rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 18 aprilie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Violenţa de gen continuă să reprezinte un flagel în întreaga Europă

Violenţa de gen continuă să reprezinte un flagel în întreaga Europă şi, deşi unele ţări au reuşit să reducă într-o mică măsură numărul cazurilor de acest fel, pandemia de coronavirus îngreunează această luptă, deoarece multe victime s-au văzut obligate să convieţuiască o perioadă mai îndelungată, ba chiar să se izoleze cu agresorii lor, scrie EFE într-un amplu comentariu, cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, sărbătorită la 8 martie, citează Agerpres.

Înmulţirea iniţiativelor legislative pentru reducerea numărului de infracţiuni de gen sau mişcările sociale de apărare a femeilor nu sunt suficiente pentru a rezolva o problemă în legătură cu care, în unele ţări precum Belgia sau Ungaria, nici măcar nu există cifre oficiale.

Acolo unde există, ele vorbesc de la sine. De pildă, în Germania o femeie a fost ucisă la fiecare trei zile în 2019, iar în Italia crimele împotriva femeilor au reprezentat 50% din numărul total de omucideri în timpul perioadei de carantină din martie şi aprilie anul trecut.

Sunt date care arată că Europa trebuie să continue să acţioneze, atât la nivel social, cât şi legislativ, pentru a avansa pe calea egalităţii şi, mai ales, pentru a evita şi alte decese.

Italia

Un număr de 112 femei au fost ucise în Italia în violenţe de gen în 2020, faţă de 111 în 2019, potrivit datelor Serviciului de Analiză Criminalistică al Poliţiei.

În lunile februarie, mai şi octombrie din anul 2020, toate femeile ucise şi-au pierdut viaţa într-un cadru familial-afectiv.

Institutul Naţional de Statistici (Istat) a informat recent că, doar în primul semestru al anului 2020, "asasinatele împotriva femeilor au reprezentat 45% din numărul total al omuciderilor, faţă de 35% în primele şase luni ale anului 2019, şi au ajuns la 50% în timpul lockdown-ului impus din cauza pandemiei, în martie şi aprilie".

Numeroase asociaţii de protejare a femeilor, între ele 'Non una di meno' (Nici una mai puţin - n.r.), au denunţat că, odată cu carantina din 2020, femeile au întâmpinat mai multe dificultăţi în a-şi denunţa agresorii şi s-au văzut obligate să convieţuiască cu aceştia.

Printre măsurile legislative menite să frâneze crimele de gen, Italia a aprobat în 2019 o lege numită 'Codice rosso' (Codul roşu - n.r.), care acordă prioritate cazurilor de violenţă de gen şi obligă poliţia să se mobilizeze în cazul tuturor denunţurilor, în contextul în care, înainte de adoptarea acestei legi, poliţia trebuia să constate mai întâi dacă situaţia denunţată reprezenta cu adevărat o urgenţă.

Regatul Unit

Potrivit statisticilor oficiale, 61 de femei au fost ucise de actualul sau fostul partener în intervalul martie 2019 - martie 2020 în Anglia şi în Ţara Galilor, regiuni care grupează circa 90% din populaţia Regatului Unit.

Este vorba despre cea mai scăzută cifră începând din anul 1977, când a început să se ţină o evidenţă. În ultimul deceniu, în medie 80 de femei au fost ucise anual de fostul sau actualul partener de viaţă.

În martie 2020, guvernul britanic a prezentat în parlament o nouă versiune a proiectului de lege a "abuzurilor în cuplu" - care urmează să primească unda verde a Camerei Lorzilor - pentru a formula o nouă definiţie juridică a "abuzului în cuplu", "empowerment-ului" (capacitarea femeilor) şi "protejarea" femeilor supravieţuitoare ale abuzului în cuplu.

În plus, executivul britanic va depune un amendament la proiectul de lege pentru a extinde măsurile împotriva violenţei de gen şi a adăuga altele - de pildă introducerea unui nou delict precum strangularea neletală sau înăsprirea pedepselor în cazul delictului de comportament dominant -, pentru a include abuzul chiar şi atunci când victimele şi agresorii nu mai locuiesc împreună.

Belgia

Potrivit Institutului belgian pentru Egalitate între bărbaţi şi femei, guvernul nu publică date privind uciderea femeilor, dar există alte statistici care oferă unele piste.

