REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.1° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

"Vom câştiga alegerile cu idei, cu ce a făcut guvernul pentru români, nu cu punga sau mama pungii"

"Vom câştiga alegerile cu idei, cu ce a făcut guvernul pentru români, nu cu punga sau mama pungii"

Replica API 7 septembrie 2011 | 00:00 91

Preşedintele organizaţiei de tineret a PDL Constanţa, Mihai Petre:

Preşedintele organizaţiei de tineret a PDL Constanţa, Mihai Petre:

Preşedintele organizaţiei de tineret a PDL Constanţa, Mihai Petre, răsuflă uşurat: Şcoala de vară, organizată la Eforie, s-a încheiat. Şi, spune el, lucrările acestei şcoli dedicate tinerilor s-au desfăşurat bine, nu au existat incidente, iar toţi liderii de la centru au avut ocazia să le vorbească junilor şi, bineînţeles, să fie "răsplătiţi" cu ropote de aplauze. Asta chiar dacă unii dintre seniorii partidului au ţinut morţiş să fie "cool" folosind un limbaj pe care ei l-au considerat mai aproape de sufletele tinerilor. Este şi cazul lui Ioan Oltean, care a vorbit despre cum "le-o trage" PDL-ul celor de la PSD. Întrebat ce înţelege prin asta, liderul tinerilor pedelişti de la Constanţa, Mihai Petre a încercat să explice că este vorba despre alegerile din 2012, până la urmă concluzionând că el nu este un susţinător al "plasticismului verbal al lui Oltean". Mai departe, Mihai Petre a vorbit despre cum va câştiga PDL alegerile din 2012. Nu cu pungi, nu cu atenţii!

Reporter: Aţi avut, zilele trecute, Şcoala de vară - care a început toamna - a tinerilor pedelişti. Am văzut cu toţii acolo că au vorbit seniorii partidului, nu i-am auzit şi pe tineri să spună ceva. Ei nu au nimic de spus sau ce să înţelegem?

Mihai Petre: Avem două astfel de manifestări: Şcoala naţională de administraţie publică. Ea constă în întâlniri regionale, în jur de 5-6 judeţene, pentru tinerii care doresc să candideze în 2012 la alegerile locale, iar această şcoală este exclusiv pentru tineri. Tinerii sunt cei care vorbesc, cei care au experienţă în administraţie publică locală, sunt cei care urmează cursuri de formare şi chiar de perfecţionare în administraţie publică locală, iar Şcoala de vară a tineretului democrat-liberal este un eveniment special conceput pentru ca tinerii să primească un număr cât mai mare de informaţii şi, în acelaşi timp, să primească un schimb de experienţă practic, din partea liderilor centrali ai partidului. Cei care au susţinut discursuri, o bună parte dintre ei, au pornit din organizaţia de tineret - mă refer la doamna Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor. În calitate de fost preşedinte al organizaţiei de tineret, sigur că, din punctul meu de vedere, era mult mai interesant să asculţi un fost preşedinte care a ajuns preşedinte al Camerei Deputaţilor, în contextul în care, cu certitudine că astfel de cazuri, în ceea ce priveşte evoluţia organizaţiei de tineret, nu s-au prea întâmplat. De fapt, este o premieră ca un fost preşedinte al tineretului să ocupe o funcţie atât de înaltă în stat. Din ce am observat, tinerii au discutat foarte mult între ei, chiar dacă nu au vorbit de la microfon. Au făcut schimbul necesar de informaţii şi experienţă, au primit şi informaţiile necesare de la liderii centrali ai partidului.

Rep.: Două chestiuni de remarcat: la Şcoala privind administraţia publică locală nu ne-aţi invitat, prin urmare putem concluziona că vă este jenă de ce ar putea spune tinerii, posibil să fie "bâtă"; iar a doua chestiune: ce să înveţe tinerii de la liderii centrali care vin şi fac glumiţe de genul "Ponta e ăla care se răstoarnă cu maşina" sau "dimineaţa le-o tragem noi"? Când au de gând şi liderii dumneavoastră să se maturizeze şi să vă transmită şi ceva mai profund de atât?

M.P.: În privinţa Şcolii de administraţie publică - el este un eveniment intern al partidului, de construcţie, însă, pentru că tot mi-aţi făcut o observaţie, vă promit eu că la următoarea şcoală de administraţie publică veţi avea invitaţie specială din partea noastră. În privinţa discursurilor care s-au susţinut la Şcoala de vară, sigur că unele au fost mai plastice, altele au fost răspunsuri mult mai aplicate despre ceea ce s-a întâmplat în România ultimilor doi ani şi despre proiectele PDL. Eu nu cred că trebuie să ne deranjeze când realitatea se rosteşte în cuvinte mai bombastice, de tipul că Ponta cade singur din maşină. Este o realitate! N-ar trebui să ne deranjeze. În ceea ce priveşte "trasul" de dimineaţă este tot o expresie cât se poate de plastică şi s-a potrivit cu Mircea Geoană, căruia orice frază hilară i se potriveşte ca o mănuşă...

Rep.: Aveţi şi traducere pentru "le-o tragem dimineaţă pesediştilor", aşa cum se exprima Ioan Oltean? Le-o "tragem"...ce?

M.P.: Ştiţi, cred că era vorba despre cei care se culcă preşedinţi şi se trezesc dimineaţă pe lângă scaunul de preşedinte. E un fel de a spune că te culci într-un anumit fel şi te trezeşti altfel şi probabil că domnul Ioan Oltean, care este artizanul acestei fraze... un artizan al mai multor fraze celebre, care au fost preluate de mass-media, inclusiv cea cu PSD-ul pe care dânsul îl simţea ca pe un broscoi într-o anumită zonă a corpului, sigur că această nouă expresie se referea la anul 2012, mai plastic, cum că PSD-ul este acum foarte sigur că va câştiga alegerile locale şi parlamentare, dar se va trezi în 2012 că le va pierde. Dar, dincolo de aceste explicaţii, vreau să menţionez că eu nu sunt susţinătorul plasticismului verbal al lui Oltean.

Rep.: Cum veţi câştiga alegerile? Veţi merge pe cadouri, mită, şpagă? Vă întreb pentru că la Constanţa, la Năvodari mai precis, avem un primar care a fost foarte sincer şi ne-a povestit despre cum se câştigă alegerile.

M.P.: Cum le-a câştigat dânsul la Năvodari, probabil. Şi-a făcut autocritica, nu ştiu. Noi vrem să câştigăm alegerile pe bază de idei. Şi, de asemenea, vrem să câştigăm alegerile arătând românilor ce am făcut pentru România în ultimii ani de zile. Şi, vă spun că nici un partid, oriunde se va afla el, în condiţiile în care guvernează prost, poate să dea şi mama pungii, că va pierde alegerile respective. Cheia succesului în alegerile locale şi parlamentare este buna guvernare, pe de o parte, care se resimte în nivelul de trai al românului, şi explicarea bunei guvernări către români. La momentul de faţă, Guvernul României a luat o serie de măsuri curajoase, care se reflectă în creşterea economiei, apreciată ca atare de orice structură europeană în măsură să recunoască acest lucru, dar care, din păcate, nefiind explicată suficient de bine către cetăţeanul de rând, poate părea la un moment dat că Guvernul nu se ocupă de aceste probleme. Guvernul se ocupă, dar, într-adevăr, la capitolul comunicare, încă mai avem mult de lucru. Şi vom câştiga alegerile pe baza a ceea ce am făcut în aceşti patru ani. Să ştiţi că eu personal am respins, resping şi voi respinge sistemul de a te apropia de om altfel decât cu idei, fapte sau omul capabil să se pună în slujba cetăţeanului. Iar în privinţa domnului Matei, este problema domniei-sale ce-a făcut la Năvodari şi cum vrea să câştige alegerile din 2012. noi o să-l batem, cu toată şpaga pe care are de gând să o dea.

Rep.: La Năvodari, şi fostul primar PDL Tudorel Calapod a organizat mese întinse, de mai multe ori, cu alegătorii, în campanie. Chiar şi liderul PDL Constanţa a împărţit diverse atenţii alegătorilor. Deci nu puteţi să negaţi existenţa unor mici atenţii sau că vor exista, şi că veţi merge doar pe idei.

M.P.: Nu înţeleg la care lider PDL Constanţa vă referiţi...

Rep.: La domnul Christian Gigi Chiru.

M.P.: Păi, noi n-am avut campanie la nivelul municipiului sau pentru Consiliul Judeţean. În 2012 o să avem campanii şi o să le câştigăm, veţi vedea, pe bază de idei şi pe bază de proiecte. N-are rost să fim acum ipocriţi. Se procedează, în general, la co-interesarea electoratului, dar, în ceea ce ne priveşte, eu pot să vă asigur că noi alegerile care vin le privim din acest unghi: unghiul ideilor şi al oamenilor competenţi. Eu cred că 2012, sper din tot sufletul să însemne ruptura de cumpărarea efectivă a votului şi trecerea în registrul "vot pentru idei".

Rep.: Dintre discursurile cele mai puţin plastice de la Şcoala de vară, îl amintesc pe cel al preşedintelui Traian Băsescu, care, printre altele, v-a transmis ca tinerii să fie împinşi în faţă, iar seniorii să le facă loc, să facă un pas înapoi. De la PDL Constanţa, daţi-mi vă rog exemple, nominal, de tineri pe care îi aveţi... numai buni de promovat pe funcţii, în partid şi nu numai.

M.P.: Păi, primul, pe care l-am şi promovat deja... şi care mai mult s-a promovat singur decât să fie promovat de organizaţia de tineret - asta este realitatea, cu părere de rău, dar care merită şi va merita promovarea şi în 2012 - este actualul vicepreşedinte al agenţiei Naţionale pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Dumitru Nancu. Un alt tânăr care ocupă, în prezent, o funcţie de conducere într-o instituţie descentralizată a statului este Costel Dina, de la Direcţia de Sănătate Publică. Un alt tânăr pe care eu îl consider chiar performant este directorul Poştei din Constanţa, Alexandru Maxim. Vreau să vă mai spun că, în ceea ce priveşte promovarea tinerilor, care - ce este corect, este corect - n-au trecut toţi prin organizaţia de tineret, PDL Constanţa stă destul de bine. Mă refer la capitolul promovare în funcţii de conducere în administraţie şi chiar pe listele de aleşi locali. Să nu uităm că în Consiliul Judeţean sunt eu, e Adrian Gheorghiţă şi Iani Stavrositu. De asemenea, din punct de vedere al vârstei, în Consiliul Municipal se află Cristi Tănase. Repet: dacă stăm acum şi îi luăm la mână şi să-i periem, s-ar putea să nu rămână toţi, ca propuneri, în 2012, din partea organizaţiei de tineret. Din organizaţia de tineret, la momentul de faţă, ce pot să vă spun este că fiecare tânăr trece printr-o perioadă de pregătire, de instruire, tocmai ca în 2012 să nu greşim cu nici unul dintre ei. Nu pot să vă dau, deocamdată, nume, dar avem. Le vom spune la momentul potrivit.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218