REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Vitamina D - de ce este necesară pentru o sănătate de fier

Vitamina D - de ce este necesară pentru o sănătate de fier

Replica API 7 noiembrie 2020 | 00:00 1196

Dacă ți s-a confirmat de către medic că ai deficiență de vitamina D, există câteva modalități-cheie prin care îți poți crește doza zilnică de vitamina D. Pentru că sursa principală de vitamina D este pielea, este important să te expui la soare timp de 15-20 de minute, de preferat dimineața, fără protecție solară. Cauza principală a deficitului de vitamina D este expunerea insuficientă la lumina soarelui, o consecință a vieții moderne. Totuși, este important să folosești protecție solară, dacă urmează să petreci mult timp în aer liber, pentru că expunerea excesivă și neprotejată la soare crește riscul de cancer de piele.

Pe lângă expunerea la soare, organismul poate să absoarbă vitamina D consumând alimente, precum peștele gras (inclusiv somonul, tonul, macroul și sardinele), ulei de ficat de cod, gălbenuș și ciuperci. Laptele, sucul de portocale, iaurtul și cerealele pentru micul dejun pot fi, de asemenea, îmbogățite artificial cu vitamina D.

Și, desigur, poți opta pentru suplimentele alimentare care conțin vitamina D3, dacă medicul consideră că este necesar, mai ales în lunile de toamnă și de iarnă, când obișnuim să petrecem mai mult timp în interior și mai puțin în aer liber, scrie doc.ro.

Suplimentarea cu vitamina D

Există anumite grupuri de persoane care au nevoie de mai multă vitamină D decât altele. Printre acestea se numără persoanele în vârstă, cele cu pielea mai închisă la culoare, cele care petrec mai mult timp în interior, precum și cele care au anumite afecțiuni medicale, precum bolile inflamatorii intestinale (boala Crohn și colita ulcerativă), afecțiuni hepatice, endocrine, alergii, neoplazii, afecțiuni cardiovasculare, tulburări metabolice.

Totuși, trebuie să știi că nivelul de vitamina D depinde de mai mulți factori: vârstă, pigmentul pielii, nivelul actual de vitamina D din sânge, anotimpul, poziționarea geografică, gradul de însorire și de poluare etc. În funcție de zona în care locuiești și de stilul tău de viață (dacă petreci mult timp în interior), producția de vitamina D poate scădea, în special, în sezonul rece.

Mulți adulți în vârstă care nu se expun regulat la lumina soarelui și au probleme cu absorbția vitaminei D au nevoie de administrarea unui supliment cu vitamina D. La persoanele adulte, asimptomatice, care nu se încadrează în grupele de risc despre care am discutat mai sus, se recomandă suplimentarea cu 600-1.000 UI (unități internaționale) de vitamina D în sezonul rece, fără a fi necesară măsurarea nivelelor serice 3.

Cantitatea zilnică recomandată de vitamina D este de 400 de unități internaționale (UI) pentru copiii cu vârsta de până la 12 luni, 600 UI pentru persoanele care au între 1 și 18 ani și 800 UI pentru persoanele de peste 70 de ani. Femeile însărcinate sau care alăptează au nevoie de 600 UI de vitamina D.

Totuși, administrarea unei cantități prea mari de vitamina D poate fi dăunătoare. Copiii cu vârsta de cel puțin 9 ani, adulții și femeile însărcinate și cele care alăptează, care iau mai mult de 4.000 UI pe zi de vitamina D, s-ar putea confrunta cu:

Greaţă;

Vărsături;

Lipsa poftei de mâncare;

Constipație;

Slăbiciune;

Pierdere în greutate;

Confuzie;

Dezorientare;

Tulburări de ritm cardiac.

Din acest motiv, este important să consulți medicul înainte de a lua suplimente cu vitamina D. Dozele pot fi ajustate de către medic, în funcție de nevoile individuale ale fiecărei persoane.

Deoarece vitamina D este solubilă în grăsimi, specialiștii recomandă administarea acesteia în timpul unei mese care să conțină și alte grăsimi sănătoase (uleiuri extravirgine, presate la rece, avocado, pește, iaurt), astfel încât, datorită liposolubilității, absorbția să fie la nivel maxim.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102