6° Constanța Mar., 6 Dec. 2022
Anul XX Nr. 6204
6° Constanța Marți, 6 Decembrie 2022 Anul XX Nr. 6204

Vladimir Putin anunță anexarea teritoriilor ucrainene ocupate

Andreea VREJOIU 30 septembrie 2022 588

Vladimir Putin urmează să anunțe anexarea oficială a teritoriilor ocupate din Ucraina la Rusia, după referendumurile-farsă ilegale pe care rușii le-au organizat de-a lungul săptămânii care a trecut. Rușii au organizat o ceremonie somptuoasă pentru anexarea teritoriilor ocupate, o decizie prin care vor să-și întărească amenințările cu arma nucleară și să descurajeze armata ucraineană eliberatoare din a-și recupera teritoriile.Președintele rus Vladimir Putin a întârziat anunțul privind anexarea teritoriilor ucrainene ocupate la Federația Rusă. Ceremonia la Kremlin ar fi ttrebuit să înceapă la ora 15:00. Sute de invitați îl așteaptă în sală pregătită pentru anunțul anexării. Printre aceștia se află și cei patru lideri autoproclamați din regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.

Rusia revendică aproximativ 109.000 km pătrați din teritoriul ucrainean, sau aproximativ 18%, în plus față de Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014. 

Anunțul lui Putin vine după ce liderii occidentali au exprimat critici dure la adresa Rusiei, președintele american spunând că SUA nu va accepta „niciodată, niciodată, niciodată” anexarea teritoriilor ucrainene.

De asemenea, Consiliul de Securitate ONU urmează să voteze, vineri, o rezoluție pentru condamnarea referendumurilor, conform Franței, care deține, în prezent, președinția organizației. Totuși, rezoluția nu are nicio șansă să treacă de veto-ul rușilor.

VIVO - Ad.
VIVO - Ad.

Totuși, amenințările cu bomba atomică ale rușilor nu au reușit să aibă efectul scontat, iar contra-ofensiva ucraineană continuă în estul țării. Trupele ucrainene se află, acum, aproape de a intra în orașul Liman, în regiunea Donețk. Cei patru lideri instalați de Kremlin în regiunile ucrainene s-au adunat, vineri, la Moscova, înainte de ceremonie.

Kremlinul a avertizat că va considera atacurile asupra oricăror părţi din regiunile Ucrainei pe care urmează să le anexeze în cursul zilei drept acte de agresiune împotriva Rusiei. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a mai spus că Rusia va încorpora „de jure” în propriul teritoriu porţiuni care nu se află sub controlul forţelor ruse, ca parte a demersului său.

Cele patru teritorii – Herson și Zaporojie în sud și Donețk și Lugansk în est – reprezintă un coridor terestru pe care Rusia și-l dorește cu ardoare din 2014, de când a anexat ilegal Crimeea ucraineană. Împreună, cele cinci teritorii reprezintă în jur de 20% din teritoriul ucrainean, conform digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Ti-a placut articolul?

COMENTARII

REPLICA

LOTO

6/49
362723143843
5/49
32410352725
joker
8194117188