REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.1° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Vladimir Putin ar putea să fie arestat în Africa

Vladimir Putin ar putea să fie arestat în Africa

A.F. 22 martie 2023 | 00:00 807

Președintele rus Vladimir Putin ar urma să viziteze Africa de Sud în august pentru a participa la un summit BRICS. Africa de Sud este conștientă de obligația sa legală, a declarat duminică un purtător de cuvânt al președintelui Cyril Ramaphosa, referindu-se la acest aspect, după ce o instanță internațională a emis un mandat de arestare împotriva liderului rus, informează Reuters.

Vladimir Putin ar putea sa fie arestat in AfricaVladimir Putin

"Suntem, ca guvern, conștienți de obligația noastră legală. Cu toate acestea, până la summit, vom rămâne angajați cu diverse părți interesate relevante", a declarat purtătorul de cuvânt Vincent Magwenya. Deși nu a existat nicio confirmare oficială a vizitei lui Putin, se așteaptă ca acesta să participe la cel de-al 15-lea summit BRICS, așa cum a făcut-o și în 2013.

Africa dă asigurări

Dar o astfel de vizită ar pune guvernul Ramaphosa, care nu a condamnat invazia Rusiei în Ucraina, într-o poziție ciudată după mandatul de arestare emis vineri de Curtea Penală Internațională (CPI). "Luăm act de raportul privind mandatul de arestare emis de CPI", a declarat Magwenya. "Rămâne angajamentul și dorința foarte puternică a Africii de Sud ca conflictul din Ucraina să fie rezolvat pe cale pașnică prin negocieri".

Putin este doar al treilea șef de stat care este pus sub acuzare de Curtea Penală Internațională în timp ce se află încă la putere.

Fostul președinte sudanez Omar al-Bashir și fostul președinte libian Muammar Gaddafi sunt singurii alți lideri care au fost puși sub acuzare de CPI în timp ce erau șefi de stat. Acuzațiile împotriva lui Gaddafi au încetat după ce acesta a fost răsturnat și ucis în 2011.

Bashir, pus sub acuzare în 2009 pentru genocidul din Darfur, a rămas în funcție încă un deceniu până când a fost răsturnat în urma unei lovituri de stat. De atunci, el a fost urmărit penal în Sudan pentru alte crime, dar nu a fost predat CPI.

În timpul mandatului, el a călătorit în mai multe țări arabe și africane, inclusiv în state membre ale CPI, precum Ciad, Djibouti, Iordania, Kenya, Malawi, Africa de Sud și Uganda, care au refuzat să-l rețină. Instanța a mustrat aceste țări sau le-a trimis în fața Consiliului de Securitate al ONU pentru nerespectare.

CPI a judecat un singur fost șef de stat după ce a părăsit funcția: fostul președinte ivorian Laurent Gbagbo, care a fost achitat de toate acuzațiile în 2019, după un proces de trei ani.

Președintele Kenyei, William Ruto, și predecesorul său, Uhuru Kenyatta, au fost amândoi acuzați de CPI înainte de a fi aleși. Acuzațiile împotriva ambilor bărbați au fost între timp retrase. Kenyatta este singurul lider care a apărut în fața CPI în timp ce se afla încă în funcție, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sint curios, cind si daca cineva o sa faca asta.
0
1
Viata lui Putinica puta mica nu valoreaza nici macar cat un glont. Este incredibil cate se pot schimba la nivel global si in tot universul cu UN SINGUR GLONT. A functionat in cazul lui Hitler. Alta solutie nu exista in cazul lui Putin. Un glont in cap ii trebuie lui Putin. Dar nu merita ca nimeni sa faca sacrificiul si sa ia pacatul asupra sa. Putinica puta mica, piticul mai scund decat Napoleon (165cm inaltime), Putin care are doar 157cm inaltime si umbla numai cu pantofi masculini cu toc inalt de aproximativ 5-10 cm, Putinica puta mica nu are nimic MASCULIN in comportamentul sau. Nu are nimic care sa-l faca lider. Se teme de propria "familie", ii tine la distanta la o masa lunga, se ascunde in buncar, organizeaza "campanii de imagine" NUMAI CU ACTORI PLATITI prin care incearca sa ne pacaleasca de faptul ca el "nu se teme", dar a fost demascat ca foloseste mereu aceeasi actori . Umbla pe tocuri ca o fatuca frustrata. Nu are nimic din ce are un lider. Nici macar CUVANT nu are. E Zero
21
1
Multa mwe cu kkt sua multa mwe cu kkt nato
1
12
Bai chiar ne luati de p****i ?
1
7
De cand a luat mandatul de arestare Putin face din ce in ce mai multe vizite. Biden face din ce in ce mai putine. Cum se explica? Pai Putin e sanatos tun si l doare n Suhoy de mandatul ala scris pe servetel, pe cand Biden e mancat de dementa si e speriat de fantomele cu care da mana si se saluta.
8
16
Vor javrele de americani , semn ca sunt pe duca
6
20

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218