Pe de-o parte, există datele anuale ale Colegiului procurorilor generali despre cazurile de asasinare, deces şi ucidere din culpă în contextul violenţei în cuplu, însă acestea includ şi cazuri de tentativă de omor şi se referă atât la femei, cât şi la bărbaţi. În acest cadru, în 2016 au fost înregistrate 143 de cazuri, o cifră similară celei din 2017 (144 de cazuri), care a crescut până la 172 în 2018 şi a scăzut din nou, la 151 de cazuri, în 2019. Din statisticile judiciare se poate trage concluzia că în fiecare an se produc între 15 şi 20 de omucideri în interiorul unui cuplu.

Pe de altă parte, există cifrele neoficiale ale colectivului "Stop feminicidului" pe baza informaţiilor publicate în presă, potrivit cărora în 2017 au fost comise 42 de asasinate asupra femeilor, 38 de asasinate în 2018, câte 24 de crime în 2019 şi 2020, iar în cele mai bine de două luni scurse de la începutul lui 2021 s-au înregistrat cinci cazuri.

Ţările de Jos

Date ale Institutului pentru Drepturile Omului din Ţările de Jos şi ale agenţiei de statistici CBS indică faptul că peste 40 de femei sunt ucise în fiecare an de foştii lor parteneri, ceea ce înseamnă că 56% din numărul total de femei ucise în Ţările de Jos între 2015 şi 2019 au fost victimele cuiva cu care aveau o relaţie sentimentală. Procentul creşte la peste 75% de femei asasinate atunci când agresorul este un bărbat din familia victimei, inclusiv taţi sau parteneri de viaţă.

Potrivit CBS, principalele motive sunt "circumstanţele familiale (o ceartă conjugală) şi gelozia", însă Institutul subliniază că aceasta este "o reprezentare mult prea simplistă a realităţii, dat fiind că violenţa din partea partenerului este adesea un mijloc de a impune relaţii (de superioritate) în cadrul legăturii" sentimentale.

Spania

Anul trecut 45 de femei au fost ucise în Spania de către actualii sau foştii parteneri, cu 10 mai puţin decât în 2019, potrivit datelor agenţiei guvernamentale împotriva violenţei de gen.

Principalele progrese normative prevăzute de Ministerul Egalităţii, cum ar fi anularea distincţiei penale între abuz sexual şi viol în agresiunile sexuale sau obţinerea consimţământului explicit în clasificarea delictelor sexuale, nu s-au putut adopta în 2020 din diverse motive.

Grecia

În Grecia, ţară în care discriminarea sexuală pe bază de gen este profund ancorată în viaţa de zi cu zi, potrivit EFE, până cu puţin timp în urmă nu existau statistici oficiale cu privire la violenţa în cuplu şi în special asupra feminicidului.

Conform datelor facilitate de Diotima, organizaţie neguvernamentală specializată în violenţa de gen, în 2020 nouă femei au pierit ucise de foşti sau actuali parteneri.

Totuşi, după valul de denunţuri de abuzuri sexuale declanşat de confesiunile unei medaliate olimpice, Grecia experimentează în prezent propria sa mişcare MeToo, ceea ce l-a făcut pe premierul elen Kyriakos Mitsotakis să anunţe o iniţiativă legală de înăsprire a pedepselor şi de prelungire a perioadei de prescriere a faptelor ce includ agresiuni sexuale. În plus, guvernul a creat o pagină web cu informaţii privind instrumentele aflate la îndemâna femeilor pentru a denunţa violenţa de gen.

Portugalia

În Portugalia există date oficiale doar în legătură cu crimele de "violenţă domestică", în care sunt incluşi deopotrivă bărbaţi şi copii, şi nu sunt luate în calcul crimele împotriva femeilor produse în afara relaţiilor sentimentale sau de familie.

În contextul familial, 27 de femei au murit în 2020, cu una mai mult decât anul precedent.

Asociaţia feministă UMAR contabilizează anual numărul femeilor ucise în cazuri de violenţă de gen prin intermediul informaţiilor care apar în presă, iar raportul său cel mai recent arată că între 1 ianuarie şi 15 noiembrie 2020 au fost ucise 30 de femei, în timp ce pe tot parcursul anului 2019 numărul total al femeilor ucise a fost de 33.

