REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

O luptă între daci și romani la Constanța

O luptă între daci și romani la Constanța

Replica API 22 august 2017 | 18:38 205

”Festivalul Mondial de Arte şi Interculturalitate Ovidius” a început la Sulmona și a continuat la Constanța sâmbătă 19 august de la ora 17.00 în zona Amfiteatru din Parcul Tăbăcărie, unde va avea loc reconstituirea istorică "Dacii și Romanii" realizată de Asociația România – Dacia Casa Noastră.

”Festivalul Mondial de Arte şi Interculturalitate Ovidius” este un eveniment construit în jurul unui concept unic şi original şi se înscrie cu acurateţe în cerinţele de desfăşurare, estetice şi tematice, ale „Anului Omagial Ovidius”, la celebrarea a 2.000 de ani de la moartea poetului.

”Festivalul Mondial de Arte şi Interculturalitate Ovidius” s-a deschis la Sulmona, cu participarea „Asociaţiei România – Dacia Casa Noastră” care a asigurat un spectacol dedicat poetului Ovidius și momente de reconstituire istorica, în cadrul Festivalului Giostra Cavaleresca Europea di Sulmona. La Sulmona spectacolul a câștigat premiul cel mare, Stindardul Festivalului Giostra Cavalleresca D'Europa 2017. Acelaşi spectacol a fost redat sâmbătă 19 august la ora 17.00 în zona Amfiteatru din Parcul Tăbăcărie.

Descrierea spectacolului:

Poetul roman trăiește o frumoasă și interzisă poveste de iubire cu una dintre pupilele împăratului Octavian Augustus. Acesta află și trimite gărzile să îi surprindă. Apoi, îl exilează pe Ovidius la Tomis, unde acesta va cunoaște populația locală - geții, pe care îi descrie, inclusiv demonstrațiile de luptă, pe care le urmărește cu interes.

Poetul participă la Tomis chiar și la luptele de gladiatori (pe care le reconstruiesc acum gladiatorii Şcolii Ludus Danais), iar dansurile nimfelor îi aduc aminte de iubirea pierdută.

În timpul exilului, Ovidius Publius Naso se alătură trupelor romane în luptele de apărare contra barbarilor, conform poeziilor scrise la Tomis (vom urmări demonstrații militare), iar apoi se întoarce la scris și chiar recită geților poeziile sale (moment de prezentare a vieții poetului).

Se stinge, însă, de dorul iubitei, pe care o vedea doar în vis, iar ea, la distanță, simte moartea lui Ovidius și se sinucide - spiritele celor doi se reîntâlnesc în viața de apoi.

Festivalul Mondial de Arte şi Interculturalitate “Ovidius” 2017 este realizat de ASOCIAȚIA ECSIA SOCIAL ORG în parteneriat cu Universitatea ”Ovidius” din Constanța – singura universitate din lume care poartă numele poetului Ovidius, Primăria Oraşului Sulmona, perpetuând astfel o bună tradiţie a colaborării dintre cele două oraşe, Teatrul Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski”, Associazione Culturale ”Giostra Cavallereasca di Sulmona” și Teatrul pentru Copii și Tineret ”Căluțul de Mare”.

Proiect finanțat de Primaria Municipiului Constanța.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
daca i chem la munca sa curete parcul nu vine nici unul dar la distractie sunt primii rumanii ...natie de cocalari
1
0
populatia locala era formata din sciti
0
1
Taran esti tu, ba! Nu iti place istoria , dar ce iti place ... tuica? Nu cred ca ai citit nici macar o carte in toata viata ta... dar precis la betie esti primul!
3
1
Iar vin taranii astia sa deranjeze linistea din cea mai ramas din Parcul Tabacarie? Sa mearga in obeliscul meu la Adamclisi sa recontituie ca parcul Tabacarie nu era pe vremea aia.
1
2

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614