REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Violatorii, apăraţi de societate: „Fata nu e uşă de biserică”. Cum sunt demontate astfel de „teorii”

Violatorii, apăraţi de societate: „Fata nu e uşă de biserică”. Cum sunt demontate astfel de „teorii”

Replica API 12 august 2015 | 00:00 189

Ancheta de la A la Z

Ancheta de la A la Z

Tot mai multe cazuri de viol ajung în atenţia oamenilor legii. Şi în judeţul Constanţa, anul acesta, au fost înregistrate sesizări, demarate anchete şi suspecţi arestaţi. Însă, de multe ori, societatea în care trăim are tendinţa de a acuza partea vătămată. „L-a provocat”, „ce căuta la ora aceea pe stradă?”, „fata nu e uşă de biserică, i-a plăcut” sau „ea e de vină” sunt afirmaţii ale unor cititori ai cotidianului „Replica” de Constanţa. Însă, violul este viol dacă acest lucru este probat în urma anchetei, fără a conta trecutul victimei sau preferinţele sexuale ale acesteia. La mijloc stau mai mulţi factori, însă un rol important îl are certificatul medico-legal. Însă, cert este că un suspect nu ajunge să fie trimis în judecată dacă este nevinovat, spun oamenii legii.

Potrivit articolului 218 din Noul Cod Penal, violul este raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoană, săvârşit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa sau profitând de această stare şi se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi atunci când victima se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului, victima este rudă în linie directă, frate sau soră, victima nu a împlinit vârsta de 15 ani,fapta a fost comisă în scopul producerii de materiale pornografice, fapta a avut ca urmare vătămarea corporală sau dacă fapta a fost săvârşită de două sau mai multe persoane împreună.

Dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 18 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Astfel, dacă o persoană sesizează organele abilitate cu privire la faptul că a fost violată, oamenii legii declaşează cercetările in rem (cu privire la faptă) dacă reclamanta nu ştie cine a săvârşit presupusa infracţiune, sau asupra persoanei, în funcţie de caz. Automat, persoana reclamată devine suspectă, însă la mijloc stau mai mulţi paşi, unul foarte important fiind certificatul medico-legal, care poate schimba datele problemei. Prin urmare, nimeni nu ajunge să fie pedepsit dacă este nevinovat, spun anchetatorii.

Medicina Legală: prima dată se stabileşte dacă a avut loc un act/raport sexual

„Se începe cercetarea penală, după care, o hârtie foarte importantă în dosar este actul medico-legal, care poate proba dacă a fost raport sexual, dacă sunt leziuni traumatice care pot proba lipsa de consimţământ”, au spus medicii legişti. Însă, şi aici sunt mai multe segmente. Spre exemplu, în urma investigaţiilor de specialitate, Medicina Legală poate stabili dacă la mijloc a fost vorba despre un raport sexual sau un act sexual.

Mai exact, raportul sexual este actul sexual normal între o persoană de sex masculin şi una de sex feminin, pe când actul sexual este orice act sexual care presupune ca modalitate de obţinere a satisfacţiei sexuale folosirea sexului sau acţionând asupra sexului, între persoane de sex diferit sau de acelaşi sex.

„Dacă este vorba despre o fată virgină şi vorbim despre un act/raport sexual vaginal, avem deflorarea, care este o probă. Dacă este o femeie cu viaţă sexuală activă, atunci, dacă actul sexual sau raportul a fost finalizat cu ejaculare intravaginală, recoltăm secreţie vaginală şi, prin examen microscopic sau alte examene de labortator, putem pune în evidenţă produşi ai spermei. Putem determina chiar ADN-ul din sperma respectivă şi astfel putem identifica autorul sau autorii.

Dar determinarea acestuia nu se face la noi. Trimitem proba la Bucureşti şi acolo se face profilul ADN”, a declarat, pentru „Replica”, medicul Marius Popa, din cadrul SML Constanţa. Dar, aici apare întrebare: se dovedeşte că a existat un raport sau un act sexual, dar poate că totul s-a întâmplat cu acordul victimei şi acum vrea să se răzbune sau să-şi spele imaginea. Da, numai că leziunile pot izola aceste ipoteze.

