REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Zahărul din flori de cocos, mai sănătos decât alți îndulcitori?

Zahărul din flori de cocos, mai sănătos decât alți îndulcitori?

Replica API 15 august 2020 | 18:32 1073

Zahărul din cocos este o noutate doar pentru noi, fiindcă el este folosit de mii de ani în Asia de Sud și Sud-Est, în special în Indonezia, Filipine și Thailanda. A sosit în lumea occidentală ca o variantă mai sănătoasă a îndulcirii alimentelor.

Acest substitut este disponibil în magazinele naturiste din întreaga lume de câțiva ani, iar astăzi aflăm dacă și de ce ar trebui să îl considerăm o opțiune sănătoasă, scrie doc.ro.

Cum se obține zahărul din cocos?

Deși primul impuls ar fi să ne gândim că acesta provine din fructele copacului, nucile de cocos, de fapt zahărul este extras din nectarul florilor de cocos. Este nerafinat și trece printr-un proces de prelucrare destul de simplu, care permite conservarea tuturor nutrienților, vitaminelor și mineralelor.

După ce nectarul este extras, acesta este fiert și apoi granulat, fără adaosuri chimice care i-ar putea altera compoziția. În timpul fierberii, apa din sevă se evaporă, iar substanța devine un sirop gros. Majoritatea producătorilor îl comercializează sub formă de cristale, însă poate fi găsit și ca bloc sau pastă moale.

Conținut nutrițional și beneficiile zahărului de cocos

Spre deosebire de alți îndulcitori considerați „mai sănătoși”, acesta are mai puțină fructoză. De exemplu, siropul de agave conține aproape 90%, siropul de porumb 55%, în timp ce zahărul din cocos nu depășește 40-45% fructoză.

Indicele glicemic (IG) a fost măsurat de mai multe organizații internaționale, și deși valorile variază, majoritatea studiilor îl declară ca având un indice glicemic scăzut sau scăzut spre mediu (între 35 și 54, în timp de zahărul „obișnuit” depășește 60). O linguriță de zahăr de cocos are în medie, 18-20 de calorii.

Cât despre nutrienți, nu putem spune că zahărul de cocos este o sursă relevantă în acest sens, cum este, de exemplu, mierea. Singurul mineral în cantitate mai mare este potasiul, însă doar o cantitate mai mare, de peste 20 de lingurițe, ne poate asigura cam 25% din necesarul zilnic. Mai conține cantități mici de fier, zinc, calciu, polifenoli și antioxidanți, dar și vitamine din grupul B.

Dr. Oz, cunoscutul medic și prezentator american spunea încă din 2012 că zahărul din flori de nucă de cocos este mai sănătos decât cel rafinat pe care îl consumăm în mod normal, fiindcă nu provoacă fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge, pe parcursul zilei și are un indice glicemic mai scăzut. Acest lucru se datorează inulinei, o fibră conținută de zahărul din cocos, care încetinește absorbția glucozei în organism. Din acets punct de vedere, poate fi considerat o opțiune chiar și pentru pacienții cu diabet.

Un alt avantaj pe care îl amintesc unele persoane este că zahărul din cocos are un gust plăcut, deosebit, cu o aromă ușoară de caramel.

Dezavantaje și restricții

Deși puțin mai sănătos decât zahărul din trestie, cel „comun” cu care suntem obișnuiți, zahărul din cocos trebuie folosit cu moderație, în cantități mici și după o discuție cu un medic nutriționist, în special dacă suferim de diabet, boli metabolice, digestive, hepatice sau renale. Medicul ne poate spune în ce cantitate și combinații în putem consuma.

În plus, nu trebuie să uităm că și acest îndulcitor conține fructoză, un tip de zahăr care în organismul nostru se transformă rapid în grăsime. Doar ficatul poate descompune fructoza, iar unul dintre rezultatele acestei descompuneri este apariția trigliceridelor, o formă de grăsime. De aceea, nu ar trebui să consumăm cantități mari de fructoză, în afară de cea pe care o obținem din fructe proaspete, implicit ar trebui să folosim zahărul din cocos doar ocazional, când vrem să preparăm o prăjitură, de exemplu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920