REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Zeci de proiectile, cartuşe de infanterie şi grenade neexplodate, găsite în judeţul Constanţa

Zeci de proiectile, cartuşe de infanterie şi grenade neexplodate, găsite în judeţul Constanţa

Replica API 24 februarie 2015 | 00:07 215

Misiuni de asanare executate cu succes de pirotehnicienii ISU

Misiuni de asanare executate cu succes de pirotehnicienii ISU

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al judeţului Constanţa are în structurile operative o echipă de pirotehnicieni care, ori de câte ori o persoană găseşte muniţie neexplodată intervine pentru preluarea, transportul şi depozitarea acesteia în condiţii de siguranţă şi, ulterior, distrugerea lor în locuri special amenajate.

Echipa pirotehnică a ISUJ Constanţa este formată din trei specialişti curajoşi, care ştiu că nu le este permisă nici măcar o greşeală. Misiunea lor principală este asanarea, pe teritoriul judeţului Constanţa, a muniţiilor şi explozivilor rămase neexplodate de pe timpul conflictelor militare, din explozii sau incendii la depozitele de muniţii şi materiale explozive, accidente survenite pe timpul transportului de muniţii sau asanări ale poligoanelor special amenajate pentru trageri sau instrucţie cu muniţie de război, care urmează a fi redate circuitului economic.

Pe parcursul anului 2014, echipa pirotehnică a executat 39 misiuni de asanare a terenurilor de muniţia rămasă neexplodată şi două şedinţe de distrugere a muniţiei asanate. Statistic, elementele de muniţie asanate, în anul 2014, se prezintă astfel: 73 de proiectile de calibre diferite, două lovituri de aruncător, opt grenade de mână defensive şi ofensive şi 12 cartuşe de infanterie.

Este o meserie riscantă şi numai cei curajoşi şi foarte bine pregătiţi teoretic şi practic pot s-o profeseze. Nu se acceptă greşeli. “Orice manipulare necorespunzătoare te poate costa viaţa”, a declarat cpt. Oprea Gabriel, cel care coordonează toate misiunile echipei pirotehnice. Totodată, militarii din cadrul ISU reamintesc persoanelor care găsesc elemente de muniţie neexplodate că au obligaţia de a apela numărul unic 112, de a anunţa primăria din localitate sau cel mai apropiat post de poliţie.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102