REPLICA ONLINE CONSTANTA

35.4° Constanța Vin., 19 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6795
35.4° Constanța Vineri, 19 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6795
 

Viorel Farcaș ne asigură că lucrările pe Ștefan cel Mare vor fi gata pe 30 septembrie! Video

Viorel Farcaș ne asigură că lucrările pe Ștefan cel Mare vor fi gata pe 30 septembrie! Video

Ana Maria LIPAN 28 septembrie 2023 | 00:00 5029

După luni întregi de așteptare, lucrările de reabilitare a străzii Ștefan cel Mare se apropie de finalizare. Artera din inima orașului părea să se fi transformat într-un șantier etern, întârzierile și haosul specific unor obiective de investiții de o asemenea anvergură fiind un subiect amplu discutat în spațiu public și principale reproșuri adresate autorităților locale de către cetățenii ajunși la capătul răbdării. Iată că așteptarea a luat sfârșit, pe 30 septembrie urmând ca lucrările să fie gata. Viorel Farcaș, fostul director al Confort Urban și antreprenorul subcontractat de Meva Concept SRL, ne-a oferit mai multe detalii cu privire la evoluția proiectului. 

Viorel Farcas ne asigura ca lucrarile pe stefan cel Mare vor fi gata pe 30 septembrie! Video

După luni întregi de așteptare, iată că lucrările de reabilitare a străzii Ștefan cel Mare se apropie de finalizare. Artera a devenit în ultimul an o zonă evitată de constănțeni, sătui deja de numeroasele șantiere care par că nu se mai termină. Haosul provocat de activitatea muncitorilor, norii de praf și zgomotul vor lua sfârșit, urmând ca pe 30 septembrie lucrările să fie gata. 

Viorel Farcaș, fostul director al Confort Urban și unic administrator și asociat al firmei Mooz Services SRL, compania subcontractată de Meva Concept SRL pentru realizarea lucrărilor, ne-a oferit mai multe detalii cu privire la evoluția proiectului, care timp de multă vreme părea că bate pasul pe loc. 

Viorel Farcas ne asigura ca lucrarile pe stefan cel Mare vor fi gata pe 30 septembrie! Video Viorel Farcaș

„Termenul este de 30 septembrie. Lucrările sunt terminate în proporție de 90%. Tot ce înseamnă bulevardul Ferdinand, Mircea cel Bătrân, strada Mihăileanu, strada Mihai Viteazu sunt terminate atât din punct de vedere al terasamentului, cât și al instalațiilor. Singura stradă care nu este gata, principal pol, este strada Ștefan cel Mare. Cele 6 tronsoane, după cum se poate observa, vor fi terminate toate până la 1 octombrie, la nivel de montaj al granitului. Sunt făcute și rigolele și tot ce înseamnă dotări pentru acest tronson. Mai rămâne un singur tronson, care nu va fi gata. Este vorba despre cel situat între strada Mihai Viteazu și Strada Mihăileanu. Acolo sunt probleme cauzate micilor intervenții și corelărilor pe care le avem împreună cu deținătorii de utilități, împreună cu cei de la RAJA și Termie. Am colaborat cu aceste societăți foarte bine, care desfășoară la rândul lor lucrări. Și ei fac probe și apar mici probleme care întârzie montarea granitului”, a declarat acesta.  

Viorel Farcas ne asigura ca lucrarile pe stefan cel Mare vor fi gata pe 30 septembrie! Video

În privința întârzierilor, care au fost o principală cauză de stres a cetățenilor, antreprenorul a precizat că acestea au avut ca sursă un cumul de factori, precum proiectele desfășurate de RAJA și Termoficare în zonă. 

„Ca și termen de general de execuție, este menționat în contractul încheiat cu antreprenorul general, este de 3 decembrie. Eu am încheiat acest contract de pe data de 3 mai. Timp de un an și jumătate, lucrările au stagnat. Nu sunt eu în măsură să spun de ce au fost sistate. Au fost de vină și suprapunerile de lucrări cu cei de la Termoficare și cei de la RAJA. Automat acestea nu au putut fi realizate cu terasament. Eu am preluat proiectul din luna mai, când lucrările se aflau la 15% și am făcut 75% din el.” 

