REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Virusurile care se adaptează la căldură devin mai periculoase

Virusurile care se adaptează la căldură devin mai periculoase

Replica API 21 septembrie 2020 | 00:00 596

Un studiu realizat de oamenii de știință elvețieni sugerează că virusurile care se adaptează la medii mai calde rămân infecțioase mai mult timp și sunt mai rezistente la dezinfectanți precum clorul.

Studiul elvețian a examinat modul în care enterovirusurile, o familie de virusuri care pot provoca diverse infecții, inclusiv răcelile, poliomielita și febra aftoasă, se pot adapta la schimbările de mediu. Enterovirusurile sunt de obicei transmise prin fecale și își găsesc drumul în mediul înconjurător prin canalizare, ape uzate și salubritate deficitară.

Echipa a creat patru populații diferite ale unui enterovirus uman prin incubarea probelor în recipiente cu apă dintr-un lac, 10 grade C și 30 de grade Celsius, cu și fără expunere la lumina soarelui.

Apoi au expus probele la căldură și dezinfectant.

Studiul, publicat în revista Environmental Science and Technology a Societății Americane de Știință, arată că virusurile adaptate la căldură erau mai rezistente la dezactivarea prin temperaturi ridicate decât cele incubate în apă rece.

Când au fost mutate în apă rece, virusurile adaptate la cald au rămas active mai mult timp și au rezistat mai bine expunerii la clor.

Descoperirile sugerează că virusurile din apele mai calde „vor persista într-o stare infecțioasă mai mult timp și vor fi, de asemenea, mai rezistente la dezinfectanți”, a spus prof. Tamar Kohn, de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne.

El a avertizat însă că studiul de laborator nu a fost încă validat în natură, potrivit știripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Si cand te gandesti ca la inceputul verii unii spuneau ca apa de mare omoara virusurile deci nu-i un pericol sa faci baie in mare. Vad ca devin rezistente si la dezinfectanti. Nu cumva de dragul banilor din turism s-a reinfectat planeta prin afirmatia ca apa de mare e sigura? De fapt unii se intreaba daca virusul exista... Asa caaaa.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108