REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Violeta Ciucur de la UMC: Regret că am coordonat lucrarea deţinutului Viorel Costache!

Violeta Ciucur de la UMC: Regret că am coordonat lucrarea deţinutului Viorel Costache!

Replica API 13 ianuarie 2016 | 00:03 890

DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la publicarea cărţilor din puşcărie

DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la publicarea cărţilor din puşcărie

Procurorii au băgat în sperieţi cadrele didactice care au recomandat deţinuţilor să scrie cărţi ştiinţifice! Procurorii din cadrul DNA s-au sesizat din oficiu cu privire la suspiciunea săvârşirii infracţiunii de favorizarea făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracţiuni de corupţie, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanţele de judecată.

Potrivit procesului verbal de sesizare din oficiu întocmit de procurori, fapta ar fi fost săvârşită de mai multe persoane care au acţionat concertat în scopul de a crea aparenţa că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie liberate condiţionat. Procurorii spun că, printre persoanele condamnate la pedepse cu închisoarea pentru infracţiuni de corupţie se regăsesc condamnaţi care au executat sau urmează să execute cu până la 300 de zile mai puţin decât stabilise instanţa de judecată, exclusiv ca urmare a activităţii infracţionale care face obiectul sesizării din oficiu.

Astfel, potrivit art. 96 alin. 1 lit. f din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, în cazul elaborării de lucrări științifice, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare științifică. Mai multe cadre universitare ar fi acordat recomandări formale prin care au atestat pretinsa relevanță științifică a unor lucrări, exclusiv pe baza titlului acestora, fără a lua contact în vreun mod cu autorul lucrării și fără a cunoaște viziunea acestuia asupra temelor care urmau să fie abordate. Alte cadre universitare ar fi acceptat să valideze valoarea unor lucrări și să le includă în evidenţa unor conferințe științifice internaționale, în condițiile în care activitatea de elaborare desfășurată de autor durase câte o oră pentru fiecare comunicare. Totodată, ar fi existat persoane care au acceptat să elaboreze lucrări cu un aparent caracter științific și care au fost asumate ulterior de persoanele condamnate. Lucrările pretins a fi fost realizate în penitenciar citează opere la care autorul nu a avut acces nici la bibliotecă, nici online, iar timpul dedicat elaborării lucrărilor este în mod obiectiv insuficient pentru un asemenea demers (de exemplu 12 ore pentru o lucrare de 180 de pagini ori 6 ore și 40 de minute pentru elaborarea unei lucrări de 212 pagini). În aceste împrejurări, concluzia este că autorul real este o altă persoană. Anchetatorii mai spun că, reprezentanții unor edituri ar fi acceptat publicarea lucrărilor fără a se raporta în niciun fel la valoarea științifică acestora și interesul pieței de carte, în tiraje infime, care nu au fost puse în vânzare în circuitul comercial obișnuit. Pe de altă parte, funcționari din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor cu atribuții în analiza condițiilor prevăzute de lege pentru a propune liberarea condiționată ar fi acceptat susținerile condamnaților și le-ar fi acordat beneficiul legal menționat, în lipsa oricărei cenzuri cu privire la temeinicia acestora. Astfel, au existat situații în care persoanele condamnate nu figurau în tabelele de pontaj sau au elaborat în același interval patru lucrări științifice în paralel, împrejurări care arată că era în mod obiectiv imposibil să fie autorii acestor opere.

Vezi cadrele didactice din Constanța care au coordonat lucrările deținuților:

În documentul intrat în posesia Hotnews, figurează şi cadre didactice de la universităţi constănţene care au acordat recomandări scrise pentru asemenea lucrări: lector univ. Cristi Iftene - pentru o carte a lui Valerian Nica; prof. univ. dr. Mariana Panaitescu (UMC) - pentru două cărţi ale lui Neculai Coman; prof. univ. dr. Gheorghe Negoescu (Universitatea Ovidius) - pentru o carte a lui Claudiu Ristea; Dumitru Cristea (Universitatea Ovidius) - pentru o carte a lui Ion Adrian Alexandrescu; Anca Cristina Stanciu (Universitatea Ovidius) - pentru o carte a lui Lucian Beşchea; Violeta Ciucur (UMC) - pentru două cărţi ale fostului inspector şef al ISU Dobrogea, colonelul Viorel Costache, dar şi pentru Gabriel Andrei Niculae ; IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului (pr. prof. univ. la Universitatea Ovidius din Constanţa), coordonatorul lui Gigi Becali, la lucrarea „Muntele Athos, patria ortodoxiei”. Cristian Moşnianu (Universitatea Ovidius) a fost cocordonatorul lui lui Şenol Zevri, fostul şef al Agenţiei de Mediu. Sevri a fost coordonat şi de Virgil Frunză (Universitatea Ovidius).

Violeta Ciucur, rectorul Universităţii Maritime Constanţa, unul dintre cadrele didactice care au recomandat unui condamnat, în speţă fostului şef al ISU, Viorel Costache, a declarat că nu mai are linişte de când a aflat de ancheta procurorilor: „Nu-mi place poziţia în care mă aflu. Eu am vrut să fac un om, credeam că fac o faptă legală. I-am recomandat domnului Costache să scrie o carte, pentru că am fost informată că e legal acest lucru. N-am coordonat, n-am văzut cartea”. „Nu poţi să găseşti, aşa, vinovaţi nişte profesori... Legea permitea să dai o recomandare pentru o lucrare ştiinţifică, numai profesorii pot face acest lucru, instanţa a verificat acest lucru, pentru a le reduce din pedeapsă. Consider că am făcut un lucru legal, că am ajutat un om care avea toate atributele să scrie o lucrare ştiinţifică. Regert c-am făcuta cest lucru“, a mai declarat cadrul universitar.

Ordonanţă de Urgenţă prin care să fie abrogată dispoziţia din lege

Ministrul Justiţiei Raluca Prună a declarat, marţi, că în prima şedinţă de Guvern de anul acesta va propune o Ordonanţă de Urgenţă prin care să fie abrogată dispoziţia din lege care prevede că deţinuţii care scriu lucrări ştiinţifice în puşcărie beneficiază de o reducere cu 30 de zile a pedepsei, pentru fiecare carte. "Am decis, pentru că fenomenul a scăpat de sub control, să propun o Ordonanţă de Urgenţă care va fi promovată în prima şedinţă de Guvern, să cer abrogarea acestei dispoziţii din lege. Abrogarea este cea mai bună soluţie", a declarat ministrul Justiţiei, Raluca Prună, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit romaniatv.ro.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367