REPLICA ONLINE CONSTANTA

14° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

"Zece jandarmi au plecat din sistem, pentru ca si-au gasit alte joburi"

"Zece jandarmi au plecat din sistem, pentru ca si-au gasit alte joburi"

Replica API 5 februarie 2011 | 00:00 205

Locotenent colonelul Constantin Burcuta, prim-adjunctul inspectorului sef al IJJ Constanta:

Locotenent colonelul Constantin Burcuta, prim-adjunctul inspectorului sef al IJJ Constanta:

Reporter: Domnule colonel, Constantin Burcuţă, cum a fost anul 2010 pentru Inspectoratul de Jandarmi al Judeţului Constanţa? V-aţi descurcat cu bugetul?

Constantin Burcuţă: Per ansamblu, anul 2010 a fost un an care nu a ieşit din tiparele anilor anteriori. În general misiunile noastre au crescut. Referitor la buget, am reuşit să facem faţă la toate misiunile pe care le-am avut de îndeplinit.

Rep.: Cum stă instituţia din punct de vedere logistic? Aveţi suficiente maşini pentru intervenţii?

C.B.: Aţi atins exact punctul sensibil. Ne descurcăm la limita posibilităţilor, strict în ceea ce priveşte mobilitatea. Pentru deplasările la care suntem nevoiţi să facem faţă trebuie să acordăm o mare atenţie parcului auto pe care îl avem, folosirii judicioase a mijloacelor de transport. Faţă de o dotare normală, avem în momentul de faţă aproape 45% din mijloacele auto care ne sunt necesare. La combustibil nu am avut niciodată probleme. În urma cererilor noastre, combustibilul este repartizat de eşalonul superior, respectiv Inspectoratul General al Jandarmeriei Române şi întotdeauna ni s-au acordat cotele de carburant cerute, astfel încât am reuşit să ne îndeplinim misiunile şi activităţile.

Rep.: La ora actuală, care sunt efectivele Inspectoratului? În urma reducerilor salariale, au plecat oameni din sistem, aşa cum s-a întâmplat şi la celelalte instituţii de stat?

C.B.: Da. Faţă de statul de organizare, avem o încadrare de 86%. Şi dacă mă refer la perioada din iulie anul trecut până în prezent am avut 10 angajaţi care au părăsit instituţia, prin demisie. Problema este că dintre cei care au ales să ne părăsească prin demisie, nici unul nu a motivat că ar pleca din cauza faptului că s-au redus salariile. Cei mai mulţi care şi-au depus demisia au motivat că şi-au găsit un loc de muncă care îi satisface mai mult.

Rep.: La ora actuală, jandarmii mai primesc bani pentru echipamente?

C.B.: Dacă vă referiţi strict la echipamentul individual, până în momentul de faţă ni s-au acordat drepturile care ni se cuvin, bineînţeles şi acestea diminuate, conform legii. Iar pentru echipamentele de care avem nevoie pentru îndeplinirea misiunilor, există o eşalonare a acestora şi le vom primi.

Rep.: Numărul amenzilor aplicate în anul 2010 a fost mai mare sau mai mic, comparativ cu anul 2009?

C.B.: Începând cu a doua jumătate a anului 2009, conform unui ordin al ministrului, efectivele de jandarmi care execută misiuni de menţinere a ordinii publice şi aplică sancţiuni contravenţionale îşi desfăşoară activităţile în comun cu efectivele poliţiei. În acest sens, s-au constituit patrule mixte, formate din poliţişti şi jandarmi. Numărul sancţiunilor contravenţionale aplicate stirict de jandarmi a cunoscut o uşoară scădere, pentru că nu de fiecare dată, la o contravenţie constatată, sancţiunea este aplicată de jandarmi. Ea poate fi aplicată şi de poliţişti. În această situaţie am avut o uşoară scădere, de ordinul câtorva sute, la un număr de 4.000 de sancţiuni contravenţionale aplicate pe întregul an. Această situaţie nu ne scade meritele în îndeplinirea atribuţiilor noastre.

Rep.: Cum vi se pare judeţul Constanţa? Avem mulţi infractori?