În Portugalia, anul 2019 a fost unul de conştientizare a violenţei de gen, prin decretarea unei zi de doliu naţional pentru victime, elaborarea unui pachet de măsuri ce a inclus crearea de cabinete de asistenţă în cadrul departamentelor de anchetă penală ale Procuraturii şi îmbunătăţirea pregătirii agenţilor de securitate, a funcţionarilor din sistemul judecătoresc şi a magistraţilor.

Franţa

În 2020, Franţa a înregistrat cele mai puţine cazuri de femei ucise de partenerii lor foşti sau actuali de când guvernul a început să ţină o astfel de evidenţă, în urmă cu 15 ani. Chiar şi aşa, numărul continuă să fie îngrijorător: 90 de femei ucise în 2020, faţă de 146 în 2019.

Executivul francez consideră că această scădere este una modestă, dar oferă motive de speranţă şi o leagă de măsurile adoptate în 2019, cum ar fi folosirea brăţărilor electronice, ordinele de protecţie sau numeroasele linii telefonice de urgenţă.

Aceste măsuri, rezultatul concertării dintre asociaţii şi puterile publice, au reprezentat răspunsul autorităţilor la creşterea numărului de feminicid în 2019 (cu 25 de femei ucise mai mult decât în 2018), considerat un an negru în acest domeniu, şi creşterea numărului de solicitări ale feministelor în Franţa.

Germania

În Germania, 117 femei au fost ucise de foşti sau actuali parteneri în 2019, potrivit datelor Biroului Federal de Investigaţii Penale (BKA), ceea ce înseamnă o medie de o femeie ucisă la trei zile.

În acelaşi an, din cele 141.792 de cazuri de violenţă de gen înregistrate în ţară, în 81% din cazuri (141.792) victimele au fost femei, faţă de 114.393 în 2018, şi 19% (26.889) au fost bărbaţi.

În cazurile de viol şi agresiuni sexuale în cuplu, peste 98% dintre victime au fost femei, iar în privinţa hărţuirii şi ameninţărilor în cuplu, procentul este de 89%.

Aproape jumătate dintre victimele delictelor de violenţă de gen înregistrate în 2019 trăiau în aceeaşi casă cu presupusul agresor, iar în ceea ce priveşte victimele, 79,9% erau femei şi 20,1% erau bărbaţi.

Ministerul pentru femei din Germania a aprobat în 2020 o strategie pentru egalitatea de gen, sub sloganul "Puternice pentru viitor", în care au fost stabilite obiectivele menite să ducă la egalitatea de gen între bărbaţi şi femei.

Ministerul a mai adoptat anul trecut un program federal de investiţii numit "Împreună contra violenţei împotriva femeii", cu scopul de a susţine şi a extinde finanţarea pentru refugiaţi, centre de consiliere şi centre pentru femeile victime ale violenţelor unde acestea pot veni împreună cu copiii lor.

Suedia

În 2019, în Suedia au fost ucise 25 de femei în cadrul violenţei de gen, potrivit ultimelor date disponibile ale Consiliului Naţional pentru Prevenirea Crimelor, organism responsabil cu întocmirea acestui tip de statistici.

Guvernul suedez, la putere din 2014 şi care se defineşte drept făţiş feminist, a introdus în 2018 o modificare juridică pentru a considera viol orice act sexual fără consimţământ expres.

Autorităţile suedeze vor aloca circa 9 milioane de euro în următorii doi ani pentru a trata persoanele cu antecedente de violenţă de gen.

Danemarca

În Danemarca sunt ucise în fiecare an circa şase femei, potrivit datelor Danner, principala organizaţie daneză specializată în violenţa de gen.

Autorităţile daneze au aprobat anul trecut o reformă legală privind violul asemănătoare cu legea suedeză, care presupune consimţământ explicit, şi a adoptat recent o alta care va penaliza şi violenţa psihică, nu doar pe cea fizică.

Pentru 2021, guvernul danez a alocat circa 7 milioane de euro pentru creşterea numărului de locuri în centrele de primire pentru femei şi aproape 3,5 milioane de euro pentru ca Inspecţia Muncii să-şi intensifice eforturile de detectare a cazurilor de hărţuire psihică şi sexuală.

