REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Vizita delegației Primăriei metropolitane Eskișehir din Turcia, la Constanța

Vizita delegației Primăriei metropolitane Eskișehir din Turcia, la Constanța

Replica API 28 septembrie 2021 | 23:00 1223

Primarul municipiului Constanța, domnul Vergil Chițac, a primit alături de numeroși parteneri locali, vizita unei delegații a Primăriei metropolitane Eskișehir (Turcia), din care fac parte Ayse Ünlüce, secretarul general al Primăriei metropolitane, Ahmet Ataç, primarul municipalității Tepebaşı și Kazım Kurt, primarul municipiului Odunpazari.

La întâlnire au participat totodată Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, doamna Secyl Suliman, subprefect al județului Constanța, Emre Yurdakul, consulul general al Turciei la Constanța, Gelil Eserghep, președintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România și consilier onorific al preşedintelui Consiliului Județean Constanța, precum și Muftiul Muurat Iusuf, Șeful Cultului Musulman din România.

Reprezentanții Primăriei metropolitane Eskişehir efectuează o vizită în municipiul Constanța în perioada 26-29 septembrie a.c., la invitația primarului orașului nostru. Constanța și Eskişehir au relații de colaborare statuate în anul 2015, iar dezvoltarea acestor relații reprezintă principalul obiectiv al vizitei respective.

La întâlnirea oficială, care a reprezentat debutul programului oficial al vizitei, primarul Vergil Chițac a transmis invitaților că este interesat de posibile schimburi de bune practici în diferite domenii ale administrației locale, precum și de experiența Primăriei metropolitane Eskișehir în ceea ce privește combaterea pandemiei, soluțiile de redresare economică în perioada Covid și post-Covid, soluțiile locale de dezvoltare a infrastructurii locale, bune practici în domenii precum turismul, energia verde, dezvoltarea locală sustenabilă etc.

Acesta a evidențiat modelul de conviețuire interetnică din Constanța, precum și preocuparea permanentă a autorităților locale pentru protejarea și promovarea identității specifice a comunității musulmane din Constanța. Potrivit acestuia, orașul Constanța promovează (inclusiv în domeniul drepturilor omului și al conviețuirii interetnice) politici publice tolerante, democratice, umanitare, politici care pot fi luate ca model în plan național, european și internațional, iar comunitatea musulmană din oraș reprezintă o platformă solidă de facilitare a legăturilor și schimburilor dintre cele două municipalități.

Ahmet Ataç, primarul municipalității Tepebaşı (municipalitate a metropolei Eskișehir), a transmis întreaga disponibilitate a municipalității sale de a dezvolta relațiile cu orașul Constanța. Acesta a subliniat că sunt premise favorabile pentru ca aceste relații să se dezvolte în ritm accelerat: „Constanța este foarte importantă pentru noi. Am văzut politica pacifistă a statului român față de minorități, pe care o apreciem foarte mult. Credem că și alte țări trebuie să învețe din modelul politicii statului român față de minorități, model care se exprimă foarte generos și la Constanța”. Domnul Ahmet Ataç a pledat pentru consolidarea investițiilor turce în Constanța, pentru consolidarea cooperării dintre camerele de comerț și industrie din municipalitatea Constanța și Primăria metropolitană Eskișehir, pentru accelerarea schimburilor dintre mediile academice, economice și turistice din cele două municipalități partenere.

Kazım Kurt, primarul municipiului Odunpazari (municipalitate a metropolei Eskișehir), Turcia, a promis că va reveni în Constanța însoțit de o delegație de oameni de afaceri și investitori turci, pentru a analiza în detaliu oportunitățile de investiții din municipiu.

Ayse Ünlüce, secretarul general al Primăriei metropolitane Eskișehir, a precizat că „Primăria metropolitană Eskișehir acordă o atenție deosebită relațiilor cu orașul Constanța și promite că va sprijini și în continuare dezvoltarea lor”. Aceasta a adus mulțumiri statului român și autorităților locale din municipiul și județul Constanța pentru conduita și politicile exemplare în domeniul conservării, protejării și promovării identității minorităților etnice.

Toți participanții la întâlnire au evocat și apreciat modelul de conviețuire interetnică din Constanța, prin extensie din Dobrogea, al cărui rol în dezvoltarea relațiilor dintre orașul nostru și municipalitățile din Turcia va fi substanțial.

Oaspeții vor avea, în zilele următoare, întâlniri cu reprezentanții Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța și ai Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța și vor vizita șantierul de lucrări de la Cazinoul constănțean.

D.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
a trecut 1 an nu a ti facut nimic
1
0
ciumagalbena!!!
0
0
Cand visa vreodata retardul asta la o palarie atat de mare? Asta cred ca a fost amiral pe Titanic si s-a reincarnat aducand orasul in prag de scufundare ca pe Titanic.
6
1

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102