REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Zeci de pompieri din Constanţa s-au cerut în concediu de paternitate!

Zeci de pompieri din Constanţa s-au cerut în concediu de paternitate!

Replica API 28 decembrie 2015 | 17:31 328

După ce că sunt puţini,

După ce că sunt puţini,

Potrivit legii, taţii au dreptul la concediul paternal plătit de 10 zile lucrătoare, în primele două luni de la naşterea copilului. De asemenea, perioada în care se poate solicita concediu creşte de la opt săptămâni la două luni.

Conform actului normative adoptat de parlamentari, „în cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 10 zile lucrătoare. Concediul paternal se acordă, la cerere, în primele două luni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului. Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte integral din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

Pentru a se elimina discriminarea între copiii aceleaşi familii, iniţiativa legislativă mai prevede că taţii pot beneficia de concediu paternal de mai multe ori, potrivit unui amendament al Comisiei de muncă. În baza acestei legi, în anii anteriori mai mulţi poliţişti au solicitat şi beneficiat de concediu de creşterea copilului. În 2015 însă, au venit tare din urmă pompierii, nu mai puţin de 33 de angajaţi ai ISU intrând în concediu de paternitate, acest aspect făcând notă discordantă cu problema acută a instituţiei, şi anume lipsa de personal, generată de concedierea a circa 200 de oameni, ca urmare a unui dosar privind fraudarea concursului de angajare.

Petrov: Este un număr destul de mare, dar asta este legea

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” a precizat, la solicitarea cotidianului „Replica”, faptul că în perioada 01.01.2015-01.10.2015, un număr de 33 de cadre militare au beneficiat de concediu pentru creşterea copilului. Toate rapoartele întrunite pe această temă au fost soluţionate, conform legislaţiei în vigoare. Cadrele militare au beneficiat de indemnizaţia aferentă concediului pentru creşterea copilului, în perioada solicitată de aceştia, respectiv 1 an, 2 ani sau o lună. „Toţi cei care au solicitat concediul de paternitate, au primit.

Este un număr destul de mare, dar asta este legea”, a declarat Daniel Petrov, şeful ISU Dobrogea. Reamintim faptul că la 1 septembrie a.c. Senatul a votat modificarea legii privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor de până la 2 ani, astfel cine optează pentru primul sau al doilea an ar putea primi minim 600 de lei sau maxim 3.400 în primul, iar în al doilea an cel mult 1.200 de lei.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367