REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
8.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Votul secret pentru ridicarea imunităţii parlamentarilor ar putea fi interzis

Votul secret pentru ridicarea imunităţii parlamentarilor ar putea fi interzis

Replica API 11 iunie 2014 | 00:00 184

Un proiect privind instituirea votului deschis în cazul solicitărilor de ridicare a imunităţii parlamentare a fost depus, marţi, la Biroul Permanent un Proiect de Hotărâre. Deputatul de diaspora, Ovidiu Alexandru Raeţchi, susţine că "Parlamentul României a fost criticat în nenumărate rânduri, de parteneri externi şi de opinia publică, pentru împiedicarea actului de justiţie în cazul parlamentarilor supuşi urmăririi penale" şi, pe cale de consecinţă, există două argumente. Argumentul politic, potrivit lui Raeţchi, constă în faptul că parlamentarii pot fi victime ale unui sistem juridic insuficient reformat, dirijat politic, iar cel juridic presupune faptul că actul de justiţie nu este împiedicat de imunitatea parlamentară, el curgând până la trimiterea în judecată. Imunitatea nu constituie o formă de impunitate din momentul în care există o condamnare definitivă.

"Pe de altă parte, metoda votului secret vulnerabilizează imaginea Parlamentului şi a clasei politice, generând senzaţia unor tranzacţii politice netransparente şi necinstite", se mai arată în informarea lui Raeţchi.

Trei senatori americani, prezenţi la sfârşitul săptămânii trecute în România, au susţinut că lupta împotriva corupţiei este un element fundamental pentru ca investitorii orienteze atenţia către România. Senatorul John McCain a susţinut că mesajul oficialilor SUA este acela că respectă "enorm persoana care conduce instituţia anticorupţie", iar senatorul Christopher Murphy a afirmat că o dezbatere în SUA despre protejarea propriei imunităţi, prin vot, de către parlamentari ar fi "de tot râsul".

Pe de altă parte, europarlamentarul PDL, Monica Macovei, cere partenerilor de alianţă de la PNL să dea un semnal că nu sunt de acord cu protejarea "penalilor" în Parlament şi solicită ca votul pe solicitările procurorilor trimise Parlamentului să fie votate "la vedere" de către parlamentari şi nu prin vot secret, aşa cum se întâmplă acum.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369