REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
17.5° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Vrabie: „Se dublează numărul caselor”. La Peștera vor răsări un complex turistic şi mai multe fabrici

Vrabie: „Se dublează numărul caselor”. La Peștera vor răsări un complex turistic şi mai multe fabrici

Replica API 2 iulie 2015 | 22:08 337

Dezvoltare

Dezvoltare

Valentin Vrabie

În localitatea constănțeană Peștera s-a dat „undă verde” la investiții de proporții: complex turistic, fabrici și 1.000 de solicitări pentru teren, dintr-un foc pe capul primarului Valentin Vrabie. Edilul susține că este nevoit să modifice PUZ-ul, pentru a păstra prețul pieței, dar și pentru a satisface toate solicitările.

„Este cineva din Anglia, care dorește să construiască un complex turistic, cu pensiune, cu ștrand, cu tot ce trebuie, pe 20.000 mp. Sunt investitori cu făbricuțe, care mi-au depus solicitări și acum lucrăm la modificarea PUZ-ului în sensul de a oferi facilitățile necesare și a întocmi documentația necesară. De exemplu, un investitor a solicitat un teren pentru construirea unei fabrici de ambalaje din carton ondulat. Vom scoate mai multe terenuri a 10.000 mp, pe care vrem să le punem gratuit, legal, investitorilor care își construiesc pe raza comunei Peștera făbricuțe, lucruri care să creeze locuri de muncă și siguranța traiului de azi pe mâine a celor din comună și a celor care vor veni”, ne-a spus Vrabie, care susține că numărul celor care doresc să abandoneze traiul de la oraș, preferând pe cel din mediul rural de la Peștera, a depășit toate așteptările. Primarul lua în calcul maximum 250 de solicitări, numai că s-a trezit cu peste 1.000! „Sar de 1.000 de solicitări. Asta mi-a dat peste cap cel mai optimist plan și dorința noastră care era la început, undeva la 200-250 de loturi a 1.000 mp. Acum, sar de 1.000 și am intrat în febra de a încerca să modificăm din nou PUZ-ul, să introducem intravilan peste 150 ha de teren necesar pentru a facilita tuturor solicitanților posibilitatea să achiziționeze, fără să fie puși în situația să crească prețul terenului. Dacă am fi scos acum numărul de 200 și ceva de cereri, ar fi crescut prețul. Forma de atribuire ar fi licitația, ar fi cumpărat cei cu bani și 90% care își fac socotelile să cheltuiască cât mai puțin pe teren să le rămână bani să își ridice construcția. Aceia nu ar mai fi fost facilitați deloc și nu ar mai fi avut posibilitatea, pentru că prețul terenului ar crește, iar pe mine nu asta mă interesează, ci mă interesează să îi rămână omului cât mai mulți bani să își poată ridica o căsuță acolo. Se dublează numărul caselor”, ne-a mai spus Vrabie.

Peștera devine oraș?

Potrivit legii, unul din criteriile pentru care o localitate poate evolua de la comună la oraș este populația de 5.000 de locuitori. Peștera are peste 3.000 de locuitori în prezent, adăugăm peste 1.000 de solicitări, ceea ce înseamnă că 5.000 ar fi un obiectiv de atins cu ușurință. Numai că Vrabie nu vrea să își transforme comuna în oraș, întrucât automat vor crește taxele și impozitele pentru cetățeni.

„Nicidecum. Statutul de oraș este pentru oraș, noi ne vedem de lungul nasului. Suntem o comună din mediul rural, însă încerc să creez toate condițiile, tot confortul necesar și cred că lumea s-a cam săturat de oraș și dorește să stea într-un mediu liniștit. Nu este în avantajul nostru, este în dezavantaj, pentru că vor crește doar taxele și impozitele, iar confortul poate să fie în mediul rural mai bun decât la oraș și să beneficieze de taxe și impozite mici, nu în a jupui oamenii. Pentru mine nu asta este prioritatea, să am eu mai mulți bani la buget, ci să aibă mai mulți bani cetățeanul în buzunar. O comunitate puternică este o comunitate în care cetățenii sunt bogați, nu primăriile sau instituțiile publice”, a concluzionat Vrabie, pentru Replica.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102