REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Zeci de angajaţi din Constanţa ai GFR au dat compania în judecată pentru că le-a micşorat ilegal salariile

Zeci de angajaţi din Constanţa ai GFR au dat compania în judecată pentru că le-a micşorat ilegal salariile

Replica API 25 mai 2013 | 00:00 1682

Foşti salariaţi ai Rompetrol Logistics

Foşti salariaţi ai Rompetrol Logistics

Zeci de angajaţi constănţeni ai Grup Feroviar Român (GFR) se judecă de doi ani cu societatea, pe care o acuză că le-a micşorat ilegal salariile. Este vorba despre angajaţii preluaţi de GFR odată cu Rompetrol Logistics, tranzacţie care a avut loc în decembrie 2010. Potrivit avocatura.com, şi angajaţii GFR din Prahova, de asemenea, preluaţi odată cu Rompetrol, au dat compania în judecată, din acelaşi motiv: tăierea ilegală a salariilor. În Constanţa, prima instanţă a respins solicitările angajaţilor GFR, dar aceştia au făcut recurs. În prezent, procesul se află pe rolul Curţii de Apel, iar cei 39 de angajaţi sunt reprezentaţi de Sindicatul Lucrătorilor de pe Platforma Midia- Năvodari, prin avocata Izabela Bucur, următorul termen fiind stabilit pentru pe 10.06.2013. Angajaţii GFR contestă decizia companiei de a modifica în mod unilateral contractele de muncă, acţiune în urma căreia s-au trezit cu salariile mult micşorate, deşi, la preluarea Rompetrol Logistics, una din clauzele stipulate în contract impunea păstrarea aceloraşi drepturi şi obligaţii pentru angajaţi.

În ciuda protestelor angajaţilor, conducerea GFR susţine că totul este perfect legal, întrucât contractul respectiv menţionează că drepturile şi obligaţiile angajaţilor Rompetrol Logistics trebuie respectate întocmai doar pentru o perioadă de 12 luni de la preluare. Aşa se face că, în decembrie 2011, toţi cei aproximativ 350 de angajaţi preluaţi de la Rompetrol au fost anunţaţi prin poştă că li s-au redus salariile. Ca urmare, oamenii au dat GFR în judecată, fiecare în numele sindicatului din care face parte, dar răspunsul justiţiei este contradictoriu. Astfel, Tribunalul Constanţa a respins, pe 28.11.2012, cererea celor 39 de angajaţi de pe platforma Midia, reprezentaţi atunci de Sindicatul Liber Vega CFR Ploieşti. În acelaşi timp, însă, şi exact în aceeaşi cauză, Tribunalul Ploieşti a dat câştig de cauză angajaţilor din judeţul Prahova şi a obligat GFR să le păstreze aceleaşi salarii. GFR, parte a Grampet Grup, este unul dintre cei mai mari operatori de transport feroviar din Europa, cu o cifră de afaceri de circa 325 milioane de euro şi 8.500 de angajaţi. Compania controlată de Gruia Stoica, care ar putea prelua, în curând, şi CFR Marfă, are un parc de 8.000 de vagoane şi 260 de locomotive, derulează afaceri în toată Europa Centrală şi de Est, iar în curând se va extinde şi în Asia.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108