REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
1.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Vitamina B3, utilă în tratarea glioblastomului?

Vitamina B3, utilă în tratarea glioblastomului?

Replica API 6 iunie 2020 | 18:39 960

Un nou studiu arată că niacina, numită în mod obișnuit vitamina B3, combinată cu chimioterapia, poate ajuta celulele imunitare să atace glioblastomul (un tip de tumoră cerebrală), încetinind dramatic progresia bolii, scrie doc.ro.

Niacina poate prelungi durata de viață a pacienților cu glioblastom

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea din Calgary pe șoareci. Rezultatele publicate în Science Translational Medicine au constatat că durata de viață a șoarecilor cu glioblastom care au primit terapia combinată s-a triplat, crescând de la 40 de zile la 150 de zile.

Cercetătorii spun că au obținut un rezultat remarcabil pentru că, deși nu este vorba de un remediu, este un promițător pas înainte împotriva acestei boli incurabile. Celulele tumorii au fost foarte rezistente la tratament, așa că în loc să fie vizate acele celule, a fost vizat sistemul imunitar pentru a ajuta organismul să le atace și să le distrugă.

Glioblastomul este cea mai agresivă formă de cancer la creier. Chiar și în cazul tratamentului, chimioterapiei și radiațiilor, majoritatea oamenilor decedează în termen de 14 până la 16 luni de la diagnosticare. Unul dintre motivele pentru care acest cancer are un deznodământ atât de grav este faptul că deturnează sistemul imunitar, suprimându-l și reprogramând celulele imune pentru a lucra în sprijinul tumorii.

În cadrul studiului, cercetătorii au descoperit că terapia cu niacină a extins de una singură supraviețuirea și că terapia combinată cu temozolomidă (un medicament de chimioterapie utilizat în mod obișnuit împotriva glioblastomului) a prelungit semnificativ durata de viață prin stimularea celulelor imunitare, care au fost astfel reeducate să nu mai ajute cancerul, ci să îl distrugă.

Este important, spun cercetătorii, ca bolnavii de glioblastom să nu își administreze niacină pe cont propriu, deoarece trebuie să se confirme mai întâi indicații legate de dozare, administrare și durata de timp pentru a se obține rezultate clinice optime.

Ce beneficii dovedite are niacina

Scade colesterolul rău și îl crește pe cel bun

Vitamina B3 a fost folosită încă din anii ’50 pentru tratarea colesterolului ridicat, dovedindu-se că poate scădea nivelurile de LDL-colesterol cu 5-20%. Cu toate acestea, niacina nu este tratamentul de primă linie pentru colesterol mare din cauza posibilelor reacții adverse. Mai degrabă, este utilizată în principal pentru persoanele care nu pot tolera statinele. În plus, studiile arată că niacina crește nivelul HDL cu 15–35%.

Reduce valorile trigliceridelor

Niacina poate scădea și trigliceridele cu 20–50%, realizând această reducere prin oprirea acțiunii unei enzime care este implicată în sinteza trigliceridelor.

Ar putea ajuta la prevenirea bolilor de inimă

Niacina poate contribui la reducerea stresului oxidativ și a inflamației, ambele fiind implicate în ateroscleroză (rigidizarea arterelor). Unele cercetări indică faptul că terapia cu niacină - fie singură, fie în combinație cu statine - ar putea ajuta la scăderea riscului de complicații cauzate de bolile cardiovasculare. Însă alte cercetări arată că terapia cu această vitamină nu ajută semnificativ la reducerea riscului de atac de cord, accident vascular cerebral sau deces cauzate de bolile de inimă la persoanele bolnave sau la cele cu risc ridicat.

Poate contribui la tratarea diabetului de tip 1

Diabetul de tip 1 este o boală autoimună în care corpul atacă și distruge celulele care creează insulină în pancreas. Există cercetări care sugerează că niacina ar putea ajuta la protejarea acelor celule și ar putea chiar să scadă riscul de diabet de tip 1 la copiii aflați la risc.

Îmbunătățește funcția creierului

Creierul are nevoie de niacină - ca parte a coenzimelor NAD și NADP - pentru a obține energie și a funcționa corect. „Ceața” cerebrală și chiar anumite simptome psihiatrice sunt asociate cu deficitul de niacină. Unele tipuri de schizofrenie pot fi tratate cu vitamina B3, deoarece ajută la anularea deteriorării celulelor creierului care apare ca urmare a deficitului. Cercetări preliminare arată că niacina ar putea ajuta și la menținerea creierului sănătos în cazurile de boală Alzheimer.

Îmbunătățește funcția pielii

Vitamina B3 ajută și la protejarea celulelor pielii de daunele provocate de razele solare, indiferent dacă este administrată oral sau aplicată ca loțiune. Cercetări recente sugerează că poate contribui și la prevenirea unor tipuri de cancer de piele. Un studiu a constatat că administrarea a 500 mg de nicotinamidă - o formă de niacină - de două ori pe zi a redus rata de cancer de piele non-melanom în rândul persoanelor cu risc ridicat.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920