REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
12.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Vitamine și minerale care cresc atenția și puterea de concentrare

Vitamine și minerale care cresc atenția și puterea de concentrare

Replica API 23 octombrie 2020 | 00:00 1233

Vitamina B12, vitaminele A, C și D, magneziul, acizii grași Omega-3 și zincul sunt esențiale pentru îmbunătățirea performanțelor intelectuale, dar și pentru menținerea sănătății inimii.

O alimentație echilibrată și diversă este cea mai bună sursă de vitamine și minerale, însă uneori este nevoie și de suplimente alimentare precum cele cu acizi grași Omega 3, luiteină, zeaxantină, complexul de vitamine B pentru a spori atenția și puterea de concentrare, scrie doc.ro.

Anumite vitamine joacă un rol important în menținerea creierului și a inimii sănătoase. Vitaminele potrivite pot îmbunătăți funcția cognitivă, contribuie la protecția creierului și la evitarea pierderilor de memorie, pot îmbunătăți valorile tensiunii arteriale și pot reduce riscul de boli cardiovasculare.

Vitamina B1 (tiamina)

Vitamina B1 ajută creierul să comunice cu nervii, este implicată în circulația electroliților în și din celulele musculare și nervoase și contribuie la prevenirea complicațiilor din sistemul nervos, creier, mușchi, inimă, stomac și intestine. Vitamina B 1 ajută la prevenirea unor boli precum Beri-beri, care implică tulburări ale inimii, nervilor și ale sistemului digestiv. Vitamina B1 se găsește mai ales în semințe de floarea-soarelui, semințe de in, fasole, mazăre, tofu, orez brun, cereale integrale și carne de porc.

Vitamina B2 (riboflavina)

Vitamina B2 este necesară creșterii și menținerii sănătății generale. Ajută organismul să descompună carbohidrații, proteinele și grăsimile pentru a produce energie, permite oxigenului să fie utilizat de organism, ajută la împiedicarea formării plăcii de aterom și este utilă în cazul anumitor dureri de cap. Riboflavina este de asemenea folosită pentru creșterea și funcționarea pielii, pentru căptușirea tractului digestiv, a celulelor sangvine și a altor organe vitale. Vitamina B2 este importantă și pentru sănătatea ochilor, fiind necesară pentru a proteja glutationul, care este un antioxidant important la nivelul ochilor. Se găsește mai ales în migdale, legume frunzoase (spanac, salată verde, kale etc.), ciuperci, spanac, avocado, ouă, somon și carne slabă de vită.

Vitamina B9 (acidul folic)

Vitamina B9 ajută la păstrarea sănătății creierului, contribuie la menținerea unei dispoziții bune, având un rol crucial în sănătatea mentală și emoțională și poate fi de ajutor în lupta împotriva bolilor de inimă. Acidul folic ajută la producerea ADN-ului și ARN-ului, materialul genetic al organismului, și este deosebit de important atunci când celulele și țesuturile cresc rapid, cum ar fi în copilărie, adolescență și sarcină. Vitamina B9 se găsește în special în legume frunzoase, în leguminoase (fasole, mazăre, linte), sfeclă roșie și ouă.

Vitamina B12

Vitamina B12 reduce riscul de boli cardiovasculare, stimulează starea de spirit, susține sănătatea oaselor, reduce riscul de depresie și menține sănătatea sângelui și a nervilor, contribuind la formarea de globule roșii și la prevenirea anemiei. Vitamina B12 se găsește în produce de origine animală: ficat, rinichi, scoici, sardine, ton, carne de vită, ouă, brânză. Persoanele care nu consumă carne trebuie fie să aibă în meniu alimente fortificate cu B12 (cereale fortificate sau lapte fortificat) ori să ia un supliment de vitamina B12.

Vitamina D

Vitamina D susține sănătatea nervilor, a oaselor și a dinților, contribuie la o imunitate puternică, reglează tensiunea arterială și influențează expresia genelor implicate în dezvoltarea cancerului. Cea mai bună metodă de a produce vitamina D este expunerea la soare pentru 15-20 de minute. Această vitamină se poate obține și din peștii grași (somon, macrou, ton, hering etc.), gălbenuș de ou, brânză, ficat de vită, ciuperci.

Vitamina C (acidul ascorbic)

Vitamina C susține sistemul imunitar, reduce inflamația din organism, contribuie la producerea colagenului și îmbunătățește valorile tensiunii arteriale. De asemenea, scade riscul de boli cronice și de boli cardiovasculare și poate reduce nivelul de acid uric, prevenind atacurile de gută. Vitamina C se găsește mai ales în kiwi, citrice, căpșuni, măceșe, coacăze negre, ardei iute roșu (chili), ardei gras galben, broccoli, roșii, pătrunjel.

Acizii grași Omega-3

Acizii grași Omega-3 au un rol important în susținerea sănătății creierului, combat inflamația din organism și contribuie la reglarea colesterolului și a tensiunii arteriale. De asemenea, luptă împotriva depresiei și a anxietății, pot îmbunătăți sănătatea oculară, iar la copii pot reduce simptomele de ADHD și pot reduce simptomele de astm. Acizii grași Omega-3 se găsesc mai ales în macrou, somon, ulei din ficat de cod, hering, scoici, sardine, semințe de in, semințe de chia, nuci, boabe de soia și pot fi obținuți și din suplimente alimentare cu ulei de pește.

Magneziul

Magneziul susține sănătatea oaselor și nivelul crescut de energie, contribuie la menținerea unui ritm cardiac normal și ajută sistemul nervos să funcționeze adecvat, combate depresia, poate preveni migrenele și poate ușura simptomele sindromului premenstrual (SPM). Magneziul se găsește mai ales în fructe (banane), leguminoase, legume frunzoase, tofu, nuci, semințe de in, cereale integrale și ciocolată neagră.

Zincul

Zincul are proprietăți antioxidante care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Acest mineral susține, de asemenea, sănătatea oculară și sistemul imunitar, ajută la învățare și memorare și, de asemenea, tratează răcelile și diareea. În plus, zincul scade riscul de boli cronice asociate cu înaintarea în vârstă și previne degenerescența maculară legată de vârstă. Alimentele care conțin cea mai mare cantitate de zinc sunt stridiile crude, carnea slabă de vită fiartă înăbușit, fasolea boabe, mazărea și orezul bine gătite, carnea de porc gătită bine, iaurtul, nucile pecan și arahidele coapte fără ulei.

Coenzima Q10

Coenzima Q10 ajută la păstrea tinereții pielii, dar poate fi de folos și pentru stimularea fertilității și tratamentul insuficienței cardiace. De asemenea, contribuie la reducerea durerilor de cap și susține sănătatea creierului, prin încetinirea progresiei bolii Alzheimer. Majoritatea oamenilor sănătoși au suficientă coenzimă Q10 în mod natural în organism. Însă există unele dovezi că adăugarea de Q10 sub formă de suplimente poate fi benefică,mai ales că înaintarea în vârstă și unele afecțiuni medicale sunt asociate cu scăderea nivelului acestei substanțe în corp. Surse alimentare de coenzima Q10 sunt organele (inimă, ficat, rinichi), mușchiul de porc și de vită, unii pești grași (păstrăv, hering, macrou, sardine), unele vegetale (spanac, conopidă, broccoli), unele fructe (căpșuni și portocale), semințele de susan, fisticul și uleiul de soia.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614