C.B.: Părerea mea nu poate fi decât o preluare a situaţiei obiective de la nivelul judeţului. În comparaţie cu alte judeţe din ţară, ne situăm ca pondere a misiunilor imediat după municipiul Bucureşti. De aceea avem o structură mai întărită a jandarmilor decât în celelalte judeţe, adică suntem mai numeroşi. Într-adevăr, Constanţa este un judeţ care se confruntă cu o situaţie contravenţională ridicată pe perioada sezonului estival. Există acel fenomen de migrare infracţională, Constanţa fiind un loc în care îşi petrec timpul oameni din toată ţara şi din afara ei. Este firesc ca şi infractorii să fie atraşi de această situaţie. În ultimii 10 ani, am participat cu efectivele noastre la misiunile de asigurare a ordinii publice pe litoral. Am avut ca zonă de competenţă zona turistică Constanţa şi ne-am confruntat cu furturi de pe plajă, din spaţiile de cazare, din mijloace auto care nu sunt îndeajuns de bine supravegheate sau asigurate.

Rep.: Cum vedeţi evoluţia atribuţiilor jandarmilor?

C.B.: Acum ne aflăm într-un stadiu de finalizare a unor propuneri făcute la nivelul întregii jandarmerii şi care sunt analizate de factori competenţi atât la nivelul Jandarmeriei, cât şi la nivelul Ministerului de Interne. Sunt situaţiile în care ne pliem mai mult pe executarea misiunilor de ordine publică, care să vină în sprijnul cetăţeanului privind combaterea infracţionalităţii şi a stării contravenţionale prin eliminarea acestor factori. Dar problema cea mai importantă este că efectivele de jandarmi păzesc, asigură paza şi protecţia şi la obiectivele deosebit de importante, cum ar fi: sediile Consulatelor, Parchetele de pe lângă Tribunale şi Judecătorii, Curtea de Apel, Judecătoriile, Tribunalele, Curtea de Conturi şi Trezoreriile. Convingerea mea este că cel puţin la obiectivele la care suntem acum angrenaţi cu aceste măsuri de pază, protecţie şi intervenţie trebuie să le păstrăm, dată fiind importanţa lor. Sunt obiective de maximă importanţă, care au nevoie de aceste măsuri. Şi nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar întâmpla dacă efectivele noastre nu ar mai fi prezente în aceste instituţii.

Rep.: Ce v-aţi propus pentru 2011? În ce proiecte sunteţi implicaţi?

C.B.: Avem într-adevăr un proiect mai vechi pe care sperăm să-l reluăm în acest an. Este vorba despre o lucrare care constă în spaţii de cazare, aici, în curtea noastră. Este un mini hotel, care va caza efectivele aflate în misiune la Constanţa. Am făcut nenumărate demersuri către eşaloanele superioare. Situaţia este cunoscută şi în mod sigur că în momentul în care vor exista fonduri necesare, dată fiind importanţa acestei investiţii, ea va fi reluată.

Rep.: De ce Jandarmeria Română a hotărât să se doteze cu echipamente de reprimare a revoltelor?

C.B.: Probabil folosirea acestor cuvinte, preluate din nomenclatoarele europene, a stârnit rumoarea din ultimele zile. Pentru îndeplinirea atribuţiilor noastre de jandarmi este nevoie de scut, cască, baston, materiale de protecţie ale membrelor. Probabil, în nomenclatoarele europene se foloseşte sintagma de reprimare a revoltelor. Dar în cei 20 de ani, în care am lucrat ca ofiţer în Jandarmeria Română, aceste echipamente au fost folosite întotdeauna şi am convingerea că nu putem interveni într-o situaţie în care opinia publică a fost grav deteriorată, decât cu aceste instrumente. Or şi acestea se folosesc atât la misiune, cât şi la antrenamente. Orice jandarm are alocat un spaţiu din activitatea sa pentru pregărire. Iar pregătirea se face în condiţii mult mai dure decât intrevenţia în sine. Folosind aceste echipamente (cască, scuturi), dar şi unele echipamente care au caracter de pirotehnie (grenade fumigene sau lacrimogene), ele se uzează. De aceea există o normă strictă de dotare, care trebuie îndeplinită.

Rep.: Cât de grea este meseria de jandarm? Dumneavoastă de ce aţi ales această carieră?

C.B.: Nu aş putea spune că meseria e grea în ceea ce mă priveşte personal. E vorba de mult antrenament şi multe cursuri de pregătire. Am ales această carieră, pentru că e o meserie în slujba legii. Şi atâta timp cât am convingerea că ceea ce facem noi foloseşte cuiva, înseamnă că este o meserie frumoasă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218