REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
5.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Viorica Dăncilă NU s-a ţinut de cuvânt: Guvernul nu a trimis Comisiei Europene cererea de finanţare pentru Centura Capitalei

Viorica Dăncilă NU s-a ţinut de cuvânt: Guvernul nu a trimis Comisiei Europene cererea de finanţare pentru Centura Capitalei

Replica API 17 octombrie 2018 | 00:36 393

Premierul Viorica Dăncilă declara joi, 11 octombrie, că dosarul prin care România solicită finanţarea din bani europeni pentru Centura Capitalei este gata, iar luni va fi transmis Comisiei Europene. Surse de la cel mai înalt nivel al Comisiei Europene au declarat, marţi, pentru STIRIPESURSE.RO, că nu s-a primit dosarul menţionat joi de prim-ministrul Dăncilă.

"Comisia nu a primit încă o cerere formală. Totuşi, serviciile Comisiei sunt în contact permanent cu autorităţile române. Autorităţile române au informat serviciile Comisiei că Autoritatea Rutieră Naţională CNAIR, care este beneficiarul proiectului, a trimis proiectul de cerere la Ministerul Transporturilor, în calitatea sa de organism intermediar al Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020. De asemenea, Ministerul Transporturilor a însărcinat JASPERS, grupul independent de experţi din Banca Europeană de Investiţii responsabil de asistenţa pentru pregătirea de proiecte de calitate finanţate din fonduri UE, să efectueze o verificare finală a calităţii proiectului. Prin urmare, serviciile Comisiei speră să primească proiectul în cursul următoarelor săptămâni, odată ce toate verificările părţii române sunt finalizate", au precizat surse oficiale din Comisia Europeană.

Comisia Europeană mai precizează că acordarea co-finanţării depinde foarte mult de calitatea proiectului, iar asistenţa acordată de JASPERS poate fi o garanţie că dosarul final va fi unul bine întocmit. Cererile de cofinanţare din fondurile de coeziune ale Comisiei Europene pentru exerciţiul 2014-2020 trebuie să fie depuse până cel târziu în 2020, pentru proiecte care urmează să fie finalizate cel târziu în 2023.

"Am făcut progrese importante în ceea ce priveşte asigurarea finanţării investiţiilor care vizează Centura existentă a municipiului Bucureşti, dar şi infrastructura nouă la profil de autostradă. Dosarul prin care solicităm finanţarea din bani europeni este gata şi luni va fi transmis Comisiei Europene. Solicităm finanţarea din bani europeni, mai exact din Programul Operaţional Infrastructură Mare, pentru acest proiect deosebit de important. Vorbim despre fonduri estimate la peste 1,3 miliarde de euro fără TVA. Guvernul va oferi tot sprijinul pentru atragerea finanţării europene necesare realizării acestui proiect”, a declarat Viorica Dăncilă, joi seară, la Palatul Victoria.

Comisarul european Corina Creţu a declarat, în urmă cu o săptămână, la Bruxelles, vizibil iritată, că nu mai acceptă ”insulte” din partea Guvernului român faţă de munca pe care o face, subliniind că la Comisia Europeană se fac ”eforturi supraomeneşti” pentru a evita dezangajările de fonduri pentru România, însă fără proiecte nu se poate finanţa.

Creţu a precizat că, la ora actuală, La Comisia Europeană este în analiză un singur proiect major: metroul Otopeni-Gara de Nord.

”Autorităţile române au solicitat schimbarea programului de infrastructură mare. Dânşii ne-au dat nişte deadline-uri care au fost deja depăşite cu mult. (...) Din partea noastră există toată disponibilitatea, dar atâta vreme cât nu avem proiecte nu avem ce analiza şi nu avem deci ce finanţa. Mai simplu de atât nu văd”, a afirmat ea.

În final, comisarul european a spus răspicat: ”Chiar vreau să vă anunţ public că nu mai accept insultele din partea Guvernului României faţă de munca pe care o fac”.

