REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Zeci de dosare deschise de Primăria Hârşova pentru transformarea unor amenzi în muncă în folosul comunităţii. Ce declară primarul Viorel Ionescu

Zeci de dosare deschise de Primăria Hârşova pentru transformarea unor amenzi în muncă în folosul comunităţii. Ce declară primarul Viorel Ionescu

Replica API 17 august 2018 | 00:00 460

Viorel Ionescu

Zeci de persoane pentru care instanța de judecată a dispus transformarea amenzii în muncă în folosul comunități, oameni care sunt la un pas să își piardă casele sau terenurile și mulți alții care au înțeles că plata taxelor și impozitelor este o obligație a tuturor și și-au achitat datoriile pe care le aveau, de ani buni, către bugetul lor. Drept consecință a procesului de recuperare demarat de autoritățile locale, veniturile la bugetul local al orașului Hârșova a crescut cu aproximativ 30% anul acesta, în comparație cu anul trecut.

În ultimele luni, pe rolul Judecătoriei Hârșova au fost înregistrate zeci de dosare deschise de reprezentanții Primăriei Hârșova prin care solicită transformarea unor amenzi în muncă în folosul comunității. Acesta reprezintă doar o parte din demersurile desfășurate de autoritățile locale pentru recuperarea datoriilor la bugetul lor, dar și de „convingere” a localnicilor – mai bine zis, a membrilor unei comunități minoritare! – că obligația achitării taxelor și impozitelor le revine tuturor cetățenilor. Mai ales că, după cum se poate constata și din dosarele înregistrate pe rolul instanței de judecată și după cum ne-a confirmat și primarul Viorel Ionescu, sunt persoane care nu și-au plătit taxele și impozitele, dar nici amenzile primite în diverse împrejurări, de peste un deceniu.

„Nu s-a încercat recuperarea debitelor de foarte foarte mult timp, iar acestea s-au acumulat. Unii au bunuri care pot fi executate silit, alții nu. În cazul celor care dețin bunuri care pot fi executate silit, se merge pe această procedură, în cazul celor care în evidențele noastre nu figurează cu bunuri, atunci se realizează procedura transformării amenzii în muncă în folosol comunității. Sub o formă sau alta, oamenii trebuie să-și achite datoriile către stat”, a precizat pentru „Replica” primarul Viorel Ionescu.

De exemplu, unii cetățeni din Hârșova pentru care instanța de judecată a dispus executarea de muncă în folosul comunității, aveau datorii către bugetul local neachitate încă din 2010, 2011 sau 2013. Iar numărul orele de muncă în folosul comunității a fost stabilit în funcție de cuantumul datoriei. O parte dintre ei aveau datorii de 200 – 300 de lei, pentru care urmează să realizeze câte 5 – 6 ore de muncă. „Muncă în folosul comunității însemnând de la măturat strada, curățat rigole, curățat pășunea orașului, gospodărire locală. Iarna prestează munci la deszăpezire, acum, în contextul pestei porcine africane vreo patru persoane au ajutat echipele de dezinsecție. Muncile sunt stabilite prin hotărâre de Consiliu Local la fiecare început de an”, a adăugat primarul Viorel Ionescu.

Primăria Hârșova urmează să scoată o casă la licitație publică

În schimb, după cum precizam mai sus, în cazul datornicilor care dețin bunuri ce pot fi executate silit, respectiv case, terenuri sau mașini, și nu vor și nu vor să-și achite restanțele la bugetul local, au fost demarate procedurile pentru executarea silită.

„Interesul este ca oamenii să-și plătească datoriile față de stat, sub o formă sau alta, dar este în interesul autorității locale ca acolo unde se poate recupera să se recupereze, pentru că autoritatea locală funcționează în baza taxelor și impozitelor plătite de cetățeni, nu în funcție de transformarea unor amenzi în muncă în folosul comunității.

De când am fost investit, am început procedurile de recuperare și avem situații în care suntem la momentul evaluării bunurilor pentru scoaterea la licitație. De exemplu, avem un cetățean în cazul căruia, în urmă cu două săptămâni, a fost evaluatorul, alături de Poliția Locală, de jandarmi, a evaluat casa și urmează să fie scoasă la licitație. Dacă nu se prezintă nimeni să o cumpere, îl vom acționa în instanță și prin hotărâre judecătorească bunul respectiv va intra în patrimoniul Unității Administrativ Teritoriale Hârșova”, a precizat primarul Viorel Ionescu.

Pe de altă parte, autoritățile locale au demarat și procedurile de intrare în legalitate, în cazul construcțiilor ridicate ilegal. Astfel că, pe lângă aplicarea de amenzi, s-au adresat instanței de judecată pentru demolarea respectivelor construcții. „Avem deja trei hotărâri definitive de demolare, în două cazuri este vorba despre aneze, iar într-unul este vorba despre o locuință construită pe domeniul public. Documentele au fost trimise către executorul judecătoresc, urmează demolarea”, a adăugat primarul orașului Hârșova.

„Fiecare cetățean trebuie să-și plătească taxele, eu nu pot veni cu bani de acasă!”

Drept consecință a atitudinii ferme a autorității locale, anul acesta încasările la bugetul local au crescut cu aproximativ 30%, în comparație cu 2017.