Pe lângă investigaţiile de specialitate ale medicilor legişti, stau şi anchetele oamenilor legii: audieri, martori, investigaţii la faţa locului şi, bineînţeles: leziunile de pe corpul victimei şi ale agresorului. În plus, viol înseamnă şi actul/raportul sexual cu o victimă care nu se poate apăra, şi aici intervine vârsta, bolile psihice sau starea de inconştienţă.

Leziunile de apărare, un factor important în probarea infracţiunii de VIOL

„Pot exista raporturi sexuale vaginale, dar şi anale. Astfel, în cel de-al doilea caz pot apărea leziuni la nivelul regiunii anale, mai ales pentru persoanele care nu practică în mod curent acest fel de activitate sexuală. Există instinctul de apărare prin constricţia sfincterului anal şi astfel apar leziuni la nivelul mucoasei. Şi aici se recoltează secreţii şi se procedează la fel. Totodată, se recoltează secreţii şi de pe trupul victimei sau de pe alte obiecte: obiecte de îmbrăcăminte sau obiecte de la faţa locului.

Orice leziune arată o agresiune. Unele pun în evidenţă mai mult un viol, cum ar fi cele de la nivelul coapselor, care se produc în momentul în care victima încearcă să evite raportul sexual, la nivelul sânilor, gâtului, feţei. Leziuni de apărare sunt şi la nivelul braţelor, în încercarea de imobilizare a victimelor, cât şi altele. Dacă violul se consumă pe câmp, spre exemplu, apar escoriaţii la nivelul feselor, la nivelul lombelor, părţii exterioare a toracelor. Şi muşcăturile prezintă leziuni de apărare”, a mai spus medicul Marius Popa.

Potrivit acestuia, faptă penală este şi atunci când se profită de starea de inconştienţă a victimei sau când victima nu-şi poate da un consimţământ conştient şi aici intervine şi vârsta sub 15 ani, ceea ce înseamnă raport sexual cu un minor sub 15 ani. Prin urmare, dacă minorul care nu are această vârstă acceptă un raport/act sexual, după care apare o plângere în acest sens, da!, se începe cercetarea pentru că se consideră că minorul nu are discernământ.

Dacă victima este în stare de inconştienţă sau stare avansată de ebrietate sau sub acţiunea drogurilor, sedativelor, sau are probleme psihice, de asemenea este considerat viol. O întrebare este şi aceea legată de prezervativ. Chiar dacă mai toţi violatorii nici nu se gândesc să folosească aşa ceva, probabil că există şi cazuri când se întâmplă să fie folosit. Numai că la bază rămân celalte leziuni descrise mai sus, după care ancheta oamenilor legii.

Cazul „orgiei sexuale între liceeni”: minora nu avea discernământ!

În tot acest timp, poliţiştii şi procurorii strâng alte probe şi presupusul agresor devine suspect. Este vorba despre audierea martorilor, probele de la faţa locului, se analizează detalii din declaraţia persoanei vătămate, din declaraţia suspectului şi toate se coroborează cu rezultatul de la Medicina Legală. Există şi cazuri în care reclamanta a inventat totul cu gândul de a-şi spăla imaginea sau de a face rău cu intenţie unei anumite persoane ori cu gândul de a o stoarce de bani, însă aceste cazuri ies imediat la iveală întrucât detaliile nu pot fi puse cap la cap şi situaţia devine suspectă.

Prin urmare, anchetatorii au precizat că violatorii nu ajung să fie pedepsiţi dacă sunt nevinovaţi. Printre toate cazurile de viol, îl amintim şi pe cel din decembrie 2013, când mai mulţi minori au întreţinut raporturi sexuale cu o colegă de liceu şi au postat imaginile pe internet. Aceştia, dar şi familiile lor, au încercat să se apere prin faptul că respectiva fată nu ar fi fost uşă de biserică şi a acceptat să meargă cu băieţii la domiciliu.

Însă, pe imagini s-a putut observa că se ea afla sub influenţa băuturilor alcoolice, fiind aproape inconştientă, ceea ce înseamnă că, potrivit legii, nu avea discernământ şi, automat, este vorba despre un caz de viol. Suspecţii aşteaptă acum decizia finală a Curţii de Apel Constanţa.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218