REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Vladimir Putin spune că România e OBLIGATĂ de SUA să găzduiască sistemul balistic de la Deveselu: 'Credeţi că vreun stat european vrea rachete americane?'

Vladimir Putin spune că România e OBLIGATĂ de SUA să găzduiască sistemul balistic de la Deveselu: 'Credeţi că vreun stat european vrea rachete americane?'

Replica API 15 februarie 2019 | 00:00 209

Ţările europene din cadrul Alianţei Nord-Atlantice nu vor să găzduiască sisteme balistice ale Statelor Unite, dar nu îndrăznesc să se opună, deoarece au suveranitate limitată, afirmă preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

"Credeţi că vreun stat european vrea să fie instalate în Europa rachete americane cu rază medie de acţiune? Nu vrea nimeni acest lucru, dar preferă să păstreze tăcerea. Unde este suveranitatea acestor ţări? Aparent, în ultimă instanţă, se pare că sunt interesate în general de apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică şi au delegat o parte din suveranitate acestei organizaţii", a declarat Vladimir Putin, citat de agenţia Tass, conform stiripesurse.ro.

Liderul de la Kremlin a comparat Parlamentul European cu Sovietul Suprem al fostei Uniuni Sovietice, subliniind că instituţia adoptă o serie de hotărâri care devin obligatorii pentru statele din Uniunea Europeană. "Ţări total independente nu există", a subliniat Putin, scrie mediafax.ro.

Alianţa Nord-Atlantică pregăteşte măsuri defensive în contextul anulării Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), a afirmat marţi secretarul general, Jens Stoltenberg, oferind asigurări că nu vor fi aduse arme atomice suplimentare în Europa, deşi Rusia consolidează arsenalul balistic neconvenţional. "Măsurile pe care Alianţa Nord-Atlantică trebuie să le ia vor fi adaptate unei situaţii în care sunt mai multe rachete ruse", a declarat Jens Stoltenberg.

"Toate măsurile pe care le vom lua vor fi coordonate, moderate şi defensive; nu intenţionăm să amplasăm noi sisteme terestre de rachete nucleare în Europa", a precizat Jens Stoltenberg în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Bruxelles înainte de o reuniune NATO.

"Rusia continuă să dezvolte şi să instaleze rachete SSC-8. Ştim cu toţii că un tratat care este respectat de o singură parte nu ne poate ţine în siguranţă. Desfăşurăm acţiuni de planificare în diverse domenii, inclusiv la nivel militar. Comandanţii noştri analizează o serie de opţiuni referitoare la modul în care trebuie să reacţionăm la faptul că Rusia amplasează mai multe rachete nucleare în Europa", a subliniat Stoltenberg.

Preşedintele Donald Trump a anunţat că Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), acuzând Rusia de încălcarea acordului semnat în anul 1987. Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

Washingtonul insistă că Administraţia de la Moscova a dezvoltat o nouă rachetă cu rază medie de acţiune, Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), prin încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare. Acordul INF a intrat în vigoare în anul 1987, fiind semnat de preşedintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, cu omologul său din Uniunea Sovietică, Mihail Gorbaciov.

Potrivit cotidianului The New York Times, în afara faptului că Rusia ar fi încălcat Tratatul INF, Administraţia SUA vrea să renunţe la acest acord deoarece este constrânsă să nu dezvolte armament care ar putea fi folosit pentru descurajarea Chinei în consolidarea poziţiei în vestul Oceanului Pacific. Dat fiind că nu este semnatară a Tratatului INF, China a putut dezvolta rachete nucleare cu raze medii de acţiune.

Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, precum şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul şi NATO susţin că instalaţiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea ameninţărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează ameninţarea nord-coreeană. Relaţiile dintre Rusia şi Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina şi Siria.

Săptămâna trecută, Administraţia Vladimir Putin l-a convocat pe ataşatul militar al Statelor Unite pentru a-i transmite o propunere de măsuri în sensul menţinerii Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF). Printre măsurile propuse de Rusia se numără distrugerea instalaţiilor de lansare MK-41, folosite inclusiv în sistemul balistic Aegis Ashore, montat în România şi care urmează să fie amplasat şi în Polonia.

