REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.5° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.5° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Vrabie declară „ținutul peșteresc”. Bifează și independența energetică

Vrabie declară „ținutul peșteresc”. Bifează și independența energetică

Replica API 16 iunie 2015 | 23:19 215

Încă un proiect

Încă un proiect

Valentin Vrabie

În localitatea cu abandon școlar zero, șomaj zero, rețea wi-fi, câte o bicicletă anul trecut și câte o tabletă anul acesta pentru fiecare copil, primarul Valentin Vrabie mai bifează o realizare: centrală eoliană. Primarul de la Peștera zburdă de fericire după ce a obținut finanțarea pentru construirea unei astfel de centrală, care îi garantează după independența politică și cea energetică. „Există finanțare pentru construirea de turbine eoliene pentru unitățile administrative, pentru a-și asigura necesarul consumului de energie la toate utilitățile, gen iluminat public, școli, apă, primărie și toate celelalte. Pentru că aceste utilități ne costă lunar zeci de mii de lei, prin această investiție pe care o realizăm cu fonduri europene, reușim să scutim aceste cheltuieli, care se vor reorienta către dezvoltare locală, gen infrastructură și crearea de servicii comunitare mai eficiente. Asta e deviza noastră și e încă un pas pentru obținerea acestui obiectiv. Fiecare primar își aplică o strategie personală, are propriile idei, așa că răspunde fiecare în parte. Deși, acum, sincer și drept vorbind, există un potențial în acest sens în județul Constanța, pe care va trebui să-l dezvoltăm fiecare. Există acel vânt pe care îl putem transforma în energie, mai ales că este gratuit. Și investiția este aproape gratuită și vântul este de la Dumnezeu, numai că ne trebuie puțin creier să îl transformăm în avantajul cetățeanului”, ne-a spus Vrabie. Evident, primarul nu a ezitat să profite de situație și a lansat noi atacuri la adresa clasei politice. Cunoscut pentru aversiunea pe care o are față de orice formațiune politică, Vrabie este convins că dezvoltarea locală susținută va trimite politicul, într-un final, la lada istoriei. „Este o turbină eoliană de 1,5 MW putere instalată, suficientă pentru a asigura toate aceste consumuri de energie și vom transforma toate centralele, de la căminele culturale, de la școli, primării, pe energie electrică și vom automatiza totul, va fi ceva civilizat, nu vom mai lucra cu lemn, cărbuni, centraliști, totul va fi ultramodern. Devenim independenți energetic, în sensul că nu vom mai trebui să cumpărăm de la producători, ci ne vom produce singuri energia necesară. Este șansa administrației publice locale să fie autonomă, independentă de deciziile politice, de interesele grupurilor mafiote care sunt partidele politice și să ne dezvoltăm local, să ne prioritizăm dezvoltarea locală în raport de interesele cetățeanului și nu în raport de interesele partidelor, care de 25 de ani ne-au adus în starea în care se află întreaga țară”, ne-a mai spus Vrabie.

Construcția centralei va demara după obținerea autorizației, ceea ce înseamnă că lucrările ar putea începe, cel mai devreme, în toamna acestui an.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614