REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
23.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Vitamina D poate influența succesul tratamentului pentru fertilitate

Vitamina D poate influența succesul tratamentului pentru fertilitate

Replica API 14 noiembrie 2020 | 01:24 1072

O nouă meta-analiză a concluzionat că există o relație strânsă între prezența vitaminei D în organismul unei femei și rata de succes a tehnicilor de reproducere asistată.

Infertilitatea este o problema frecvența, care provoacă atât anxietate, cât și durere sufletească. Potrivit unui studiu al Asociației pentru Reproducere Umană din România (dat publicității în iunie 2018), 3 din 10 cupluri care își dorește un copil nu a reușit să obțînă o sarcina până în momentul studiului, deși încearcă de 1-5 ani (procentul este de 27%). La acesta se adaugă 11%, procentul de cupluri care încearcă de mai bine de 5 ani să aibă un copil, scrie doc.ro.

De-a lungul anilor, tehnicile de reproducere asistată, inclusiv fertilizarea în vitro (FIV) și medicamentele pentru fertilitate au devenit mult mai răspândite, iar ratele de succes ale acestor tehnici au crescut. De exemplu, studiul menționat mai sus arată că și cuplurile din România au început să apeleze la serviciile unui medic specialist în infertilitate. Cei mai mulți dintre cei care nu pot obține o sarcina merg la medicul ginecolog pentru a rezolva problema infertilității (91%) și doar o parte dintre aceștia merg la medicul specialist în infertilitate (38%).

Vitamina D și reproducerea

Cercetătorii de peste hotare cred că ratele de succes ale tehnicilor de reproducere asistată se pot îmbunătăți și mai mult în viitor. Sunt studiați acum numeroși factori potențial benefici, iar unii oameni de știință și-au îndreptat atenția în direcția potențialului rol al vitaminei D în acest proces.

Vastă majoritate a aportului nostru de vitamina D este generată în pielea noastră, după expunerea la razele soarelui. Asta înseamnă că persoanele care trăiesc în țări cu climă mai rece sau cu cer mai întunecat sunt mai predispuse să aibă valori scăzute ale vitaminei D în corp, la fel cum sunt predispuși și oamenii cu pielea mai închisă la culoare, cei care poartă în mod regulat haine care le acoperă marte parte a suprafeței pielii și cei care ies rareori afară.

O asociere între vitamina D și fertilitate a fost pusă în teorie, pe baza a numeroase observații, scrie presă străînă. De exemplu, receptorii vitaminei D și enzimele acesteia au fost descoperiți în endometru (membrană sau mucoasa care căptușește uterul, care se îngroașă în timpul ciclului menstrual). Totodată, în studiile efectuate pe animale, deficiență de vitamina D a însemnat o fertilitate scăzută și a redus funcția organelor reproducătoare.

La oameni, s-a dovedit că deficitul de vitamina D crește riscul de preeclampsie, de hipertensiune arterială indusă de sarcina, de diabet gestational și riscul că bebelușul să aibă o greutate scăzută la naștere.

Ce arată studiile referitoare la vitamina D

Cercetătorii din Marea Britanie au decis să analizeze informațiile pentru a verifică această asociere dintre reproducere și nivelul vitaminei D. Ei au efectuat o meta-analiză, redeschizand 11 studii care au inclus 2700 de femei care au apelat la tehnicile de reproducere asistată. Concluziile lor au fost publicate în noiembrie 2017 în revista Human Reproduction.

Deficiență de vitamina D este legată de rate mai scăzute de succes

Studiile care au fost analizate au implicat femei care au apelat la fertilizarea în vitro sau la injecția intracitoplasmatica cu spermă, la transferul embrionilor congelați sau la ambele.

Nivelurile de vitamina D în rândul tuturor participantelor au fost apoi verificate printr-un test de sânge. Concentratiile de vitamina D mai mari de 75 nanomoli pe litrul de sânge au fost considerate suficiente, cele sub 75 de nanomoli pe litru au fost considerate insuficiente, iar cele sub 50 de nanomoli pe litru au fost considerate deficiență.

Analiză această a arătat că procedurile făcute femeilor care aveau niveluri adecvate de vitamina D în organism au avut cu o treime mai multe șanse să ducă la nașteri de copiii vii, în comparație cu femeile care sufereau de o deficiență de vitamina D.

Când cercetătorii și-au îndreptat atenția asupra testelor pozitive de sarcina și sarcinilor clinice (cu alte cuvinte, acolo unde poate fi detectată bătaia inimii), rezultatele au fost similare. Când au fost comparate cu femeile care aveau concentrații insuficiente de vitamina D în corp, acele participante care aveau cantități suficiente au fost cu 46% mai predispuse să aibă o sarcina clinică și cu 34% mai predispuse să aibă un rezultat pozitiv la testul de sarcina. Această analiză nu a arătat nicio asociere între pierderea sarcinii și concentratiile vitaminei D.

Dr. Ioannis Gallos, co-autorul acestui studiu, a declarat: "O constatare uimitoare a fost prevalența ridicată a deficienței vitaminei D în rândul acestor femei. Am descoperit că doar 26% dintre femeile din aceste studii aveau concentrații suficiente de vitamina D. 35% aveau concentrații ce indică deficitul, iar 45% aveau concentrații insuficiente."

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369