REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

World Vision România atrage atenţa asupra violenţei! Cum resimte un copil bătaia!

World Vision România atrage atenţa asupra violenţei! Cum resimte un copil bătaia!

Replica API 8 decembrie 2017 | 00:00 386

O veche zicală românească spune că „bătaia este ruptă din rai”. Părinții din ziua de astăzi spun că nu mai sunt adepții educării copiilor cu palma sau nuiaua. Cu toate acestea, un studiu realizat de Fundația World Vision România arată că doar unul din zece părinți nu și-ar lovi copilul. Restul găsesc o scuză pentru ieșirile violente. Dincolo de faptul că violența este o problemă socială în România, inclusiv prin această metodă de educare a celor mici, specialiștii atrag atenția asupra urmărilor medicale pe care le are o bătaie asupra organismului copiilor.

Studiul realizat de Fundația World Vision România, făcut public în cursul acestei săptămâni, își propune să ofere o cheie de interpretare cu privire la incidența comportamentelor violente asupra copiilor. Raportul „De ce lovim copiii?” arată că doar unul din zece părinți români nu și-ar lovi niciodată copilul. Restul...găsesc scuze și motive: unul din doi părinți (51%) cred că bătaia este pentru binele celui mic; unul din zece consideră că bătaia survine din vina copilului: ba nu l-a ascultat, ba a spart ceva, ba nu a fost atent etc; 8% dintre părinți ar lovi copiii, dar nu ar vrea ca acest lucru să se afle; 6% lovesc copiii gratuit, fără motiv; 5% afirmă că ar lovi copilul pentru că toată lumea face la fel; 3% se simt foarte vinovaţi după ce lovesc.

„În mod paradoxal, deşi românii consideră violenţa asupra copilului ca fiind a treia problemă socială din România, după sărăcia extremă şi calitatea educaţiei, raportul arată că peste jumătate dintre părinţi nu consideră că o palmă la fund este o formă de violenţă iar peste 90% cred că violenţa este doar atunci când lovirea provoacă vânătăi şi cicatrici sau când părinţii îşi bat copilul fără motiv”, a declarat Daniela Buzducea, director naţional World Vision România.

Reacția, identică precum atacul unui animal sălbatic

Un aspect asupra căruia atrag atenția specialiștii, în cadrul studiului, este urmarea violenței asupra sănătății celui mic. Dincolo de vânătăi, urmările asupra creierului, cât și asupra celorlalte organe pot fi dintre cele mai grave.

„Reacția chimică din corpul unui copil amenințat este identică cu ce se petrecea în corpul strămoșilor noștri preistorici, când erau atacați de un animal sălbatic. Iar acest cocktail de hormoni care se declanșează ca răspuns la stres a fost esențial în supraviețuirea speciei umane. Aproape 90% dintre copiii supuși violenței în România au nevoie de această reacție chimică în corp pentru a supraviețui în propria familie. În momentul în care copilul se simte amenințat, pulsul său se întețește, îi crește tensiunea arterială și respiră mult mai accelerat decât de obicei. Venele sale încep să transforme mai mult oxigen către musculatură, ca să îi pregătească organismul pentru răspunsul ancestral, acela de luptă sau fugă. În același timp, organismul său va bloca funcții – de exemplu, digestia și creșterea – care sunt vitale pentru dezvoltarea unui organism tânăr, dar care nu sunt necesare salvării imediate. Creierul copilului cercetat sau bătut nu face nicio diferență între amenințarea pe care acum milioane de ani o reprezenta un urs feroce și amenințarea pe care o reprezintă, acum, cureaua sau lingura de lemn. Creierul modern nu a dezvoltat modalități moderne de procesare a amenințărilor și se comportă în același fel ca în vechime.

Palmele din copilărie sunt motivul pentru care trăim într-o societate care se comportă ca un animal hăituit și agresiv”, au atras atenția specialiștii World Vision România.

Boli cronice care apar din cauza bătăilor repetate

Umare a bătăilor, copiii riscă să dezvolte o serie de boli cronice: boli cardiovasculare, afecțiuni pulmonare, hepatice, astm, obezitate, diabet, cancer, depresie, ADHD, tulburări de comportament, hipertensiune arterială, niveluri ridicate de proteina C reactivă.

Mai mult, copiii care au fost violentați sunt mult mai predispuși la tentative de suicid. În România, sinuciderea în rândul tinerilor cu vârsta între 15 și 19 ani înregistrează o rată de 6,3 decese la 100.000 de locuitori, comparativ cu media europeană de 4,6, conform datelor Eurostat 2014.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
nu este o solutie, bataia ar fi ultima solutie, dar nici atunci. Continui sa cred ca prin comunicare, exeple, convigeri, renuntari, se poate ajunge la un dialog si drumul corect al unui micut
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367