"Ministerul rus al Apărării invită partea americană, în perioada premergătoare anulării Tratatului INF, să ia măsurile necesare pentru revenirea la respectarea strictă a acordului prin distrugerea sistemelor de lansare terestre MK-41 dezvoltate pentru lansarea de rachete Tomahawk, a rachetelor cu raze de acţiune scurtă şi medie şi a dronelor militare care intră sub incidenţa Tratatului. Ataşatul militar al Ambasadei SUA din Moscova a fost invitat la Ministerul rus al Apărării pentru a i se înmâna o notificare", a comunicat joi seară Ministerul rus al Apărării.

Alianţa Nord-Atlantică are propria responsabilitate pentru încălcarea Tratatului INF prin instalarea sistemelor balistice americane în România şi Polonia, a acuzat Administraţia Rusiei, îndemnând ţările din Europa să evite transformarea continentului în spaţiu de confruntare militară.

"Din nefericire, state membre NATO au demonstrat că nu sunt pregătite pentru un dialog substanţial pe tema sistemelor balistice Mk-41, care sunt amplasate în România şi urmează să fie amplasate în Polonia anul viitor prin încălcarea Tratatului INF. Aceste instalaţii fac parte din sistemul balistic NATO, astfel că Alianţa este responsabilă direct de distrugerea Tratatului INF", a comunicat săptămâna trecută Ministerul rus de Externe.

"Dacă aliaţii europeni ai Statelor Unite sunt într-adevăr interesaţi să menţină un control al armamentului eficient la nivel internaţional, dacă sunt interesaţi de neproliferare şi dezarmare, atunci nu ar trebui să urmeze orbeşte politicile SUA care au rolul dobândirii supremaţiei militare. În schimb, ar trebui să respecte interesele fundamentale de securitate şi să evite ca Europa să fie transformată din nou într-un spaţiu de confruntare militară, lucru care inevitabil se va întâmpla dacă Statele Unite încep amplasarea acestor tipuri de rachete", a precizat Ministerul rus de Externe.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tatariii vin
0
0
Ca dupa intrarea Ucrainei in U.E.or sa amplaseze Americani scuze N.A.T.O. rachete si mai aproape de Moscova atunci sa te vedem domnule Putin ce zici fiindca Ucraina ca stat suveran nu trebuie sa te intrebe pe matale.Asta e a a murit marele U R S S dar nu vrei sa recunosti ca vau invins capitalisti.
0
1
APARA ORTODOXIA. GLORIE ARMATA ROSIE.
3
1
Dupa ce Ucraina a renuntat la arme nucleare, Rusia a atacat-o, TOATE TARILE DEZVOLTATE AU ARME NUCLEARE PENTRU AUTOAPARARE CA SA NU DEVINA VICTIME PENTRU INTERLOPII INTERNATIONALI CA PUTIN!
1
8
De ce credeti voi ca se agita atata ucigasul putin ? Are bagata pula-n cur de la americani ! Deveselu e cosmarul criminalului ! El stie ca o ia in gura si e bine asa ! Muie ucigasul putin, muie dragnea vitamina d, muie pesede !!!
2
7
Un conflict armat cu Russia ar tr sa dureze cam 4 minute: portile de fier, midia, deva, centrala cernavosa, podurile cernavoda si otopeni.....si adio Romania. A.fost istorie.
7
2
Aici Putin are dreptate.
9
3
nu cu americanii e problema, ci mai degraba cu tanti merkel si amici ei. Mai bine sute de rachete americane decat macar un singur diplomat kaghebist. Sper ca generatiile urmatoare sa nu dea nici doi bani pe javrele de rusi. Ne-au facut deja destul rau, ca sa mai putem avea cea mai mica incredere. Astia nu-s oameni.
2
6
Are dreptate! Credeti ca daca avem scutul si promisiunea americanilor, vom face fata macar 24 de ore rusilor? Norocul nostru este ca nu ne baga asta in seama. Altfel eram haliti cu fulgi cu tot la ce armata avem. Numeroasa, vreau sa zic..
14
4

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614