Viorel Farcaș ne asigură că lucrările pe Ștefan cel Mare vor fi gata pe 30 septembrie! Video
Viorel Farcaș ne asigură că lucrările pe Ștefan cel Mare vor fi gata pe 30 septembrie! Video
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestDupă luni întregi de aÈ™teptare, lucrările de reabilitare a străzii Ștefan cel Mare se apropie de finalizare. Artera din inima oraÈ™ului părea să se fi transformat într-un È™antier etern, întârzierile È™i haosul specific unor obiective de investiÈ›ii de o asemenea anvergură fiind un subiect amplu discutat în spaÈ›iu public È™i principale reproÈ™uri adresate autorităților locale de către cetățenii ajunÈ™i la capătul răbdării. Iată că aÈ™teptarea a luat sfârÈ™it, pe 30 septembrie urmând ca lucrările să fie gata. Viorel FarcaÈ™, fostul director al Confort Urban È™i antreprenorul subcontractat de Meva Concept SRL, ne-a oferit mai multe detalii cu privire la evoluÈ›ia proiectului.
După luni întregi de aÈ™teptare, iată că lucrările de reabilitare a străzii Ștefan cel Mare se apropie de finalizare. Artera a devenit în ultimul an o zonă evitată de constănÈ›eni, sătui deja de numeroasele È™antiere care par că nu se mai termină. Haosul provocat de activitatea muncitorilor, norii de praf È™i zgomotul vor lua sfârÈ™it, urmând ca pe 30 septembrie lucrările să fie gata.
Viorel Farcaș, fostul director al Confort Urban și unic administrator și asociat al firmei Mooz Services SRL, compania subcontractată de Meva Concept SRL pentru realizarea lucrărilor, ne-a oferit mai multe detalii cu privire la evoluția proiectului, care timp de multă vreme părea că bate pasul pe loc.
„Termenul este de 30 septembrie. Lucrările sunt terminate în proporÈ›ie de 90%. Tot ce înseamnă bulevardul Ferdinand, Mircea cel Bătrân, strada Mihăileanu, strada Mihai Viteazu sunt terminate atât din punct de vedere al terasamentului, cât È™i al instalaÈ›iilor. Singura stradă care nu este gata, principal pol, este strada Ștefan cel Mare. Cele 6 tronsoane, după cum se poate observa, vor fi terminate toate până la 1 octombrie, la nivel de montaj al granitului. Sunt făcute È™i rigolele È™i tot ce înseamnă dotări pentru acest tronson. Mai rămâne un singur tronson, care nu va fi gata. Este vorba despre cel situat între strada Mihai Viteazu È™i Strada Mihăileanu. Acolo sunt probleme cauzate micilor intervenÈ›ii È™i corelărilor pe care le avem împreună cu deÈ›inătorii de utilități, împreună cu cei de la RAJA È™i Termie. Am colaborat cu aceste societăți foarte bine, care desfășoară la rândul lor lucrări. Și ei fac probe È™i apar mici probleme care întârzie montarea granitului”, a declarat acesta.
În privinÈ›a întârzierilor, care au fost o principală cauză de stres a cetățenilor, antreprenorul a precizat că acestea au avut ca sursă un cumul de factori, precum proiectele desfășurate de RAJA È™i Termoficare în zonă.
„Ca È™i termen de general de execuÈ›ie, este menÈ›ionat în contractul încheiat cu antreprenorul general, este de 3 decembrie. Eu am încheiat acest contract de pe data de 3 mai. Timp de un an È™i jumătate, lucrările au stagnat. Nu sunt eu în măsură să spun de ce au fost sistate. Au fost de vină È™i suprapunerile de lucrări cu cei de la Termoficare È™i cei de la RAJA. Automat acestea nu au putut fi realizate cu terasament. Eu am preluat proiectul din luna mai, când lucrările se aflau la 15% È™i am făcut 75% din el.”
Despre proiectele de reabilitare demarate în municipiu, primarul Vergil ChiÈ›ac a precizat în numeroase dăți că ele sunt o “moÈ™tenire” a fostei administraÈ›ii È™i că de multe ori a fost nevoie să se intervină pentru corectarea È™i adaptarea lor la nevoile actuale, prin dispoziÈ›ii de È™antier. Acest fapt a condus la prelungirea termenilor de finalizare a proiectelor. Fostul director al Confort Urban ne-a dezvăluit că È™i în cazul reabilitării străzii Ștefan cel Mare au existat asemenea modificări.
