REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Vosganian: "Oltchim va avea probleme din ianuarie, februarie. Trebuie să facem privatizare rapidă şi să nu vină oricine de pe stradă"

Vosganian: "Oltchim va avea probleme din ianuarie, februarie. Trebuie să facem privatizare rapidă şi să nu vină oricine de pe stradă"

Replica API 23 decembrie 2012 | 00:00 178

Oltchim va avea din nou probleme în ianuarie 2013, deoarece statul nu mai poate susţine societatea, aceasta urmând să fie privatizată în februarie - martie 2013, a declarat ministrul propus al Industriei şi Comerţului, Varujan Vosganian, la audierile de vineri ale comisiilor de specialitate reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

"Oltchim va începe să aibă probleme de luna viitoare, luna aceasta se descurcă. Statul nu-şi permite. În februarie - martie trebuie să începem acţiunea de privatizare a Oltchim. Cred că muncitorii trebuie să îşi păstreze locurile de muncă, pe baze serioase", a afirmat Vosganian.

În ceea ce priveşte derularea unor proiecte mari, precum Roşia Montana, reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă sau explorarea gazelor de şist, acesta a spus că 'este nevoie de acord de mediu şi de încrederea populaţiei.

Varujan Vosganian a primit, joi, aviz favorabil pentru preluarea funcţiei de ministru al Economiei, cu 57 de voturi "pentru", 11 "împotrivă" şi o abţinere, din partea comisiilor de specialitate reunite din Senat şi Camera Deputaţilor.

Vosganian a declarat că este onorat să fie "uns ministru de titularii ministerului", dar că doreşte să treacă de dimensiunea anecdotică şi să vorbească despre ceasul nefuncţional al clădirii Ministerului Economiei. El a vorbit despre acest ceas şi când a fost numit ministru al Economiei, în urmă cu câţiva ani.

Vosganian a adăugat că politica industrială a ţării trebuie gândită prin reducerea rolului statului în economie, iar "transferul industriei de stat trebuie făcut". Potrivit viitorului ministru, este necesară creşterea rolului statului în companiile unde deţine acţiuni, precum Petrom, Enel, E.ON.

"Statul nu trebuie să aibă doar un rol pasiv. Statul trebuie să supravegheze respectarea de către companiile private a investiţiilor pe care le-au asumat la privatizarea unor societăţi de stat", a spus Vosganian.

El a susţinut şi "recâştigarea" de către companiile româneşti a unor pieţe precum cea africană sau sud-americană. Vosganian a adăugat că Ministerul Economiei îşi va da "toată strădania" să crească gradul de absorbţie a fondurilor europene.

El a menţionat că este un susţinător al listării la bursă a companiilor de stat, dar nu consideră necesară vânzarea pachetelor majoritare de acţiuni ale statului la companii precum Hidroelectrica sau Transgaz.

Întrebat ce părere are despre intenţia Guvernului de a numi manageri privaţi la unele companii de stat, el a spus că nu înţelege prea bine ce este managerul privat, dar că un astfel de manager trebuie să fie bun profesionsit, iar câştigurile acestuia trebuie să fie legate de realizările companiei pe care o conduce.

În cazul "Roşia Momtană", Vosganian aşteaptă decizia lui Rovana Plumb

Vosganian a fost întrebat şi dacă va accepta dezvoltarea proiectului Roşia Montană. Viitorul ministru a spus că vrea să vadă ce metale rare sunt în zăcămîntul de aur de la Roşia Montă.

"Dacă se rezolvă problemele de mediu, sunt un susţinător al proiectului, dar nu mă pot pronunţa până când Ministerul Mediuklui nu dă un verdict răspicat faţă de această investiţie. La fe şi la gazele de şist sau la reactoarele nucleare de la Cernavodă, trebuie să vedem implicaţiile de mediu, plus încrederea populaţiei", a contunuat Vosganian.

Potrivit lui Vosganian, la producătorul de cupru Cupru Min Abrud este necesară o privatizare care să nu meargă însă pe o angjare a resurselor.

Referitor la combinatul chimic Oltchim, el a afirmat că luna viitoare va începe să aibă probleme din perspectiva resurselor financiare necesare funcţionării, iar statul nu-şi permite acest efort.

"În februarie-martie trebuie să reîncepem privatizarea Oltchim. Muncitorii de acolo trebuie să îşi păstreze locurile de muncă până la privatizare. Nu cred că oricine de pe stradă poate licita la privatizarea Oltchim, este nevoie de o privatizare serioasă, însoţită de o acţiune de promovare şi de selectare a unor posibili parteneri", a mai spus ministrul.

sursa: evz.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102