REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat într-o anexă gospodărească din judeţul Galaţi

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat într-o anexă gospodărească din judeţul Galaţi

Replica API 30 iulie 2018 | 00:00 503

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat, vineri, la porcii dintr-o anexă gospodărească localizată în extravilan, la o distanţă de 6 kilometri de comuna Suceveni din judeţul Galaţi, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), scrie Agerpres.

"Conform procedurilor, DSVSA Galaţi a luat imediat măsuri: punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploataţiei, au fost impuse restricţii de mişcare şi s-a efectuat dezinfecţia exploataţiei afectate. Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificaţi porcii bolnavi şi cei care au fost în contact cu aceştia şi s-a realizat ecarisarea cadavrelor. Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte şi sacrificate (20 de capete)", precizează autoritatea de profil.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Galaţi s-a reunit pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum şi pentru adoptarea zonelor de restricţii.

Focarul a fost notificat către structurile omoloage din cadrul Comisiei Europene iar ancheta epidemiologică este în desfăşurare.

Preşedintele ANSVSA, Geronimo Brănescu, a declarat recent, pentru AGERPRES, că România se află în stare de alertă atât pe plan intern, cât şi la frontierele cu Moldova şi Ucraina, pentru a gestiona evoluţia epidemiologică a pestei porcine africane, dar şi pentru a preveni apariţia de noi focare, în condiţiile în care la ora actuală sunt în evoluţie 440 de focare în şapte judeţe.

Un număr de 438 de focare se află în gospodăriile populaţiei şi două în exploataţii comerciale din judeţul Tulcea, în prima exploataţie urmând să se finalizeze sacrificarea a 45.000 de porci, a precizat şeful instituţiei.

În context, Brănescu a subliniat că a fost solicitată şi suplimentarea fondurilor europene alocate Programului de control, supraveghere şi eradicare a PPA, consecutiv extinderii aplicării acestuia, de la 8 judeţe iniţial, la întreg teritoriul României.

Focarele de pestă porcină africană activează în România din august 2017, însă numărul lor a crescut foarte mult în luna iunie a acestui an, după ce primele suspiciuni de PPA au fost confirmate în localităţi situate pe braţul Chilia al Dunării. În iunie, medicii veterinari au sacrificat 1.715 suine din gospodării private din mai multe localităţi din zona de Deltă a judeţului Tulcea şi au început eutanasierea a 44.580 de porcine dintr-o exploataţie comercială situată în apropierea municipiului Tulcea.

Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală - raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367