REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
5.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Zanfir IORGUȘ: Orașul este administrat pe principiul GOSPODINEI care BAGĂ GUNOIUL sub PREȘ

Zanfir IORGUȘ: Orașul este administrat pe principiul GOSPODINEI care BAGĂ GUNOIUL sub PREȘ

Replica API 28 august 2020 | 17:03 5762

Zanfir Iorguș a revenit pe scena politică și este candidatul Alianței PSD – PNȚCD- ALDE-PER-PRM-Neamul Românesc la Primăria Mangalia. Acesta a acordat un interviu cotidianului Replica de Constanța, alături de Mihail Bănceanu, candidat la Consiliul Local Mangalia din partea aceleiași alianțe. Ce trebuie schimbat în Mangalia, de ce o așa alianță, cum pot fi ținuți tinerii în localitate, dar și multe alte subiecte de interes pentru mangalioți puteți urmări în materialul de mai jos.

O Alianță în care sunt și partide de dreapta și de stânga...

Întrebat cum de a devenit candidatul Alianței mai sus menționate, Zanfir Iorguș a precizat: ”O alianță în care sunt și partide de dreapta și partide de stânga... Păi, la un moment dat mă întrebam și eu. Am ajuns, ca o necesitate a situației din Mangalia. Mangalia trece, de vreo 8 ani de zile, printr-o situație delicată, în sensul că Primăria este, acum, aproape în faliment, conturile blocate, fără o strategie de dezvoltare a orașului, lucruri începute, neterminate. Un oraș administrat pe principiul gospodinei aceleia care vrea să facă repede curățenie și bagă gunoiul sub preș. La problema aceasta gravă a chemat alături de mine pe toți cei din Mangalia, cu orientări diferite din punct de vedere politic pentru că, am spus-o și o repet, nu vreau să mai fac politică. De vreo 8 ani de zile m-am retras din politică, la ultimele alegeri am candidat independent. Vreau să fac doar politica administrației orașului meu”, a spus Zanfir Iorguș.

Dezvoltare economică pe orizontală

Candidat la Consiliul Local Mangalia, Mihail Bănceanu a precizat că a luat decizia în ideea de a face lucrurile mai bune și pentru a pune umărul la ridicarea stării de bine a tuturor cetățenilor din oraș. Este din Mangalia, a crescut și învățat acolo, iar acum muncește acolo. ”Vreau ca și tinerii din ziua de azi să încerce să facă acelașii lucru. Numai că, din păcate, este foarte dificil în momentul de față. Un proiect de-al nostru este să-i motivăm pe tineri să se reîntoarcă în Mangalia. Pentru că numai cu o populație activă putem să ne dezvoltăm. Iar o populație activă trebuie să fie și cea tânără și trebuie să fie motivată”, a spus Mihail Bănceanu.

Locuri de muncă pentru tineri, în Mangalia

Astfel, potrivit planului de lucru, un principal punct este asigurarea locurilor de muncă pentru tineri, asigurarea unor venituri proprii, ceea ce este în strânsă legătură cu mediul de afaceri. Mai exact, se dorește o dezvoltare pe orizantală, mai ales că vorbim despre un oraș turistic. ”În momentul de față, bunurile și serviciile în Mangalia sunt oferite de terți, care nu sunt din Mangalia. Asta înseamnă că nu stimulăm mediul de afaceri local. Dacă am face lucrul acesta, creștem numărul de locuri de muncă din Mangalia. E nevoie de multe lucruri, nu o să stau să le înșir acum pe toate, de la prosoape, cearceafuri, inclusiv pâine. Pentru că, da, în Mangalia nu există o fabrică de pâine”, a spus Mihail Bănceanu.

Locuințe pentru tineri și parteneriat cu Șantierul Naval

De asemenea, un alt punct în prioritățile echipei conduse de Zanfir Iorguș este acela de a da tinerilor locuințe prin programul ANL, dar și loturi de teren pentru cei cu posibilitate de a construi o casă. ”Ca inginer constructor de vapoare, știu politica Șantierului Naval. Astfel, un parteneriat între Șantierul Naval și Administrația Locală va creea posibilitatea ca anumite subansamble din șantier să le poată face societăți comerciale din oraș ca și subcontractori. Cum? În al doilea mandat am înființat Parcul Industrial Mangalia. Acolo unde taxe, impozite, nu există. În zona aceea, adică ace parc trebuie dezvoltat mai departe”, a spus Zanfir Iorguș.

Mai multe despre planul de lucru în vederea încurajării tinerilor să revină în Mangalia, despre dezvoltarea economică pe orizontală, despre sprijinul turismului, despre încurajarea dezvoltării societăților comerciale, despre atragerea investitorilor, despre consolidarea bugetului, dar și despre crearea unor surse de petrecere a timpului liber, de încurajare a acțiunilor sportive, puteți urmări în videoclipul de mai jos.

În cea de-a doua parte a interviului, Zanfir Iorguș a vorbit despre punctele nevralgice ale Mangaliei, ce necesită a fi schimbat rapid, ce anume îl califică pentru funcția de primar, dar a acceptat și o mică provocare Replica.

”Am administrat orașul Mangalia și, cred eu, am reușit să creez un sentiment de patriotism local, de mândrie a cetățeanului care trăiește într-un oraș frumos pe vremea aceea, un oraș în care oamenii se înțelegeau între ei. Mi se pare că s-a ajuns prea departe, ne trebuie o solidaritate mai mare”, a spus Zanfir Iorguș. Acesta a precizat că Mangalia traversează o perioadă grea, economia este pe butuci și dezastrul ar fi și mai mare în cazul unei crize economice. Iorguș susține că mereu s-a înconjurat de oameni profesioniști, foecare excelând pe domeniul lui, la fel făcând și acum, în sensul că și-a făcut o echipă tânără și calificată.

La Mangalia trebuie schimbată echipa. ”A acaparat tot pe bază de rudenie”

Întrebat fiind despre ce trebuie schimbat la Mangalia, Zanfir Iorguș a spus că echipa, care, potrivit acestuia, nu poate să continuie pentru că este lipsită de profesioniști și care a acaparat toate instituțiile Mangaliei pe bază de rudenie și prietenie și nici măcar nu sunt din Mangalia. Un alt lucru care va fi schimbat, după cum ne-a spus Zanfir Iorguș, este situația vârstnicilor.

Categoria vârstnicilor trebuie susținută

”Am fost primul care a constituit Consiliul Înțelepților din oraș. Am fost primul care a făcut cantina socială. Am venit de fiecare dată către pensionari. Este vorba de o categorie foarte sensibilă și foarte neajutorată pe care trebuie neaparat s-o suținem”, a spus Iorguș. Bani sunt, spune Iorguș, trebuie doar să se vrea. Iar acesta și-a pus bine la punct proiectele pe care le va implementa.

Provocare: Caracterizați câțiva dintre contracandidați într-un singur cuvânt:

Reporter: Mohammad Murad

Zanfir Iorguș: Turism

Reporter: Cristian Radu

Zanfir Iorguș: Traseist

Reporter: Dumitru Paris

Zanfir Iorguș: Necunoscut

La Dumitru Paris, Iorguș a ținut să precizeze că îl admiră pentru curaj și pentru dorința de a schimba ceva.

Mai multe despre proiectele pe care le va implementa, despre planul de lucru, despre cum trebuie să fie ajutați vîrstnicii, dar și ce mesaje au trimis Zanfir Iorguș și Mihail Bănceanu, puteți urmări în video de mai jos.

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920