REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Vosganian: În România, singurul mod de a scoate aurul fără cianuri este să-ţi scoţi verigheta din deget?!

Vosganian: În România, singurul mod de a scoate aurul fără cianuri este să-ţi scoţi verigheta din deget?!

Replica API 14 septembrie 2013 | 00:00 139

Ministerul Economiei, prezent la Constanţa, la forumul "România după criză"

Ministerul Economiei, prezent la Constanţa, la forumul "România după criză"

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, prezent la Constanţa la forumul "România după criză" a vorbit despre strategiile viitoare, despre cum ar trebui protejată economia ţării prin dezvoltarea unui nou concept. Potrivit acestuia, din pricina lipsei de protecţie, din pricina lipsei de susţinere a economiei, au existat mai multe victime. A dispărut industria de locomotive, de camioane, de automobile de teren, de tractoare, de utilaj greu, a dispărut flota, a dispărut industria de PVC, pe listă fiind acum industria chimică şi cea a oţelului şi aluminiului. În discuţie a fost adusă şi situaţia de la Roşia Montană.

"Renaşterea industrială presupune o politică de protecţie. Protecţie, însă, nu înseamnă ceea ce făceam noi în anii 90. Adică subvenţionarea economiei, încercarea de transfer de valoare dintr-un domeniu în altul, pentru a acoperi o eficienţă. Este vorba, de data aceasta, de un concept foarte interesant, pe care l-aş rezuma aşa: protecţie prin inovare, protecţie prin competitivitate. De aceea, noi trebuie să devenim pentru economia românească şi europeană ce înţelegem prin competitivitate", a spus ministrul Economiei. De asemenea, potrivit acestuia, au existat şi victime ale administraţiei româneşti. "Vreau să subliniez acest lucru. Când vorbim de protecţie, încercăm să ieşim din mentalitatea potrivit căreia protecţie înseamnă să-i ajuţi pe cei slabi. Protecţie înseamnă să-i ajuţi pe cei puternici. Faptul că noi nu am dezvoltat un concept de susţinere, de protecţie a economiei, a presărat aceşti douăzeci şi ceva de ani cu numeroase victime. A dispărut industria de locomotive, de camioane, de automobile de teren, de tractoare, de utilaj greu, a dispărut flota, a dispărut industria de PVC, care face mase plastice. În România, dacă vrei să faci mase plastice, nu ai din ce! Acum, sub ochii noştri, pe tăcute, dispare industria chimică. Combinatul de îngrăşăminte de la Săvileşti s-a închis la 1 aprilie, de la Bacău s-a închis la 1 iunie şi aşa mai departe. Urmează, dacă nu dezvoltăm acest concept de protecţie, oţelul şi aluminiul", a mai spus Vosganian. Acesta a spus că România nu are un sistem de protecţie dezvoltat nici în sistemul bancar, unde au existat două viziuni complet diferite. "La începutul anilor 2000, transferul de risc se făcea de la industrie, la sistemul bancar. Amintiţi-vă cum toate băncile noastre cădeau precum perele coapte. Iar după 2005, băncile au început să transfere riscurile către industrie. Noi suntem acum în stadiul în care trebuie să dezvoltăm acest concept. Avem un avantaj şi anume acela că avem un corespondent european. În decembrie va fi o întâlnire a gupului de acţiune pentru industria auto. Se discută foarte insistent ca în februarie 2014 , la nivelul Consiliului European, la nivelul conducătorilor de state, să se elaboreze un document programatic privind reindustrializarea. Am început acest proiect. În lunile mai şi iulie ne-am întâlnit cu vreo 600 de producători din România, din diverse domenii. Sperăm să terminăm până la sfârşitul anului planul de acţiune pe oţel, pe auto şi pe chimic. Acest program, însă, va trebui asumat de Guvern", a precizat ministrul Economiei.

Vosganian: Tema de fond la Roşia Montană nu este aceea a cianurilor!

Ministrul a discutat şi despre situaţia regăsită la Roşia Montană. "Opinia publică este scandalizată că ne valorificăm resursele. Tema de fond la Roşia Montană nu este aceea a cianurilor! Tema de fond este că noi, societatea românească, nu suntem încă pregătiţi să abordăm această chestiune, nu suntem pregătiţi să ne asumăm această chestiune. Lucrurile sunt simple: într-o bună zi, acest aur va fi valorificat. Toţi purtăm la gât aur, la degete, cine scoate aurul ăsta din pământ? Cine scoate aurul ăsta sunt chiar inconştienţi pe lumea asta? Numai noi, în România, singurul mod de a scoate aurul fără cianuri este să scoţi verigheta din deget?! Societatea nu e pregătită, dar nu din vina ei, ci pentru că nu e informată. Nu se aduce aduce în faţa opiniei publice experienţa anilor trecuţi, nu se fac călătorii de documentare", a spus Varujan Vosganian. Menţionăm că la forum au participat şi Mircea Ursache, vicepreşedinte ASF, Gheorghe Dragomir, Preşedinte Comisia Buget, Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor, Tudose Mihai, preşedinte Comisia pentru Politică Economică, Reformă şi privatizare, Camera Deputaţilor, Dumitrescu Iulian, vicepreşedinte Comisia Buget, Finanţe, Activitate Bancară şi Piaţă de Capital din Senat, Adrian Ciocănea, secretar de stat în Ministerul Economiei, Marius Vintilă, şef OPSPI, Arin Octav Stănescu, preşedinte UNPIR, Marian Trifu, director Direcţia Dezvoltare Export din Ministerul Economiei, Doru Trăilă, avocat partener TSAA şi Dragoş Huru, conf. univ. dr. ASE Bucureşti.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108