Finlanda

Finlanda este a patra ţară din Europa cu cel mai mare grad al egalităţii de gen, potrivit Institutului European pentru Egalitate de Gen (EIGE), însă în mod paradoxal se situează totodată pe locul al doilea în privinţa nivelului de violenţă la care sunt supuse femeile, după cum o recunoaşte chiar guvernul de la Helsinki.

Ultimele date disponibile arată că 15 femei au fost ucise de foşti sau actuali parteneri în 2019, într-o ţară cu 5,5 milioane de locuitori, şi aproape una din trei femei a denunţat că a fost victimă a unui tip de violenţă de gen.

"Violenţa împotriva femeii reprezintă una dintre cele mai mari probleme de drepturile omului din Finlanda", a admis şefa executivului, Sanna Marin, în ambiţiosul program pentru egalitate aprobat la începutul mandatului ei.

Acest program urmăreşte să diminueze violenţa de gen la adresa femeilor, să consolideze egalitatea în cadrul căminului, să sporească egalitatea la locul de muncă şi să reducă breşa salarială între bărbaţi şi femei înainte de 2023, prin intermediul unui amplu pachet de măsuri şi reforme legislative.

România

Potrivit bilanţului privind violenţa de gen publicat de autorităţile române la 8 martie 2020, 51 de femei au fost ucise de soţi sau parteneri sentimentali în cursul anului 2019.

Parlamentul a aprobat în octombrie un proiect de lege prin care urmărirea penală poate fi declanşată din oficiu în cazurile de violenţă domestică, chiar dacă victima decide să nu prezinte un denunţ.

Ungaria

Ungaria nu publică date oficiale despre feminicid sau violenţa de gen, însă organizaţia neguvernamentală NANE a transmis că 10 femei au murit în 2020, ucise de o rudă sau de partener, deşi adaugă că numărul victimelor este în realitate mai mare.

În mai 2020, parlamentul, dominat de formaţiunea conservatoare Fidesz, a respins ratificarea Convenţiei de la Istanbul privind violenţa împotriva femeii, susţinând că executivul de la Budapesta nu doreşte ca "ideologia de gen" să fie inclusă în legislaţia ungară.

În octombrie a intrat în vigoare o reformă legislativă care limitează posibilitatea de eliberare condiţionată în cazul crimelor care au legătură cu violenţa în familie.

Polonia

Statisticile poliţiei relevă că în Polonia 250.000 de persoane suferă din cauza violenţei de gen în fiecare an, în marea lor majoritate femei. Între 400 şi 500 de femei sunt ucise anual, după cum a dezvăluit într-o dezbatere parlamentară deputata poloneză Monika Rosa.

Mai multe rapoarte, cum ar fi cel al Centrului pentru Drepturile Femeii (CPK), o organizaţie neguvernamentală care sprijină victimele, au indicat că violenţa de gen a crescut cu până la 50% anul trecut, în timpul perioadelor de carantină.

În mai 2020, parlamentul de la Varşovia a aprobat o lege care permite poliţiei să-i separe imediat pe agresori de victime, fără a mai aştepta o decizie judecătorească şi chiar dacă acest lucru presupune evacuarea vinovatului din căminul familiei.

Perioada de evacuare, de 14 zile, poate fi extinsă prin intermediul procedurilor judiciare cu caracter extraordinar şi în regim de urgenţă. Totodată, autorităţile trebuie să verifice punerea în aplicare a acestor ordine.

Un raport elaborat de guvernul polonez a detectat o toleranţă "îngrijorătoare" în rândul populaţiei faţă de acest tip de infracţiuni şi consemnează faptul că 10% dintre bărbaţii polonezi cred că nu există conceptul de viol în cadrul unei căsnicii.

Guvernul polonez intenţionează să se retragă din Convenţia de la Istanbul privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor.

Austria

Guvernul austriac va actualiza abia la sfârşitul lunii martie datele privind feminicidul, un concept care anul trecut nici măcar nu figura în statisticile oficiale.

Organizaţia neguvernamentală Refugiu pentru Femei a numărat 24 de femei ucise în cadrul violenţei de gen în 2020 şi patru de la începutul anului în curs.

Rusia

În Rusia nu există încă o lege specifică privind violenţa de gen şi nici statistici oficiale, însă activistele în domeniu apreciază că mii de femei mor în fiecare an în această ţară, victime ale partenerilor lor.

