REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.5° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Vorbesc aceeași limbă și se înțeleg separat. Chiru și Vasiliev, „bătaie” pe donarea alimentelor aproape expirate

Vorbesc aceeași limbă și se înțeleg separat. Chiru și Vasiliev, „bătaie” pe donarea alimentelor aproape expirate

Replica API 15 iunie 2015 | 00:00 124

Senatorul constănțean Christian Gigi Chiru a susţinut recent în Parlament declaraţia politică „Reducerea risipei de mâncare”, prin care a arătat că fiecare român aruncă, anual, aproape 100 de kilograme de mâncare.

Chiru susține că România „îşi permite luxul de a renunţa anual la cinci milioane de tone de mâncare încă bună pentru consum”.

„La cumpărături ne place să vedem coşurile pline, chiar dacă nu avem nevoie de tot ce punem în ele. Iar acasă ne trezim cu produse expirate în frigider. Statisticile arată că 15 la sută dintre alimentele aruncate nici măcar nu au fost scoase din ambalaj. Această metodă ar veni în ajutorul ONG-urilor care, la rândul lor, prin centrele pe care le deţin, vor distribui mâncarea acolo unde este nevoie. Fiecare centru mare, supermarket, va fi obligat să încheie contracte cu astfel de organizaţii și insitutiții publice, prin care să distribuie alimentele spre zonele în care este nevoie. (...) Propun ca marilor retaileri să li se interzică să distrugă mâncarea nevândută şi care nu a depăşit termenul de valabilitate. În plus, pentru a exista o situație corectă față de marile supermaketuri, ar trebui ca, prin donaţia de mâncare, să li se ofere acestora beneficii fiscale”, spunea Chiru în declarația sa.

Se impune întrebarea dacă există un termen rezonabil de stocare a acestor alimente aflate aproape de expirare sau o obligație pentru marile centre comerciale, în contextul în care există posibilitatea ca redistribuirea făcută de ONG-uri să depășească termenul limită, iar beneficiarii să aibă parte de produse expirate.

Chiru susține că discutăm de un termen de 24, maxim 36, de ore, în care retailerii trebuie să se încadreze. Totodată, senatorul mai spune că ideea sa va prinde conturul unui demers legislativ, după ce în Constanța se va implementa un proiect pilot.

„Ideea pe care am lansat-o prin acea declarație politică se va materializa printr-o inițiativă legislativă, propunând Parlamentului o prevedere legală, care să vizeze posibilitatea pe care retailerii o au de a dona acele alimente către instituții care se ocupă cu întreținerea pensionarilor, cu căminele de copii și așa mai departe. Intenția mea este să propun Parlamentului un proiect pilot pe Constanța. Să vedem vis-a-vis de eficiența unui astfel de demers. Dacă acest proiect pilot este unul de succes, atunci cu siguranță vom continua cu o inițiativă care să vizeze un astfel de demers la nivel național. (...) Vorbim de asumarea unei responsabilități, de consumare a acelui produs în 24 sau maxim 36 de ore. ONG-ul sau instituția are obligația să epuizeze acele stocuri în maxim 24 sau 36 de ore. În favoarea retailerilor vom propune anumite facilități fiscale vis-a-vis de deducerile pe cantitățile respective de marfă”, a spus Chiru, pentru Replica.

Ideea este, dacă nu chiar identică, similară cu cea a senatorului UNPR, Marian Vasiliev. Acesta i-a luat-o deja înainte lui Chiru și a depus proiectul de lege la Parlament. Spre deosebire de Chiru, Vasiliev transferă responsabilitatea donării către retaileri, prin introducerea termenului de „durată rezonabilă”.

„M-am gândit la asta de la bun început, mai ales că noi românii suntem mai inventivi. Am introdus termenul de durată rezonabilă, în sensul că transfer responsabilitatea predării către beneficiar marketului. Dacă mai are două zile până la expirare și știe că ajunge și nu poate fi folosit, retailerul își asumă o ilegalitate luându-le la limită. Dacă în termen de două zile știe că îi expiră lotul respectiv și beneficiarul să îl ia să îl distribuie să poată fi consumat, atunci nu i-l mai ia. Dacă nu i-l mai ia, îl aruncă (retailerul – n.r.) și intră sub incidența legii la un moment dat. În momentul în care face un contract intervine un parteneriat între el și ONG. (...) Săptămâna asta depun un proiect de lege privind modificarea Codului Fiscal, prin care cei care donează alimente către instituțiile de asistență socială aflate în subordinea statului să fie scutite de plata TVA. TVA 0% la produsele alimentare donate. Vreau să-i transformăm pe retaileri în parteneri, nu să le dăm cu parul în cap și să-i executăm. Să fie și ei interesați să prefere să doneze, decât să riște să se strice mâncarea. Scutirea de TVA la produsele alimentare donate ar putea fi un stimulent”, a spus Vasiliev, pentru Replica.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218