REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Vitamina D îmbunătățește creșterea în greutate și dezvoltarea creierului la copii

Vitamina D îmbunătățește creșterea în greutate și dezvoltarea creierului la copii

Replica API 21 aprilie 2021 | 00:00 665

Dozele mari de suplimente cu vitamina D îmbunătățesc creșterea ponderala și dezvoltarea limbajului și a abilităților motorii în rândul copiilor care suferă de subnutritie, potrivit unui nou studiu, din 2018.

Sursă foto: shutterstock.com

Experții spun că dozele mari de vitamina D, sub formă de suplimente nutritive, îmbunătățesc creșterea în greutate și dezvoltarea limbajului și a altor abilități la copiii subnutriți, potrivit unui studiu nou condus de oamenii de știință de la Universitatea din Punjab, Pakistan, și de cei de la Universitatea Queen Mary din Londra, citează doc.ro.

Vitamina D, numită și "vitamina soarelui", este bine cunoscută pentru efectele sale benefice asupra sănătății oaselor și a mușchilor, iar un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Queen Mary, anul trecut, a descoperit că această ar putea să protejeze și împotriva răcelilor și gripei.

Acum, nouă cercetare de la această echipa de specialiști scoate la iveală și mai multe beneficii ale vitaminei D.

Autorul principal, dr. Javeria Saleem, de la Universitatea din Punjab și de la Universitatea Queen Mary din Londra a declarat: "Dozele mari de vitamina D au stimulat semnificativ creșterea în greutate a copiilor care sufereau de malnutriție. Aceste concluzii ar putea fi un factor care schimbă regulile în ceea ce privește managementul malnutriției severe acute, care afectează 20 de milioane de copii din întreagă lume".

Autorul senior al studiului, profesorul Adrian Martineau de la Universitatea Queen Mary din Londra a adăugat: "Acesta este primul trial clinic făcut pe oameni, care arată că vitamina D poate afecta dezvoltarea creierului, ceea ce da greutate ideii că vitamina D are efecte importante asupra sistemului nervos central. Sunt necesare acum mai multe trialuri, în medii diferite, pentru a vedea dacă descoperirile noastre pot fi sau nu reproduse în altă parte. De asemenea, noi planificăm acum un trial mai mare în Pakistan, pentru a investiga dacă dozele mari de vitamina D ar putea reduce sau nu mortalitatea în rândul copiilor cu malnutriție severă".

Studiul, publicat în "Jurnalul American de Nutriție Clinică", a avut loc în Pakistan, acolo unde un număr estimativ de 1,4 milioane de copii trăiesc cu malnutriție severă acută și prezintă un risc crescut că malnutriția această să aibă efecte pe termen lung asupra sănătății lor fizice și mentale.

Plicurile alimentare cu un conținut energetic mare sunt tratamentul standard pentru malnutriție, dar ele conțîn cantități relativ modeste de vitamina D.

În acest studiu, 185 de copii care sufereau de malnutriție severă, cu vârste cuprinse între 6 luni și 58 de luni, au fost tratați cu plicuri alimentare (pe durata a 8 săptămâni) cu un conținut energetic mare și au primit, randomizat, fie doze mari adiționale de vitamina D (două doze de 200.000 de unități internaționale, echivalentul a 5 miligrame, administrate pe gură), fie o substanță placebo.

După cele 8 săptămâni, suplimentarea cu vitamina D a dus la îmbunătățiri clinice semnificative în ce privește greutatea micuților (în medie, copiii au luat în greutate 0,260 kilograme, în comparație cu grupul de control).

Suplimentarea cu vitamina D a rezultat, de asemenea, în reduceri substanțiale în proporția de copii cu o dezvoltare motorie întârziată, cu o dezvoltare întârziată a limbajului și cu o dezvoltare generală întârziată (copiii au atins anumite etape importante, cum ar fi că au învățat să meargă sau au învățat să vorbească).

Cercetătorii spun că rezultatele bune pe care le-au obținut le-ar putea ajută pe autoritățile din domeniul sănătății, din Pakistan, să rezolve problema malnutriției la copii. Oamenii de știință mai spun că studiul lor are anumite limitări, inclusiv faptul că nu s-a axat pe varierea dozei de vitamina D, pentru a se vedea dacă o doză mai mică ar fi fost suficientă să accelereze creșterea în greutate și dezvoltarea creierului micuților.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920