Potrivit unui raport publicat în februarie de un grup de asociaţii ale femeilor, în 2018 circa 5.000 de decese au avut legătură cu violenţa de gen.

Avocata poporului, Tatiana Moskalkova, a dezvăluit că circa 60.000 de femei sunt primite în fiecare an în centre de resort şi a făcut apel la creşterea numărului de astfel de centre în întreaga Rusie.

La rândul lor, autorii unui proiect de lege privind prevenirea violenţei de gen au declarat că actul normativ va fi prezentat în parlament după alegerile legislative din septembrie.

Serbia

Un total de 26 de femei au fost asasinate în Serbia în 2020 de partenerii sau rudele lor de sex masculin, jumătate dintre ele chiar în interiorul căminelor pe care le împărţeau cu agresorii.

Serbia are un cadru legal de protecţie a victimelor, iar legile şi Constituţia ţării garantează egalitatea între femei şi bărbaţi, însă discriminarea la adresa femeilor continuă să fie prezentă.

Turcia

În anul 2020, în Turcia au fost comise cel puţin 284 de asasinate împotriva femeilor din motive de gen, potrivit calculelor făcute de organizaţia neguvernamentală Bianet, în lipsa cifrelor oficiale. Totuşi, grupurile feministe susţin că numărul real se ridică de fapt la 300.

Cu toate că Turcia a ratificat Convenţia de la Istanbul pentru combaterea violenţei împotriva femeilor, feministele denunţă că punerea în aplicare a măsurilor concrete lasă mult de dorit.

Preşedintele Turciei, islamistul Recep Tayyip Erdogan, a propus chiar retragerea ţării sale din acest acord, dar a dat în cele din urmă înapoi după numeroase manifestaţii de protest ale femeilor.

marţi, 9 martie 2021600
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii
mai mult...Mapamond
17 apr 00:00MapamondRusia expulzează zece diplomaţi americani şi pune capăt activităţii unor fonduri şi ONG-uri americane

Rusia a anunţat vineri că va expulza zece diplomaţi americani, drept răspuns la sancţiunile adoptate de SUA...452

17 apr 19:51MapamondOMS: Numărul de noi cazuri de COVID-19 raportate săptămânal s-a dublat la nivel global în ultimele două luni413
17 apr 00:00MapamondIncident armat la un birou al FedEx: Mai multe persoane au fost rănite, atacatorul s-a sinucis383
17 apr 00:00Mapamond'Imaginile insuportabile' cu un poliţist care ucide un adolescent de 13 ani şochează SUA

Autorităţile din Chicago au dat publicităţii joi o înregistrare video cu un poliţist ucigând un minor de 13 ani,...599

17 apr 00:00MapamondCoronavirus: Germania nu mai consideră Marea Britanie drept zonă de risc epidemiologic399
17 apr 00:00MapamondCoronavirus: OMS are în atenţie o nouă variantă a virusului identificată în India394
17 apr 00:00MapamondFuneraliile prinţului Philip: Prezentare generală şi detalii despre ceremonia funerară

Funeraliile prinţului Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi duce de Edinburgh, care a murit pe 9...445

17 apr 00:00MapamondCoronavirus: Marea Britanie nu intenţionează să oprească testarea rapidă pentru COVID-19370
17 apr 19:38MapamondGermania: Poliţia a difuzat imagini cu un suspect în ancheta incendierii unei clădiri a Institutului Robert Koch386
17 apr 00:00MapamondAustralia a raportat primul deces cauzat de cheaguri sangvine, asociat „cel mai probabil“ cu vaccinul AstraZeneca

Australia a raportat vineri primul deces în urma formării de cheaguri de sânge şi care are "cel mai probabil" o...400

17 apr 00:00MapamondCoronavirus: Pandemia a afectat sănătatea mintală a danezilor, afirmă o importantă companie de asigurări433
17 apr 19:43MapamondDupă Moderna, și Pfizer spune că o a treia doză de vaccin anti-COVID-19 este necesară1825
Vremea
10°9° - 10° duminică, 18 aprilie 2021
ConstanțaUmiditate: 66%
Vânt: 5.07 m/s
Presiune: 1016 milibari

