REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.2° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.2° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Vrei un copil inteligent? Dă-i suplimente cu Omega 3 din ulei de peşte

Vrei un copil inteligent? Dă-i suplimente cu Omega 3 din ulei de peşte

Replica API 17 septembrie 2020 | 00:00 938

Omega 3 are o serie de beneficii pentru sănătatea ta și a copilului tău, iar un studiu făcut recent arată că acizii grași din uleiul de peste ar putea îmbunătăți chiar și performanțele școlare ale celor mici.

Un studiu făcut de cercetătorii suedezi, pe o perioada de 3 luni, a confirmat faptul că acizii grași Omega 3 pot îmbunătăți abilitatea de citire a copiilor mici. Cercetătorii au folosit un eșantion de 154 de copii, pe care i-au împărțit în două grupuri. Copiii dintr-un grup au primit zilnic 3 capsule cu ulei de peste, în timp ce copiii din celălalt grup au primit capsule placebo.

Cei mici au fost supuși apoi unor teste de citit computerizate. La final, s-a constatat că aceia care au primit capsulele cu ulei de peste și-au îmbunătățit capacitatea de înțelegere a unui text citit cu până la 64%, lucru ce nu s-a întâmplat în cazul copiilor care au primit capsulele placebo.

Oamenii de știință au pus îmbunătățirea această pe seama faptului că Omega 3 poate îmbunătăți capacitatea de concentrare, dar și pe cea de învățare. E nevoie însă de studii suplimentare pe această tema, pentru a se identifica mecanismul prin care Omega 3 acționează asupra creierului copilului, scrie doc.ro.

O analiză ce a inclus 15 studii făcute în domeniu a arătat că acizii grași Omega 3 DHA (n.r. acid docosahexanoic) sunt esențiali pentru bună funcționare a creierului. Studiile făcute pe animale au arătat că un nivel redus de DHA cauzează probleme comportamentale, dar și dificultăți la învățare.

La copii, acizii grași DHA sunt esențiali pentru vederea bună, dar și pentru dezvoltarea cognitivă. Analiză mai multor studii făcute în domeniu a arătat că DHA are un rol important în ceea ce privește performanțele școlarilor.

Prima faza de dezvoltare a creierului uman se desfășoară de la naștere, până la împlinirea vârstei de 2 ani. Însă chiar și la 2 ani, anumite zone din creier rămân dezvoltate incomplet, iar procesul de dezvoltare continuă pe perioada copilăriei și chiar a adolescenței.

La 6 luni, lobii frontali încep să fie acoperiți de fibre nervoase cu mielina, proces ce continuă până în adolescență. Pentru mielinizarea creierului, e nevoie de acizi grași Omega 3 – DHA. Lobii frontali sunt responsabili pentru activitățile cognitive precum planificarea, rezolvarea problemelor și concentrarea atenției. Așadar, un aport mare de Omega 3 în copilărie ar putea contribui la dezvoltarea acestor abilități de natură cognitivă.

Mai mult decât atât, DHA este principalul tip de Omega 3 din materia cenușie a creierului, alcătuind până la 15% din totalul de acizi grași din cortexul frontal.

Așadar, acizii grași Omega 3 pot contribui la dezvoltarea abilităților de învățare, de citire și de planificare ale copilului tău, așa că mărirea aportului acestora ar putea fi benefică pentru cel mic.

Și pentru că peștele gras precum somonul, tonul, halibutul sau sardinele nu se numără printre preferatele copiilor, ai putea să te orientezi către un supliment alimentar pe baza de ulei de peste. În cazul în care copilul nu mănâncă două porții de peste gras pe săptămâna, e indicat să ii suplimentezi aportul de Omega 3 prin ulei de peste.

Există o serie de suplimente pe baza de ulei de peste special concepute pentru cei mici, care nu au gustul neplăcut de ulei de peste și care sunt ușor de administrat. În cazul copiilor foarte mici, capsulele de ulei de peste se pot sparge și se pot încorpora în hrană celui mic.

Se recomandă suplimentele cu ulei din peste de mare adâncime, acesta nefiind contaminat cu mercur. Părintele trebuie să citească cu atenție eticheta suplimentului alimentar oferit celui mic, pentru a se asigura că este un produs de calitate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218