REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
14.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

"Volumul schimburilor comerciale dintre Turcia si Romania ar putea ajunge la 10 miliarde de dolari"

"Volumul schimburilor comerciale dintre Turcia si Romania ar putea ajunge la 10 miliarde de dolari"

Replica API 29 octombrie 2010 | 00:00 106

Consulul General Fusun Aramaz, interviu acordat cotidianului "Replica" de Ziua Nationala a Turciei:

Consulul General Fusun Aramaz, interviu acordat cotidianului "Replica" de Ziua Nationala a Turciei:

Cu ocazia Zilei Naţionale a Republicii Turcia, sărbătorită pe 29 octombrie, Excelenţa Sa, Consulul General al Republicii Turcia la Constanţa, Fsun Aramaz, a acordat un interviu cotidianului "Replica". Cu această ocazie, Consulul General a transmis cele mai bune urări întregului popor român. "Turcia este cel mai important partener comercial al României din zona balcanică şi a Orientului Mijlociu. România este poarta Turciei către pieţele Europei Occidentale, fiind preferată de investitorii turci. Luând în considerare şi investiţiile efectuate prin statele terţe, putem afirma că investiţiile turceşti în România depăşesc 5,5 miliarde euro. Din această perspectivă, Turcia se află pe locul trei în România ca cifră a investiţiilor", a declarat, în cadrul acestui interviu, Excelenţa Sa, adăugând că în România există peste 5500 firme turceşti care desfăşoară activitatea.

Reporter Replica: Excelenţă, care este semnificaţia zilei care marchează sărbătoarea naţională a Turciei?

Consulul General Fsun Aramaz: 29 octombrie 1923 este ziua proclamării Republicii Turcia. Este deci data fondării Turciei moderne. După cum se ştie, la sfârşitul Primului Război Mondial, Statul Otoman fusese ocupat şi împărţit de statele aliate. În perioada 1919-1922, cunoscută sub numele de "Războiul de Eliberare", poporul turc s-a luptat pentru a-şi recupera teritoriile ocupate şi recâştiga independenţa. La 24 iulie 1923 a fost semnat Tratatul de la Lausanne şi s-a consfinţit apariţia Turciei independente. La 29 octombrie, Marea Adunare Naţională a Turciei, în frunte cu marele lider Mustafa Kemal Ataturk, a aprobat trecerea la regimul republican având la bază sistemul democratic şi parlamentar. Întemeierea republicii moderne Turcia este începutul unui proces de transformări sociale, care cuprinde reforme complexe şi fundamentale în plan social, economic şi politic.

Rep.: Cum reuşeşte Turcia să depăşească efectele crizei mondiale şi care sunt opţiunile de politică externă ale ţării?

Consulul General Fsun Aramaz: În contextul pregătirilor de aderare la Uniunea Europeană, Turcia a efectuat, mai ales începând cu anul 2000, schimbări majore în legislaţia din toate domeniile, îndeplinindu-se astfel cerinţele economiei liberale. Turcia a traversat un proces complex de reforme având ca scop întărirea democraţiei şi consolidarea supremaţiei justiţiei în conformitate cu criteriile de la Copenhaga. Astăzi economia Turciei este pe locul 16 în lume şi pe locul 6 în Europa. Au fost înregistrate realizări importante în domeniul industriei şi tehnologiei. Deţine importante resurse umane. Îşi întăreşte continuu poziţia centrală în domenii precum energia şi transporturile. Este un stat donator, care sprijină ţările aflate în dezvoltare. În perioada precedentă, în care sectorul financiar din întreaga lume a întâmpinat probleme serioase, sectorul bancar din Turcia nu s-a confruntat cu dificultăţi majore. Acest fapt s-a datorat reformelor din ultimii ani. O altă cauză importantă a diminuării efectelor crizei economice este importanţa acordată disciplinei financiare în special după anii 2000. A scăzut datoria naţională şi, în perioada diminuării resurselor financiare, a fost evitată presiunea asupra pieţelor. Alte măsuri luate au fost scăderea cotei TVA şi implicit revigorarea cererii interne, măsuri privind ocuparea forţei de muncă, sprijinirea investiţiilor în infrastructură, transferul resurselor către autorităţile locale, acordarea de credite cu dobândă preferenţială IMM-urilor. Întărirea sectorului privat din Turcia a dus pe de o parte la creşterea ocupării forţei de muncă şi pe de altă parte la dezvoltarea exporturilor. Având teritorii pe ambele continente, Turcia este un stat atât european cât şi asiatic. În acelaşi timp, se află chiar la confluenţa zonei balcanice, caucaziene, Orientul Mijlociu, Marea Neagră, Marea Mediterană, Zona Golfului şi cea a Mării Caspice. În consecinţă, politica externă turcă are la bază o strategie privind toate aceste regiuni. Aderarea la Uniunea Europeană ca membru cu drepturi depline este unul din obiectivele de bază ale politicii externe a Turciei. În contextul negocierilor Turciei de aderare la UE, perspectiva balcanică ocupă un loc aparte. Sub efectul globalizării, Balcanii, consideraţi odinioară ca fiind la periferie, se află acum în centrul liniilor de comunicaţii şi transport. Aderarea Turciei la Uniunea Europeană va contribui la activarea potenţialului uman, cultural şi de cooperare ştiinţifică al Europei de Sud-Est. Pornind de la obiectivul "zero probleme cu vecinii", politica externă a Turciei este orientată către soluţionarea problemelor existente şi prevenirea eventualelor crize, făcându-se paşi importanţi în acest sens.

Rep.: Care sunt perspectivele de cooperare economică între România şi Turcia? Ne putem aştepta ca noi companii turceşti să investească pe piaţa din România? Care ar fi acestea?

Consulul General Fsun Aramaz: Turcia este cel mai important partener comercial al României din zona balcanică şi a Orientului Mijlociu. România este poarta Turciei către pieţele Europei Occidentale, fiind preferată de investitorii turci. Luând în considerare şi investiţiile efectuate prin statele terţe, putem afirma că investiţiile turceşti în România depăşesc 5,5 miliarde euro. Din această perspectivă, Turcia se află pe locul trei în România ca cifră a investiţiilor. În România există peste 5500 firme turceşti care desfăşoară o activitate susţinută în domenii precum sectorul bancar, construcţii, materiale de construcţii, industria textilă, cea alimentară şi de producţie. În anul 2008, volumul schimburilor comerciale dintre Turcia şi România a depăşit 7,5 miliarde dolari. Sub efectul crizei economice globale, în anul 2009 această cifră s-a diminuat. Cu toate acestea, atingerea în perioada următoare a ţintei de 10 miliarde dolari pare posibilă. Investiţiile oamenilor de afaceri turci în România vor continua. În acest context, ne putem aştepta ca, pe lângă importantele proiecte de infrastructură, locuinţe, energie şi transporturi, firmele turceşti să se orienteze şi spre piaţa românească de turism, sănătate şi îngrăşăminte organice.

Rep.: Ce le-aţi recomanda investitorilor români pentru a avea succes în ţara dumneavoastră?

Consulul General Fsun Aramaz: Firmele româneşti au posibilităţi importante de a investi în Turcia. În cadrul cooperării cu România acordăm o importanţă enegiei şi transporturilor. Guvernul Turciei intenţionează investirea a 120 miliarde dolari în sectorul energetic. Energia regenerabilă şi construcţia hidrocentralelor sunt domenii în care România are experienţă şi care pot constitui posibilităţi importante pentru oamenii de afaceri români. Pot fi dezvoltate proiecte comune în vederea măririi capacităţilor porturilor noastre la Marea Neagră şi dezvoltării legăturilor dintre acestea. Firmele turceşti au experienţă în ţările din zona Caucazului, Asiei Centrale şi Orientului Mijlociu, existând posibilitatea asocierii cu firme româneşti în vederea executării unor lucrări în state terţe.

Rep.: Ce credeţi că ar trebui să facă România, astfel încât mai mulţi cetăţeni turci să ne descopere oferta turistică?

Consulul General Fsun Aramaz: România este o ţară cu o istorie bogată şi multe frumuseţi naturale. Avându-se în vedere relaţiile vechi, care vin din istorie, precum şi prezenţa populaţiei turco-tătare, consider că mulţi cetăţeni turci vor dori să viziteze această ţară. Din Turcia se poate ajunge cu maşina. Mai mult, reactivarea transportului maritim pe ruta Istanbul-Constanţa, existent anterior şi înfiinţarea unei curse aeriene directe între Istanbul şi Constanţa va contribui la apropierea Turciei de Dobrogea, ducând astfel la dezvoltarea turismului.

Rep.: Ce mesaj doriţi să transmiteţi, cu ocazia Zilei Dvs. Naţionale, poporului român?

Consulul General Fsun Aramaz: Turcia şi România, pe lângă faptul că se află în aceeaşi regiune şi sunt vecine la Marea Negră, au relaţii vechi, decurgând din istoria şi cultura lor comună. Constat cu plăcere că aceste relaţii se reflectă întocmai în rândul popoarelor noastre. În cele 10 luni de când mă aflu aici m-am bucurat de o atenţie deosebită atât din partea autorităţilor cât şi a persoanelor pe care le-am întâlnit. Aş dori, cu această ocazie, să transmit cele mai bune urări întregului popor român şi să reamintesc faptul că porţile Consulatului General al Republicii Turcia la Constanţa sunt deschise pentru toţi cei care sunt interesaţi de Turcia.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102