Loto
6/49154829471842
5/4016183036137
joker20283233274
Horoscop
mai mult...SPSportRT
18 apr 00:00SportFC Barcelona a cucerit Cupa Spaniei - Lionel Messi, strălucitor

FC Barcelona a cucerit sâmbătă seara Cupa Spaniei, după ce a reușit să învingă Athletic Bilbao cu scorul de 4-0...286

18 apr 23:32SportFed Cup. România a pierdut în fața Italiei și retrogradează din Grupa Mondială a Billie Jean King Cup

Echipa feminină de tenis a României a fost învinsă de Italia, cu scorul de 1-3, în play-off-ul Grupei Mondiale a...422

18 apr 23:33SportHandbal feminin: România, foarte aproape de Campionatul Mondial, după 33-22 cu Macedonia de Nord

Naţionala de handbal feminin a României a învins sâmbătă, pe teren propriu, reprezentativa Macedoniei de Nord,...430

18 apr 23:33SportTenis: Ruse aduce României prima victorie în meciul cu Italia (1-2), în Billie Jean King Cup

Elena Gabriela Ruse a învins-o cu emoţii pe Jasmine Paolini, sâmbătă, în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, cu...375

Local
17 apr 23:13LocalCoronavirus la Constanța: 41.061 de persoane, infectate cu SARS-CoV-2

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 41.061 de persoane...889

17 apr 23:12LocalUGIR Constanța solicită ca beach barurile să poată fi deschise până la ora 24.00

UGIR Constanța supune atenției publice următoarele amendamente, conform Anexei 1 privind „Regulamentul privind...951

17 apr 23:12LocalATENȚIE! Alte ȘASE străzi din Constanța devin artere rutiere cu SENS UNIC

2373

17 apr 14:33LocalSĂLILE DE FITNESS s-au MUTAT în CORTURI

În contextul actual al noilor restricții impuse de autorități pentru combaterea răspândirii temutului Sars-Cov-2,...1229

17 apr 12:21LocalCENTRELE de VACCINARE NU se ÎNCHID de PAȘTE

Centrele de vaccinare rămân deschise de Paște! O informație eronată a fost lansată în mediul online legată de...763

17 apr 11:58LocalPrimăria CERNAVODĂ începe LUCRĂRILE la CENTRUL HAMANGIA!

Lucrările la Centrul Hamangia sunt în linie dreaptă! În curând, în oraşul Cernavodă va fi ridicat Centrul...1219

17 apr 23:11LocalRAJA continuă programul de modernizare a sistemelor de alimentare cu apă din județul Constanța

RAJA SA a semnat vineri, 16 aprilie 2021, două noi contracte de lucrări, CL 41 și CL 46, prevăzute în amplul...1170

17 apr 23:11LocalMilitarii Brigăzii 9 Mecanizată ,,Mărăşeşti” l-au COMEMORAT pe generalul Adrian Soci

Vineri, 16 aprilie, se împlinesc patru ani de la moartea unuia dintre cei mai apreciați generali ai Armatei Române,...1166

17 apr 23:10LocalÎncă o SERIE de ZMEI în TRAFICUL rutier din Constanța: Unul este MINOR

1185

Politică
17 apr 22:55PoliticăAndreea Moldovan, primele declarații după revocare: 'Nu am fost condiționată politic'

Fostul secretar de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a declarat vineri, într-o conferință de...834

17 apr 22:55PoliticăVlad Voiculescu, primul mesaj după ce a fost demis de la Ministerul Sănătății: Vreau să mulțumesc tuturor!

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a ieșit cu primul mesaj, după ce a fost demis de la Ministerul...716

17 apr 00:06PoliticăRaluca Turcan anunță salariile care vor crește

1808

Interviuri
2 apr 00:04InterviuriViceprimarul Cocargeanu: USR NU VREA să se construiască în ZONA COSTIERĂ! Video

Florin Cocargeanu este unul dintre viceprimarii Constanței care pune umărul la dezvoltarea orașului. Acesta...2791

24 mar 00:03InterviuriSorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele

Luni, 22 martie, s-a dat startul simulării examenului național de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a...2890

19 mar 00:18InterviuriCORINA MARTIN: Nu avem nici o STRATEGIE, nimeni NU se gândește să ATRAGĂ turiști! VIDEO

3894

6 mar 00:02InterviuriSOCEANU, primarul din TECHIRGHIOL: Singura sursă pentru INVESTIȚII sunt fondurile europene

