REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Vrei unghii mai puternice? Iată ce suplimente poți lua

Vrei unghii mai puternice? Iată ce suplimente poți lua

Replica API 3 octombrie 2020 | 00:00 1191

Unghiile pot spune multe despre nevoile pe care le are organismul tău. De pildă, unghiile casante sau care își schimbă culoarea pot trăda un deficit nutrițional. Iată cum îți poți fortifica unghiile, folosind suplimentele alimentare potrivite!

Știi și tu că lacurile și tratamentele pentru unghii care conțin vitamine nu au efecte uimitoare, asta pentru că problema trebuie rezolvată din interior. Suplimentele alimentare îți pot fortifica unghiile, satisfăcând nevoia de nutrienți a organismului și combătând problemele care se văd pe unghii, precum anemia. Pentru a menține sănătatea unghiilor e nevoie de o alimentație corespunzătoare și eventual de unele suplimente alimentare, scrie doc.ro. Iată cum îți poți întări unghiile, folosind suplimentele alimentare potrivite.

Biotina

Biotina, cunoscută și sub denumirea de vitamina B7, este esențială în formarea aminoacizilor care determină creșterea unghiilor. De aceea, biotina este cea mai eficientă vitamină atunci când vine vorba despre creșterea și fortificarea unghiilor. Această vitamină se regăsește în alimente precum ficatul, gălbenușul, produsele lactate, somonul, avocadoul, cartoful dulce, nucile și semințele, însă pentru un aport mai mare se pot folosi suplimentele alimentare cu vitamina B7.

Alte vitamine din complexul B

Biotină nu este singură vitamina din complexul B benefică pentru unghii. Vitaminele B9 și B12 sunt, de asemenea, recomandate pentru unghii puternice. Deficitul de vitamina B9 (acid folic) se manifestă adesea prin modificarea culorii unghiilor. Și aceste vitamine se regăsesc în alimente precum legumele, citricele, fasolea, mazărea, lintea, nucile și semințele, însă în concentrații mai mare se găsesc în diverse suplimente alimentare.

Zincul

Petele decolorate de pe suprafața unghiilor, precum și crăparea acestora pe jumătate, pot indica un deficit de zinc. Acest mineral este esențial pentru creșterea unghiilor, așa că deficitul se va observa imediat. Poți să-ți iei zincul din carne, scoici, leguminoase, nuci și din suplimente alimentare.

Fierul

Fierul este necesar pentru producția de cheratină, care la rândul ei este esențială pentru creșterea unghiilor și a părului. Mai mult decât atât, fierul este cel care transportă oxigenul către celulele din tot corpul, inclusiv către unghii. Deficitul de fier poate duce la apariția unor dungi verticale ieșite în relief la nivelul unghiilor. Alimente precum carnea de pui, cea de vită, ouăle, peștele și spanacul conțin cantități semnificative de fier, însă un supliment alimentar are abilitatea de a combate carența de fier.

Acizii grași Omega 3

Acizii grași Omega 3 hidratează unghiile, oferindu-le un aspect sănătos. Totodată, aceștia combat inflamația de la nivelul patului unghial, sporind astfel creșterea unghiilor. Acizii grași Omega 3 se regăsesc în peștii grași precum somonul, macroul, tonul și sardinele, însă suplimentele alimentare pot fi folosite dacă nu se consumă pește gras de cel puțin 2-3 ori pe săptămână.

Vitamina C

Pentru producția de colagen, organismul are nevoie de vitamina C. Deficitul de vitamina C duce la încetinirea procesului de creștere a unghiilor și le afectează totodată și aspectul acestora. Citricele, căpșunile și kiwi-ul conțin vitamina C în cantități semnificative, însă suplimentele alimentare pot fi folosite și ele.

Cisteina

Cisteina este un aminoacid care se regăsește în mod natural în structura unghiei. Aceasta poate fi administrată pentru stimularea creșterii unghiilor, precum și pentru fortificarea acestora. Cisteina acționează și precum un antioxidant care stimulează producția de colagen.

Magneziul

Magneziul este un mineral implicat în peste 300 de reacții din organism, inclusiv în sinteza proteinelor, care este necesară pentru creșterea unghiilor. Liniile verticale pe unghii pot fi un semn al deficitului de magneziu. În ciuda disponibilității la nivel mondial a acestui mineral, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) raportează că multe persoane nu consumă cantitatea zilnică recomandată de magneziu, adică 400-420 mg pentru bărbați și, respectiv, de 310-320 mg pe zi pentru femei.

Un supliment de magneziu poate rezolva această problemă, mai ales dacă nu consumi nuci, semințe, leguminoase, banane sau ciocolată neagră, care sunt bogate în magneziu. Cerealele integrale, în special grâul integral, reprezintă o sursă bogată de magneziu.

Legumele cu frunze de culoare verde închis, precum și quinoa, migdalele, caju-ul, alunele și fasole neagră sunt și acestea surse bune de magneziu.

Ce mai poți face pentru a avea unghii sănătoase

O dietă sănătoasă și echilibrată oferă organismului nutrienții necesari pentru unghii puternice și frumoase. Însă tot mai multe persoane adoptă, din cauza programului încărcat, o dietă nesănătoasă, bazată pe alimente procesate, semipreparate, produse de tip fast-food și dulciuri. Astfel, pot apărea dezechilibrele nutriționale în organism, care se reflectă și asupra unghiilor. Într-o asemenea situație, se pot folosi suplimentele alimentare pentru a compensa lipsa nutrienților din alimentație.

În rest, este util să consumi suficiente proteine. Unghiile sunt formate în principal dintr-o proteină structurală fibroasă numită cheratină, cea care le oferă puterea și rezistența. De asemenea, cheratina protejează unghiile de deteriorare și de presiunile care se mai pun asupra lor. Interesant este că cheratina pe care o vezi este de fapt moartă. Unghiile sunt formate din celule moarte, pe care corpul le „varsă” pe măsură ce alte celule noi își fac apariția. O cantitate suficientă de proteine în alimentație este esențială pentru stimularea producției de cheratină și, astfel, formarea de unghii puternice, în timp ce un aport scăzut de proteine duce la formarea unghiilor fragile și lipsite de rezistență.

Doza zilnică recomandată de proteine este de 0,8 grame per kg de greutate corporală (de exemplu, aproximativ 55 de grame de proteine pe zi pentru o persoană de 68 kg). Proteinele trebuie să reprezinte 10-35% din caloriile zilnice totale, ceea ce poate fi mai mult decât DZR. Proteinele pot fi găsite în alimente de origine animală precum carne, pește, ouă și lactate, dar și în alimente vegetale, precum soia, leguminoase, nuci, semințe și cereale integrale.

Un alt lucru util este să eviți ojele cu substanțe chimice nocive, pentru că și manichiura are un impact important asupra sănătății unghiilor. De pildă, manichiura cu gel sau cea cu ojă semipermanentă poate ataca unghia, cauzând o serie de probleme la nivelul acesteia. Se recomandă o îngrijire simplă, hidratarea regulată cu uleiuri pentru unghii și, dacă îți place să ai unghiile făcute, alege o ojă cu cât mai puține substanțe nocive, de tip 7-free. Pe post de strat inițial, se va folosi un lac de bază, care va crea o barieră care nu va permite ojei pigmentate să atace unghia.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367