Despre proiectele de reabilitare demarate în municipiu, primarul Vergil Chițac a precizat în numeroase dăți că ele sunt o “moștenire” a fostei administrații și că de multe ori a fost nevoie să se intervină pentru corectarea și adaptarea lor la nevoile actuale, prin dispoziții de șantier. Acest fapt a condus la prelungirea termenilor de finalizare a proiectelor. Fostul director al Confort Urban ne-a dezvăluit că și în cazul reabilitării străzii Ștefan cel Mare au existat asemenea modificări.  

Viorel Farcas ne asigura ca lucrarile pe stefan cel Mare vor fi gata pe 30 septembrie! Video

„Da. Acesta a fost și unul dintre motivele producerii acestor întârzieri. Pe acest tronson fântânile realizate în fața restaurantului Beta, atunci când s-a aprobat proiectul, în 2017, erau poziționate într-un amplasament. Între timp, cei de la RAJA și cei de la Termoficare au câștigat finanțare pentru proiecte din fonduri europene și au demarat lucrările în timp ce lucra aici și Meva. Acele fântâni nu mai puteau fi amplasate pe canalele de termie și pe conductele de apă. Au trebuit reamplasate și refăcute prin dispoziții. S-a dispus mutarea acestora și modificarea formelor, de exemplu”, ne-a dezvăluit acesta. 

Schimbările regimului de circulație în zonă, precum transformarea străzii Ștefan cel Mare în arteră pietonală și desființarea locurilor de parcare din apropiere, au creat un val de nemulțumire în rândul cetățenilor, care s-au adresat autorităților, cerând o soluționare. Viorel Farcaș este de părere că această criză a spațiilor pentru staționarea autoturismelor a fost depășită prin amenajarea unor noi locuri pe bulevardul Mircea cel Bătrân. 

Viorel Farcas ne asigura ca lucrarile pe stefan cel Mare vor fi gata pe 30 septembrie! Video

„Singurele locuri de parcare erau pe tronsonul 5 și pe tronsonul 6, cel situat între strada Răscoalei și strada Mircea cel Bătrân. Pe această lungime erau aproximativ 142 de locuri de parcare. Prin proiect s-a aprobat ca această stradă să fie pietonală, dar ca alternativă, pe toată lungimea străzii Mircea cel Bătrân, au fost create și se pot vechea și marcajele, circa 260 de locurile parcare, ceea ce cred eu că este o măsură bună. Cred că s-a creat o alternativă. Bineînțeles că ar mai trebui. Ținând cont că toată zona este pietonală, polul vor fi terasele și sperăm ca și constănțenii să revitalizeze această zonă, primăria trebuie să se gândească la locuri de parcare care să suplimenteze numărul lor existent.”

Despre calitatea lucrărilor și aspectul zonelor proaspăt reabilitate au fost purtate ample discuții, o principală temere a cetățenilor fiind aceea că rezultate finale nu se vor ridica la înălțimea celor așteptate. Administratorul firmei Mooz a oferit însă asigurări că, în final, strada Ștefan cel Mare va fi o copie fidelă a randărilor prevăzute de proiect.  

Viorel Farcas ne asigura ca lucrarile pe stefan cel Mare vor fi gata pe 30 septembrie! Video

„Ștefan cel Mare va arata exact ca și în proiect. Singurul modul care nu va fi este cel de la Casa Modei, unde se voia amplasarea unui perete verde pe toată lungimea. Proprietarul a fost nemulțumit, pentru că i s-ar fi blocat fațada. Acolo a fost făcută o dispoziție de mutare. Acel panou verde a fost înlocuit de alveole cu copaci pe partea dreaptă, vizavi, astfel încât peste tot să se monteze plante și obiecte de mobilier urban pentru a arăta exact cum se dorea la începutul proiectului. Fântânile sunt în cascadă, cu jocuri de lumini, cu pompe care asigură circulația apei, astfel încât să se creeze un mediu ambiental plăcut și sperăm și circulabil pentru constănțeni”, a continuat acesta. 