Iulian Soceanu este unul dintre cei mai implicați edili din județul Constanța. Și nu-l lăudăm noi, ci o spun chiar...3886

5 mar 00:03InterviuriMariana GÂJU nu ÎNȚELEGE CINE oprește CT BUS să AJUNGĂ la CUMPĂNA

”În spetele unei femei puternice, stă întotdeauna un bărbat puternic”, spune primarul localității Cumpăna,...7297

4 mar 00:07InterviuriViceprimarul RUSU: În MAMAIA, nu vor mai fi ȘANTIERE și MUZICA tare, în sezonul estival

8223

Monden
17 apr 00:00MondenMads Mikkelsen va juca în cel de-al cincilea film al francizei „Indiana Jones“

Actorul danez Mads Mikkelsen, unul dintre cei mai apreciaţi actori în acest an datorită interpretării sale din...454

17 apr 00:00MondenUn album al regretatului artist David Bowie, cu 21 de piese inedite, va fi lansat pe 28 mai

Pagina oficială a artistului David Bowie a anunţat joi lansarea pe 28 mai a produsului discografic "The Width Of A...396

17 apr 00:00MondenA fost lansat trailer-ul noului film „Fast &Furious 9“ în care apar John Cena şi Cardi B

596

17 apr 00:00MondenBad Bunny, marele câştigător al galei Latin American Music Awards 2021

Artistul portorican Bad Bunny a fost cel mai premiat cântăreţ la gala Latin American Music Awards de joi seară,...377

17 apr 00:00MondenRoberto Benigni va primi un Leu de Aur onorific la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Veneţia

Regizorul şi actorul italian Roberto Benigni va fi recompensat cu un Leu de Aur onorific la cea de-a 78-a ediţie a...391

17 apr 00:00MondenCannes 2021: Evenimentul suplimentar dedicat profesioniştilor din cinematografie, amânat cu o lună

367

Mapamond
17 apr 00:00MapamondFuneraliile prinţului Philip: Prezentare generală şi detalii despre ceremonia funerară

Funeraliile prinţului Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi duce de Edinburgh, care a murit pe 9...445

17 apr 00:00MapamondCoronavirus: Marea Britanie nu intenţionează să oprească testarea rapidă pentru COVID-19

Ministerul britanic al Sănătăţii a declarat joi că nu există planuri de a opri testarea rapidă pentru...370

17 apr 19:38MapamondGermania: Poliţia a difuzat imagini cu un suspect în ancheta incendierii unei clădiri a Institutului Robert Koch

386

Sănătate
17 apr 00:00Sănătate8 tipuri de miere şi indicaţiile terapeutice pentru fiecare în parte

Mierea era hrana divină a zeilor din Egiptul antic, iar virtuțile acestei substanțe străvechi nu se dezmint nici...407

17 apr 00:00SănătatePlante care scad tensiunea arterială

Este bine să știi, mai ales dacă ești hipertensiv, că există și unele plante medicinale folosite în anumite...506

17 apr 00:00SănătateCum să ascunzi legume în deserturi pentru gustări mai sănătoase

381

17 apr 00:00SănătateCare sunt alimentele recomandate în caz de crampe musculare?

Crampele musculare apar atunci când mușchii se tensionează, cum ar fi în urma unui antrenament intens sau după o...415

17 apr 00:00SănătateLista celor mai eficiente 10 analgezice

Cunoscător sau autodidact, afectat cronic sau pentru prima dată în viață "lovit" de migrenă, durere de genunchi,...444

17 apr 18:51SănătateApa de mare, utilă în igiena nazală și în tratarea problemelor pielii

Apa de mare are multe beneficii pentru organism, printre care descongestionarea și curățarea blândă a căilor...430

17 apr 00:00SănătateFurunculul: de ce apare și cum îl tratăm

Furunculul reprezintă o infecție bacteriană sau fungică a foliculului de păr. Infecția folicului de păr nu se...426

17 apr 00:00SănătateTopul alimentelor care conțin zahăr ascuns

Consumul de zahăr în exces poate fi mai dăunător decât ți-ai imagina, deoarece poate duce la apariția mai multor...416

17 apr 00:00SănătateCele mai bune alimente care-ți ridică moralul

450

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT