REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Vor să lase Peninsula pentru containerele primăriei

Vor să lase Peninsula pentru containerele primăriei

Replica API 10 septembrie 2011 | 00:00 82

Orice, numai să aibă un acoperiş deasupra capetelor

Orice, numai să aibă un acoperiş deasupra capetelor

Salia Mustafa, de 62 de ani, este doar una dintre persoanele din zona peninsulară care se mulţumesc cu orice fel de condiţii, numai să aibă un acoperiş deasupra capului. Ea locuieşte de aproximativ un an într-o clădire retrocedată de pe strada Nicolae Titulescu nr. 13, într-o cămăruţă. Femeia este nevoită să se mulţumească cu puţinul pe care îl are decât să doarmă sub cerul liber, mai ales că are sub aripa ocrotitoare încă două suflete, respectiv nepoţii săi, abandonaţi încă de la naştere de mamă. Încăperea plină de igrasie este tot ce le poate oferi, iar din pensia de 570 de lei încearcă să le pună în fiecare zi pe masă câte ceva de-ale gurii.

Pentru că Silviu, nepotul cel mic, este clasa a VI-a, din puţinul pe care-l are a trebuit să-l pregătească şi de şcoală. Deşi este conştient că nu poate avea tot ce-şi doreşte, băiatul îi este recunoscător bunicii şi spune că se va strădui să termine şcoala generală, liceul şi s-o ajute la bătrâneţe. Până atunci însă, ei continuă să-şi ducă traiul aşa cum pot, riscându-şi în orice clipă viaţa, deoarece clădirea în care locuiesc prezintă risc seismic de gradul I. "De fiecare dată când ies din casă, sunt atentă să nu-mi cadă vreo piatră-n cap", a declarat Salia. Ea spune că speră totuşi la un trai mai bun. "Dacă ne ajută Dumnezeu poate prindem şi noi o locuinţă socială. Ne-am depus dosarul de câteva luni", a mărturisit ea. Şi Deveriş Birhen, în vârstă de 30 de ani, vrea acelaşi lucru. Pentru că proprietarii au anunţat-o că trebuie să plece, ea spune că şi-a găsit o locuinţă cu chirie, la Cumpăna. "Nu este mai bine, dar n-avem ce face. Nici nouă nu ne place să ne mutăm de colo-colo. Poate anul viitor avem noroc cu o locuinţă de la primărie", a precizat ea. Reamintim că până luna aceasta au fost înregistrate 1.726 de dosare pentru ansamblul de locuinţe sociale Henri Coandă, care va fi finalizat în primăvara anului viitor. Modelul de locuinţe sociale constă în containere modificate, astfel încât ele să arate ca nişte garsoniere. Criteriile după care vor fi acordate locuinţele au în vedere cele mai mari punctaje, pe care le vor primi veteranii şi văduvele de război, apoi persoanele cu venituri sub 125 de lei, invalizii şi apoi familiile cu peste cinci copii şi cei care au fost daţi afară din casele naţionalizate.

Mirabela PANFIL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614