REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
13.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Zeci de studenţi aşteaptă să se cazeze în căminele de pe Aleea Timonei: “Vrem universităţi curate şi bine finanţate”

Zeci de studenţi aşteaptă să se cazeze în căminele de pe Aleea Timonei: “Vrem universităţi curate şi bine finanţate”

Replica API 30 septembrie 2015 | 11:55 282

Semnal de alarmă al ANOSR

Semnal de alarmă al ANOSR

Agitaţia a cuprins aleea Timonei din municipiul Constanţa, miercuri, 30 septembrie. Zeci de studenţi s-au prezentat la căminele din zonă pentru a se caza, însă nu înainte ca reprezentanţii Ligii Studenţeşti din Universitatea Maritimă să afişeze bannere cu mesajul “Studenţii vor universităţi curate şi bine finanţate”. La faţa locului a fost prezent şi un echipaj al Secţiei 5 Poliţie, pentru a se asigura că lucrurile nu scapă de sub control.

Studenții își doresc să învețe în universități “curate”, în care faptele de corupție să nu-și găsească locul și unde termenii de “plagiat” și “şpagă” să nu fie “tolerați”, dar şi bine finanțate, capabile să furnizeze servicii educaționale de calitate, în care bursele să acopere cheltuielile lunare de cazare și masă, susțin reprezentanții Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România într-un comunicat remis presei. Astfel, miercuri, 30 septembrie, pe aleea Timonei din municipiul Constanţa, studenţii de la UMC au aşteptat să-şi ia în primire camerele, dar cu mesajul pe buze: vrem universităţi curate şi bine finanţate.

“Am afişat un banner prin care studenţii îşi exprimă dorinţa de a avea parte de universităţi curate şi bine finanţate. Aceasta este o campanie demarată la nivel naţional, susţinută de ANOSR, iar noi suntem o organizaţie care face parte din ANOSR şi automat vrem să transmitem acest mesaj. Dorim să fie un impact, dorim să se ştie că începem cursurile şi începem în forţă”, a declarat, pentru “Replica”, Patricia Ioana Iercoşan , secretar general al Ligii Studenţilor din UMC, studentă în anul III.

Totodată, studenţii cer locuri de cazare suficiente pentru toți cei care solicită acest lucru, iar reducerile pentru transport să fie asigurate pentru toți studenții, pe tot parcursul anului universitar. “Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), la începutul noului an universitar, trage un semnal de alarmă asupra celor mai importante probleme cu care se confruntă sistemul de învățământ superior din România în acest moment: corupția și subfinanțarea. Cazurile de corupție din universități tot mai des aduse în atenția opiniei publice, fie că e vorba de cadre didactice care primesc șpagă pentru a favoriza obținerea unor rezultate academice sau că e vorba de cazuri de lucrări sau articole plagiate de către cadre didactice sau studenți, ne îngrijorează și ne fac să solicităm sancțiuni mult mai aspre pentru cei care încalcă legislația în vigoare. Dacă pentru cazurile de luare și dare de mită autoritățile de resort acționează prompt, considerăm că e nevoie de o mai mare preocupare a instituțiilor din domeniul educației pentru a combate și sancționa fenomenul plagiatului”, afirmă ANOSR. În opinia sursei citate, pentru combaterea actelor de corupție din universități este necesară și derularea unor campanii eficiente de prevenire și informare a tuturor actorilor din sistem, fiind nevoie și de o implicare și o cooperare mai intensă între instituțiile centrale și locale din domeniul educațional. “Ne așteptăm ca în această toamnă legea bugetului de stat pentru anul 2016 să aducă creșteri semnificative a finanțării educației, prin respectarea articolului 8 din Legea Educației Naționale care prevede alocarea a minimum 6% din Produsul Intern Brut pentru educației și prin creșterea alocării fondurilor către capitolele bugetare deficitare din acest domeniu, reamintind faptul că investiția în educație este o investiție în viitorul României”, precizează ANOSR în comunicatul de presă.

Poliţiştii din Constanţa vor participa la deschiderea anului universitar

Menţionăm şi faptul că, joi, 1 octombrie a.c., poliţiştii constănţeni vor participa la deschiderea anului universitar, transmiţând mesajul Poliţiei Române către studenţii şi profesorii constănţeni, iar în parteneriat cu B.C.C.O. şi A.N.I.T.P. Constanţa vor derula dezbateri în rândul studenţilor cu privire la infracţiunile din sfera crimei organizate care au o incidenţă asupra tinerilor, respectiv traficul de persoane, consumul de droguri şi criminalitate informatică.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218