Viorel Farcas ne asigura ca lucrarile pe stefan cel Mare vor fi gata pe 30 septembrie! Video

În finalul interviului, Viorel Farcaș a vorbit despre modul în care activitatea agenților economici a fost afectată de executarea proiectului. Acesta speră ca zona să fie revitalizată, odată cu încheierea lui. În apropiere se pot vedea deja terase nou amplasate, unde câțiva cetățeni își beau cafea, alături de muncitorii care încă lucrează de zor. 

„E normal. Ținând cont că lucrările au fost demarate în 2021, până în 13 mai 2023, timp de un an și jumătate, lucrurile au stagnat, din cauza suprapunerilor de contracte și alți factori ce țin de contractorul general, afacerile au fost afectate. Noi, firma Mooz Services, de 5 luni de când am preluat lucrările, am avansat și după cum se poate observa deja, deținătorii de restaurant și-au amplasat deja terase. Sper ca acest disconfort a fost remediat. Și pentru noi constructorii a fost greu, pentru că șantierele, atunci când se organizează, nu ar trebui să mai fie circulabile. Strada aceasta a fost în continuare circulabilă, chiar și auto. Au apărut diverse probleme, astfel încât lucrările nu au putut fi desfășurate în timp normai, cum s-ar fi întâmplat dacă se închidea un tronson. Acest lucru a afectat activitatea comercială în zonă”, a precizat acesta în încheiere.  

Pentru a afla mai multe, urmăriți video-ul de mai jos:


 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Si a venit data de 1 Octombrie , interviuri , panglici taiat ceva ,nimic ? Oare nu este gata ?
0
0
Imbecilii din primarie care nu ies din birou au blocat orasul cu sensuri giratorii si sensuri unice inutile.Cretinoizilor duceti-va pana Bucuresti sau Brasov poate vi se activeaza sigurul neuron care il mai aveti
0
1
stimati ''ginditori'' din Primaria Constanta, intrerupeti linia continuua de pe b-dul.Lapusneanu la intersectia cu N.Iorga.....altfel dimineata si seara se vor bloca intersectiile de la Trocadero si Casa de Cultura.......dar pe cine intereseaza.....dl primar pleaca pe Traian,Gara si Eforie....la revedere.....la alegeri
1
1
Primare iti sta bine langa parnaie asta care cica face lucrari mare om de afaceri. La bulau o sa ajungi si tu cu bovina de alin vintila
4
1
Mobiler urban ieftin si total incomod!! Idem la casa de Cultura, Far si probabil la fel va fi si n parcul de la Gara.Niste betoane cu niste sipci, va dati seama cat de confortabile sunt!. N-aveti ba imbecililor bani pentru ceva cu spatar??? Cum kkt sa stai pe budele alea, cand problemele cu coloana apar de la varste tot mai mici?
5
1
Jalnic. Aer irespirabil, lucratori jalnici, rezultat dezastruos.. rusine.. parcări lipsa si mizerii de oameni. Inclusiv replica
8
3
Ce au votat unii,se vede în tot orașul. Nu că alții ar fi fost mai buni,dar am ajuns batjocora tuturor.Poate nu știați, Constanța a fost votat ca cel mai mizerabil oraș din țară...și se vede!
12
2
cata mweeeee au luat hastagistii !!!!! hai in piata la proteste... !!!! bwahahaahahahahahahah
6
2
In comunele din tara suntpavelele mai bine puse si drepte. De ce au pus bordura la canalizari ? Ciment 2mlanga bordura. Patrulatere si pentagoane de ocolit,sa iti rupi gatul in ele cand nu le vezi daca privesti stanga,dreapta.Zona construita in mod expres cu obstacole pentru copii si cetateni.Vreti pomi? Nu! Sa lesinati pe strazi sa va bata soarele in cap! Beton atat! Verdeata? Flori? Doua paie de lavanda si cateva pietricele albe decor, va ajunge!Restul furam noi.Vreti banci pe strazi?Nu!Sa lesinati pe strazi! Va bateti ca la City Mall pe loc,le vanati 2-3locuri puse pt.p****i.Vreti umbra si banci pe strazi ca afara in UE? Ce va credeti pe Zeil? Nu! Nu aveti voie! Vreti wc-uri publice? Nu! Faceti pe voi pana la destinatie.Ce vreti in Schengen? Nu!Cu hoti ca noi... nicio sansa. Cate milioane de euro costa escrocheria asta? O .Ne arata cum au prostit constatenii, cum pot ei fura. Se vede cat costa tigania.O bataie de joc. Sfidare totala a cetatenilor Constantei din partea edililor.
10
1
Care 30 septembrie ? Din ce an. Este jalnic cum s-a facut aceasta lucrare pe o asemenea artera . Groaznic. Mizerie si praf la greu . Rusine . Rusine . Rusine.
13
1
Daca te uiti in poze vezi cit de nashpa au fost puse pavelele de zici ca le-au pus copii de gradinita . Terminati pe naiba pina pe 30 septembrie .
22
1
Sunt sigur ca o sa arate ca un kitch mizerabil facut cu materiale de p*****a calitate. Bine ca o sa tina putin.
15
1
30 sept 2028
11
1
S-a jurat pe carnea de mici ca o sa fie gata!
10
2
Nu era Jimmy Farcaș condamnat la trei ani cu suspendare ???? Da bine în presă...... Țară de infractori ajunși oameni de afaceri.
25
2
ASA RAU A AJUNS ORASUL ASTA,CA UN RECIDIVIST CA farcasSA CASTIGE LICITATIA PENTRU ASA LUCRARE? CHIAR AM AJUNS DE RASUL LUMII.TOT GOLLLANII ASTIA STAPANESC ORASUL,AM CREZUT CA DACA AM SCAPAT DE mazăre SI constantinescuO SA NE FIE BINE.RUSINE.
33
1
Proiectul este foarte bun, il felicit pe Primar ca a reusit sa il duca la capat. Felicitari de la motanul tau
3
21
Sunt concetatean, dar oras asa urat precum Constanta, rar intalnesti printre urbele din tara. Dc nu era marea langa noi, eram precum Slobozia. Sorry pt ialomiteni !
33
2
Trageți tare că se apropie alegerile Incepe mancătoria de rahat in campania electorală și vă prinde pe străzi La anul Durlea vă mai alege Niște papagali și mincinoși au spart orașul La bani să verifice DNA toată mizeria făcută în oraș
19
4
Singurul lucru adevarat ce-l spune nenea aista este ca strada Stefan cel Mare arata exact ca-n proiect :adica o mare bataie de joc cu banii publici...Probabil cei dela Mega Concept au umplut deja portbagajele multor smecheri cu sute de milioane .
