REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Vrajbă între primar şi părinţii din Săcele din cauza... unui grup sanitar!

Vrajbă între primar şi părinţii din Săcele din cauza... unui grup sanitar!

Replica API 31 martie 2018 | 00:00 275

WC în locul unei clase din şcoală!

WC în locul unei clase din şcoală!

Amenajarea unui grup sanitar în Şcoala Gimnazială „A. Ghencea” din comuna Săcele a stârnit neînţelegeri între primarul localităţii, Ioan Oprea, de o parte, şi părinţi şi profesori, de altă parte. Motivul divergenţei este locul unde ar urma să fie amenajat grupul sanitar respectiv. Primarul Ioan Oprea a propus să fie desfiinţată o sală de clasă, dar părinţii şi profesorii se opun.

Școala Gimnazială „A. Ghencea” din comuna constănțeană Săcele este una dintre cele 20 de unități școlare din județul Constanța cu grup sanitar în curte (2.418 școli la nivel național, potrivit unei statistici prezentate, în ianuarie 2018, de fostul ministru al Educației, Liviu Pop). Pentru a remedia această situație, și mai ales pentru ca micuții comunei să ai condiții moderne, primarul Ioan Oprea a propus amenajarea unui nou grup sanitar. Inițiativa este apreciată atât de părinți, cât și de profesori, dar aceștia nu sunt de acord cu ideea edilului de a fi desființată o sală de clasă pentru acest scop.

„Ministrul Educației a avut o declarație, în urmă cu ceva vreme, în care afirma că, având în vedere că au apărut atâtea probleme cu copiii, în școlile unde toaletele sunt în curțile unităților, că până la sfârșitul lui 2018 toate școlile vor avea grupurile sanitare în interior. Școala din Săcele are un grup sanitar făcut modern, dar am zis că realizarea unuia în interiorul unității este o măsură foarte bună pentru copii. Un grup sanitar cu apă caldă și căldură, căci cel care este acum, în curte, nu are căldură, apa mai îngheață iarna.

Ca în cazul tuturor școlilor, numărul copiilor înscriși este în scădere, așa că m-am gândit ca în vecinătatea grupului profesorilor să „sacrificăm” o sală de clasă și să facem un grup sanitar modern, dotat corespunzător. Dar profesorii și părinții, consultați de directorul unității, au sărit ca arși. În situația în care sacrificam respectiva sală de clasă, trebuiau să mute o clasă după-amiază. Nu le-a convenit”, ne-a precizat primarul Ioan Oprea.

Școala din Săcele are, în prezent, un număr de 312 elevi înscriși, în clasele I – VIII. Supărarea părinților este faptul că, de grupul sanitar respectiv ar beneficia numai o parte dintre elevi. Concret, școala este împărțită în patru clădiri, iar în clădirea unde ar urma să fie amplasat grupul sanitar învață aproxiamativ 40 de copii. „Ceea ce înseamnă că restul copiilor ar trebui, la fel, să iasă în curte, în ploaie, să zicem, pentru a ajunge la toaletă. În plus, cum poți muta o clasă de copii de clasă primară să învețe după-amiază?! Ar însemna să termine cursurile la ora 16,00, când este deja întuneric în timpul iernii. Noi nu suntem de acord”, ne-a semnalat unul dintre părinți.

Discuții au apărut și cu privire la suma ce urmează să fie investită pentru realizarea grupului sanitar: 200.000 de lei, aprobați prin hotărâre de Consiliu Local Săcele. În vreme ce părinții atrag atenția că suma este imensă pentru un grup sanitar, primarul Ioan Oprea ne-a precizat că în investiția respectivă intră și realizarea circuitelor pentru centrala termică etc. „Sunt cuprinse mai multe în lucrarea respectivă. Eu pot justifica leu pe leu. În plus, vine Curtea de Conturi și verifică tot, dăm socoteală organelor abilitate pentru fiecare leu cheltuit!”, a subliniat primarul.

Ce spune directorul Școlii Gimnaziale „A. Ghencea” Săcele

Prof. Silvia Bică, directorul Școlii Gimnaziale „A. Ghencea” Săcele, a precizat pentru „Replica de Constanța”: „Personal, sunt de acord cu inițiativa autorităților administrației locale de a face investiții privind realizarea unui grup sanitar în incinta școlii, deoarece îmi doresc cele mai bune condiții pentru elevi. Este de apreciat această investiție, care demonstrează grija pe care o au autoritățile administrației locale față de copiii și elevii acestei comunități, pentru a le asigura condiții bune de viață și de studiu și le mulțumesc pe această cale.

Aștept cu nerăbdare ca după obținerea de către autoritățile locale a avizelor ce se impun, de la Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Ministerul Educației Naționale, Direcția de Sănătate Publică etc, aceste grupuri sanitare să fie construite astfel încât și elevii din celelalte corpuri de clădiri să le folosească fără a se mai deplasa prin ploaie, frig, pentru a ajunge le ele. Voi lua toate măsurile, ca după darea în folosință, grupurile sanitare să fie folosite cu mare grijă de elevi și păstrare în bună stare”.

Părinții ar vrea mai degrabă o sală de sport decât un grup sanitar modern

De menționat că, așa cum ne-a precizat directorul școlii, două clase, una de a III-a și una de a IV-a învață în program de după-amiază, cu acordul părinților, al Consiliului de Administrație și al Inspectoratului Școlar. Dacă grupul sanitar va fi realizat în varianta propusă de primarul comunei, s-ar adăuga acestor două clase și o a treia, dar și în acest caz este necesar acordul părților menționate mai sus.

Însă, așa cum ne-au precizat părinți și profesori din localitate, aceștia și-ar dori ca autoritatea locală să investească banii mai degrabă în reamenajarea terenului de sport și mai ales în construirea unei săli de sport, decât într-un grup sanitar. Mai ales că micuții fac sportul în sălile de clasă, atunci când vremea nu le permite să iasă în curtea instituției.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Vesnic nemultumiti !!! Daca primaria face ceva pentru comunitate ... fura primaru ... daca nu face ... de ce nu face ... cine sa ii mai inteleaga pe acesti 2 -3 ,, gica-contra", care nu vor progres si dezvoltare, ci vor sa locuiasca si sa isi desfasoare activitatea in grajd, ca si animalele lor !!!
17
0
Bai , ce ti-e si cu oltenii astia rasuflati ! Nu avem bani de-o sala de sport , hai sa desfiintam o sala de clasa si facem WC ,,cu apa calda si toate utilitatile ". La suma indicata , cu siguranta se vor instala dusuri , stergatoare robotizate , sauna , fabrica de hartie igienica , statie de epurare , tonomate de manele etc. Te doare in gumari Bica Silvia , cu partidul alaturi , succesuri multe ...
0
17
Care-i problema ca fac ore dupa amiaza cand am facut eu scoala clasele 5-8 faceau dupa amiaza si liceul dimineata si n-a mai murit nimeni si aveam parinti la servici ca se muncea pe vremea aia si scapam la 18 si n-a murit nimeni indiferent pe ce coclauri statea fiecare nu erau atatea masini sa circule si-n sacele sunt 3 strazi principale
17
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367