„Da. Acesta a fost È™i unul dintre motivele producerii acestor întârzieri. Pe acest tronson fântânile realizate în faÈ›a restaurantului Beta, atunci când s-a aprobat proiectul, în 2017, erau poziÈ›ionate într-un amplasament. Între timp, cei de la RAJA È™i cei de la Termoficare au câÈ™tigat finanÈ›are pentru proiecte din fonduri europene È™i au demarat lucrările în timp ce lucra aici È™i Meva. Acele fântâni nu mai puteau fi amplasate pe canalele de termie È™i pe conductele de apă. Au trebuit reamplasate È™i refăcute prin dispoziÈ›ii. S-a dispus mutarea acestora È™i modificarea formelor, de exemplu”, ne-a dezvăluit acesta.
Schimbările regimului de circulaÈ›ie în zonă, precum transformarea străzii Ștefan cel Mare în arteră pietonală È™i desfiinÈ›area locurilor de parcare din apropiere, au creat un val de nemulÈ›umire în rândul cetățenilor, care s-au adresat autorităților, cerând o soluÈ›ionare. Viorel FarcaÈ™ este de părere că această criză a spaÈ›iilor pentru staÈ›ionarea autoturismelor a fost depășită prin amenajarea unor noi locuri pe bulevardul Mircea cel Bătrân.
„Singurele locuri de parcare erau pe tronsonul 5 È™i pe tronsonul 6, cel situat între strada Răscoalei È™i strada Mircea cel Bătrân. Pe această lungime erau aproximativ 142 de locuri de parcare. Prin proiect s-a aprobat ca această stradă să fie pietonală, dar ca alternativă, pe toată lungimea străzii Mircea cel Bătrân, au fost create È™i se pot vechea È™i marcajele, circa 260 de locurile parcare, ceea ce cred eu că este o măsură bună. Cred că s-a creat o alternativă. BineînÈ›eles că ar mai trebui. Èšinând cont că toată zona este pietonală, polul vor fi terasele È™i sperăm ca È™i constănÈ›enii să revitalizeze această zonă, primăria trebuie să se gândească la locuri de parcare care să suplimenteze numărul lor existent.”
Despre calitatea lucrărilor È™i aspectul zonelor proaspăt reabilitate au fost purtate ample discuÈ›ii, o principală temere a cetățenilor fiind aceea că rezultate finale nu se vor ridica la înălÈ›imea celor aÈ™teptate. Administratorul firmei Mooz a oferit însă asigurări că, în final, strada Ștefan cel Mare va fi o copie fidelă a randărilor prevăzute de proiect.
„Ștefan cel Mare va arata exact ca È™i în proiect. Singurul modul care nu va fi este cel de la Casa Modei, unde se voia amplasarea unui perete verde pe toată lungimea. Proprietarul a fost nemulÈ›umit, pentru că i s-ar fi blocat faÈ›ada. Acolo a fost făcută o dispoziÈ›ie de mutare. Acel panou verde a fost înlocuit de alveole cu copaci pe partea dreaptă, vizavi, astfel încât peste tot să se monteze plante È™i obiecte de mobilier urban pentru a arăta exact cum se dorea la începutul proiectului. Fântânile sunt în cascadă, cu jocuri de lumini, cu pompe care asigură circulaÈ›ia apei, astfel încât să se creeze un mediu ambiental plăcut È™i sperăm È™i circulabil pentru constănÈ›eni”, a continuat acesta.
În finalul interviului, Viorel FarcaÈ™ a vorbit despre modul în care activitatea agenÈ›ilor economici a fost afectată de executarea proiectului. Acesta speră ca zona să fie revitalizată, odată cu încheierea lui. În apropiere se pot vedea deja terase nou amplasate, unde câÈ›iva cetățeni îÈ™i beau cafea, alături de muncitorii care încă lucrează de zor.
„E normal. Èšinând cont că lucrările au fost demarate în 2021, până în 13 mai 2023, timp de un an È™i jumătate, lucrurile au stagnat, din cauza suprapunerilor de contracte È™i alÈ›i factori ce È›in de contractorul general, afacerile au fost afectate. Noi, firma Mooz Services, de 5 luni de când am preluat lucrările, am avansat È™i după cum se poate observa deja, deÈ›inătorii de restaurant È™i-au amplasat deja terase. Sper ca acest disconfort a fost remediat. Și pentru noi constructorii a fost greu, pentru că È™antierele, atunci când se organizează, nu ar trebui să mai fie circulabile. Strada aceasta a fost în continuare circulabilă, chiar È™i auto. Au apărut diverse probleme, astfel încât lucrările nu au putut fi desfășurate în timp normai, cum s-ar fi întâmplat dacă se închidea un tronson. Acest lucru a afectat activitatea comercială în zonă”, a precizat acesta în încheiere.
Pentru a afla mai multe, urmăriți video-ul de mai jos:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.