28
1
Daca a ajuns Jimmy spagarul sa ne asigure ca totul este in grafic e de rau.
30
0
tara necalificatilor! au ajuns cei din nepal sa construiasca in romania! a mai votat cta si un primar,al cu paie al cu fin......
21
3
...am uitat!!!...si inca o noutate!...in dimineata aceasta, "big surprise", pe bdul Ferdinand/Republicii in zona teatrului sapaturi din nou, ca de!!, doar ce-au terminat asfatarea si trasarea ...trebuie sa recunoastem ca se munceste din greu in orasul Constanta!...ce-i drept pe principiul "noi muncim nu gandim"!
22
2
Ce vrajeli..fantanile erau amplasate peste conductele rajasi radet de la inceput ptr ca este un proiect facut si executat pe genunchi.
24
0
E o vorba printre constructori . Ce este sub pamant nu se vede
17
0
Buna gluma ,poate se uita si cum sunt puse pavelele ca unele au si 2 cm distanta intre ele si unele sunt mai sus sa mai jos asa cum a crezut "Dorel" de oiti rupi picioarele in ele . Si asa le-ati pus si le-ati scos de 3 ori
29
1
Plină țara de incompetenți și hoți
23
0
tare as vrea sa l vad pe ala care a proiectat amenajarea strazii asteia.betoane si betoane.auzi fantani arteiene pe unde bate vantu nonstop.sa va luati umbrela cu voi mereu.pomi?iarba?ceva verde?ioc
30
0
Legenda zice ca soția lu Farcaș are bucurii la șeful de santier
20
0
Pariu ca se semneaza recepția chiar dacă nu sunt gata sau cum trebuie?
20
0
Vă mulțumim pt mobilitatea urbană de pe Mircea.
9
7
Farcas mincinosu !! Bai fripturistule lucrarea e terminata cand iei receptia lucrarilor pentru ca aia confirma ca ai facut cum trebuie lucrarile. Daca la receptie se constata ca nu aiexecutat cum trebuie te pune sa faci din nou !!!
27
2
ASCULTATI AICI CU ATENTIE,NIMIC NU VA FI GATA IN CONSTANTA CU ADEVARAT PANA ATUNCI CAND VA INCEPE CAMPANIA ELECTORALA SI UNDE ADMIRAALUL INARMAT CU FOARFECA SI INCONJURAT DE COSTUME CARE PROMIT ORICE,VA TAIA PAMBLICUTESI VA PROMITE ORICE VRETI,IMPORTANT ESTE SA FIE VOTAT,DUPA,V-ATI CONVINS, DISPARE 4 ANI,DISPAR TOTI, NU NUMAI EL,DACA NI SE INTAMPLA LA FEL SI LA ANUL, NE MERITAM SOARTA,AVEM MEMORIA BIBANULUI IN ACVARIU,NE LOVIM CONSTANT DE PERETII ACVARIULUI SI UITAM PANA DATA VIITOARE
28
2
Ati fost pe stefan cel mare in ultimul timp? Nori de praf, dale puse p***t, caini maidanezi,cersetori agresivi,cabluri si tevi care ies de peste tot. De 3 ani orasul e o ruina. Nu doar stefan cel mare. E meritul primarului w.c. si al celor de care s-a inconjurat. ,,Vizionari" la fel ca el. Vor sa faca orasul ca afara. Ca in india sau africa. Nu a respectat niciun termen la nicio lucrare. Cele mai proaste materiale au fost folosite. A vazut tot orasul cat de p***t , de valurit si cat de subtire e asfaltul pe lapusneanu. Incurca circulatia prin linii continue. Vor disparea parcarile . In sezon, in weekend, spre mamaia, coada incepea de la city, datorita monstruozitatii de sens giratoriu de la papadie pe care l-au modificat. Trotuarul nu e gata nici dupa 3 ani. Si a fost pandemia cand se putea lucra in liniste, oamenii erau incuiati in case. Asta e amprenta lui w.c. asupra orasului. Un primar de c***t, dupa cum sugereaza initialele numelui sau, a transformat orasul intr-un c***t.
37
4
Este un om bun, care stie si munceste cu responsabilitate.Iar voi care stiti numai sa comentati aici sunteti niste.....pișati!
5
36
Un jnapan acolit al primariei, un pervers ordinar
26
1
Intregul proiect este o bataie de joc , o sifonare a banului public catre firmele de casa . Materialele folosite sunt de p*****a calitate iar executarea lucrarilor si finisajele reprezinta o mostra de lucru p***t facut , functionarii din primarie in frunte cu Chitac si Rusu au inchis ochii la acest jaf evident. DNA Constanta , treziti-va , daca nu vrem sa repetam situatia parcului de langa primarie sau a altor lucrari facute de mantuiala in orasul Constanta.
44
4
Nea distrus toate afacerile . De ce nu ne-a scutit de taxe perioada asta . Ce se urmărește bine că la anul avem alegeri
23
2
Felicitari! Speram sa redevina ce a fost, strada Stefan cel Mai Mare...
10
32
Asta nu stie cum sa mai fure si voi vreti sa termina strada ?
32
3
Pavajul este vai de mama lui!
42
2

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712