„În doi ani, oamenii au înțeles că ce solicit eu este o normalitate. Plata taxelor și impozitelor către bugetul local nu este o opțiune, ci o obligație stabilită de lege. Pentru că mă lovesc de afirmații: „De ce să îți plătesc eu taxele și impozitele când strada mea nu este asfaltată și nu este luminată. Ce nu s-a făcut în 16 ani, nu se poate peste noapte, dar se vor face! Dar pentru a putea să ne facem treaba, trebuie să fie plătite taxele și impozitele. Eu nu pot veni cu bani de acasă, cum se plângeau unii înaintea mea. Trebuie ca fiecare cetățean să-și achite obligațiile financiare, iar datoria mea este să cheltui banul public cât mai eficient și responsabil, pentru care voi da socoteală peste doi ani”, a concluzionat primarul Viorel Ionescu.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
CU BEICA CE MAI FACI DOMN PRIMAR IL MAI TII SA FRECE PULA IN CURTEA SPITALULUI SI SA IA 4000 DE RONI SCARPINAN UD SE IN CUR SI LA COAIE RUSINE DE CE ATI PROMIS
1
0
650 de zile
21
0
NU TE MAI LAUDA...TRANFORMAREA AMENZILOR IN MUNCA IN FOLOSUL COMUNITATII SE FACEA DE MULT DE PE TIMPUL DOMNULUI PRIMAR NADRAG ...AI PREUAT ASTA ...NU ESTE IDEEA TA....NU TE MAI LAUDA
34
1
mda, ne laudam cu realizarile ca sa acoperim ochii fraierilor. Dar toate interesele personale, abuzurile ,nelegiuirile etc. d-le primar, nu le discutam niciodata? De ex. cate persoane ai angajat in mandatul tau cf. Legii fara a-ti folosi influenta si interesul personal? Probabil ai sa raspunzi si tu si cei de sub palarioara ta, in mai putin de doi ani!
58
1
Mi se pare normal si firesc ca toti cetatenii orasului Harsova sa si plateasca taxele si impozitele chiar si amenzile..Domnul primar a promis in campanie si asta face acum. Verificati doamna Florentina care sunt cei cu datorii mari , ce case si ce masini au, va asigur ca nu sunt pensionari, sau cetateni care muncesc chiar si pe in salariu minim pe economie. Iar despre amenzi s-au invatat sa primeasca amenzi pentru tulburarea linistii publice si altele pe care nu le plateau niciodata .
1
0
Daca aveti nevoie sa construiti ceva la preturi accesibile,calitate superioara si fara cheltuieli inutile pt. autorizatie luati legatura cu Adrian T.si nu ve-ti da gres.
21
2
Se intoarce N IONESCU IN MORMANT CE ODRASLA ARE si mai este si PRIMAr rusine ca te am ALES
43
2
legile in harsova sunt pentru fraieri,se stie faptul ca ionescu nu are legi si se crede stapanul orasului.apropo matei cand ai de gand sa eliberezi trotuarul pentru circulatia cetatenilor din acest oras?
41
1
Bravo, Ionescu! Nu te lasa intimidat de gasca de interlopi ai Harsovei sau din vecini. Comenteaza toti analfabetii, proxenetii, violatorii si aia care taie frunza la caini. Sa fie lege pentru toti. Cacat tot or sa manance, ca doar la asta se pricep.
4
37
Dar cu casa nebunului Ionescu Viorel ......cum ramane?!!! Constructie pe zona arheologica si teren luat abuziv ..... cand era socru viceprimar si pe langa toate acestea cu ordin de demolare irevocabil. Acum nu mai e justitiar...... Cum se face ca a acaparat tot orasul, nevastasa avocata ,neamuri procurori , cumnati politisti de frontiera si sifoane in strainatate, costica matei cu spalatorie care nu are bazine decantoare si permis de la mediu, politia comunitara inapta toata. Aplica amenzi de parcare dar noi nu avem parcari in oras si multe altele . Apoi vrea taxe platite.. ..
46
4
Nu orice Cocosel Fake oua de aur
3
0
ne obliga bratianu sa votam toate proiectele lu ionescu
6
14
O initiativa buna insa e foarte dificil sa pui la punct cetatenii colorati.
11
1
Casa de pe stada Unirii cu teren mai mult luat din domeniul public in cand ii vine randul pentru a elibera terenul ocupat abuziv.
42
2
Vam promis SIGURANTA cetateanului SI uite ca vam dato in gura SA UMPLUT orasul DE SPOITORI SI HOTI SI CONDUCATORI AUTO FARA PERMISE OUATUL VINDE droguri eu angajez numai RELATII cumetrii fini FEMEI DE SERVICI SPITAL CU RELATII DIRECTORI SPITAL SI POL LOCALA ADUSI DE LA BUCURESTI OM CU C O A I E LA CAP DAR PESTE 2 ANI VIN SA VA CER VOTURI CU ALTE PROMISIUNI SA ATUNCI O IAU EU IN GURA de la VOI ca asa este OMENESTE ruuusineeeeeeee BALABANE
46
4
cei care nu platesc taxele sa fie pusi sa munceasca. Sa fie emandati si cei care sparg seminte, arunca tigari pe jos sau altele. Ca bugetul local nu este doar pentru maturat strazile. O sa tociti asfaltul de atata frecare. Harsova mai are locuri care sunt prioritare
7
16
Normalitate in administratia locala! Felicitari!
7
34
frustrati sunt fostii PSD-isti care au cam luat-o in bot
6
17
In sfarsit, un primar cu c.o.a.i.e! Cine fura si nu isi plateste datoriile sa fie pus la munca fortata. Si, uite minunea, se incaseaza banii si se presteaza servicii in folosul comunitatii. P.S. In mun Cta, cand vor fi pusi minoritarii contrabandisti si hoti la munca in folosu comunitatii? Sau Fatalau sta bland, pt ca se teme ca isi pierde votantii?
11
41
Acest primar este un fustrat...deja cauta acuze pentru nerealizarile lui, cauta vinovati.
46
15

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102