Primarul Gabriela Firea a acuzat Guvernul că a minţit în legătură cu Centura Capitalei, spunând că, deşi i s-a spus că s-ar pierde fonduri europene dacă acest obiectiv va fi transferat de la CNAIR la municipalitate, Guvernul nici măcar nu a făcut cerere pentru obţinerea acestor fonduri. Firea a mai spus că această cerere nici nu poate fi făcută prea curând, pentru că Centura nu are nici cadastru, nici intabulare.

"Reamintesc că în 27 de ani, Guvernul nu a finalizat nici măcar jumătate din lucrările la Centura Capitalei, lucrările sunt undeva la 37 la sută. Din 74 de kilometri sunt finalizaţi circa 28 de kilometri. Şi atunci ne întrebăm câţi ani le mai trebuie pentru a extinde la patru benzi Centura? Din prima zi ca primar am transmis solicitarea şi inclusiv decizia din CGMB de a se transfera de la CNAIR către PMB acest obiectiv de investiţii. Prima dată mi s-a spus că nu. Din ce motiv? Pentru că s-ar pierde fondurile europene. Am fost personal la Bruxelles, am primit şi în scris, că este o dezinformare, pentru că fondurile nu se acordă instituţiei, ci proiectului. Al doilea motiv inventat a fost că nu pot fi transferate contractele. Am venit cu explicaţii şi pentru această motivaţie”, declarat primarul Capitalei, în 6 septembrie.

Sursa: stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Presedintele Johannis trebuie sa iasa, sa condamne comportamentul abuziv si penal al unui inculpat ca dracnea care duce tara in prapastie si foloseste bogatia tarii in mod partinic si personal numai ca sa scape el de puscarie. Dracnea este presedinte de partid, al unui partid corrupt, la fel de penal ca el, seful PSD. Klaus Johaniss este presedintele Romaniei si trebuie sa apere tara si cetatenii de asaltul penalilor la adresa democratiei!
0
0
Taiati ORBILOR PENSIILE SPECIALE si toate ,,specialitatile" pe care le dati godacilor psd! Astia mananca tot bugetul tarii. Oamenilor cinstiti care au muncit toata viata si au pensii de kkt le dati prosteala la latrina 3 si Romania tv! Pensiile speciale ruineaza tara si ne distrug pe toti! Ingroapa Romania toata.
2
0
Taiati ORBILOR PENSIILE SPECIALE si toate ,,specialitatile" pe care le dati godacilor psd! Astia mananca tot bugetul tarii. Oamenilor cinstiti care au muncit toata viata si au pensii de kkt le dati prosteala la latrina 3 si Romania tv! Pensiile speciale ruineaza tara si ne distrug pe toti! Ingroapa Romania toata.
3
0
Acest calau, tudorel toader, a croit o lege noua pe masura numarului de la pantofii lui Dragnea.Este pentru prima data in istoria Romaniei cand un condamnat,un puscarias isi inlatura acuzatorii,procurorii,modificand legea in favoarea lui.Justitia din Romania a fost ingenunchiata.Pe moment.Asta este inceputul sfarsitului PSD-ului.In curand PSD va iesi din istorie.A fost .
4
0
Pentru obedienta si sluj in favoarea psd si-al lui conducator, liviu dracnea, guvernul docil psd al veoricai, odata cu legile justitiei care-I scapa de Lege si de puscarie pe dracnea si alti hoti de teapa lui date prin OUG de catre alt lingau psd, menestrelul justitiei tontonel toader, il categoriseste si pe adormitul poporului, victor ciorbea, cu PENSIE SPECIALA.
7
0
Pai s-a mai odihnit si ea olecuta...crezi ca e usor sa tii discursurile alea agramate cand ai un singur neuron
10
0
acesti mincinosi ordinari au respectat vreodata ceva?, aceasta nespalata care-si bate joc de popor, care este sluga unui puscarias- distruge cu buna stiinta destine, vieti, famili- sunt niste nenorociti care nu percep disperarea omului de rand. IADUL SA VA MANANCE
13
0
Popor de idioti
11
0
Nu mai sunt specialisti in Romania, oameni care sa se priceapa la accesarea fondurilor europene. Doar firme capusa
16
0
Viorica pe centura a gasit .. ... .. ....!
14
1
Veorico,sa te pupe tataia.
15
2

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920