REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Zeicu a fost scos de sub urmărire penală în dosarul "infracţiuni la legea minelor"

Zeicu a fost scos de sub urmărire penală în dosarul "infracţiuni la legea minelor"

Replica API 18 aprilie 2011 | 00:00 379

Şeful de la Canale Navigabile,

Şeful de la Canale Navigabile,

Oficialii Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile (CN ACN) care au fost luaţi în colimator de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, pot respira uşuraţi.

Magistraţii au închis dosarul în care aceştia erau cercetaţi pentru aşa-zisa "ţeapă" dată Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), prin emiterea unor rezoluţii de scoatere de sub urmărire penală a celor de la CN ACN. Iată şi "lotul" de angajaţi ai ACN care au primit SUP: fostul director Ovidiu Cupşa, actualul director, Valentin Ilie Zeicu, directorul Comercial-Marketing, Emilian Macariek, fostul director comercial-marketing, Ciprian Plăcintă, contabilul şef, Ioana Cristache, juristul Iulian Nicolae Trandafir şi Mariana Tudoraşcu.

Aceştia au fost chemaţi la Parchet, anul trecut, pentru a da cu "subsemnatul", după ce oficialii ANRM au depus o plângere penală, în 2008, potrivit căreia şeful CN ACN ar fi vândut către firme private câteva sute de metri cubi de material, materie primă aflată în depozitele companiei, fără a achita o redevenţă pentru nisipul, pământul şi pietrişul scos din carierele ţării, potrivit legislaţiei.

În cazul lui Valentin Zeicu (fost şi actual director al ACN), acuzaţiile au fost de abuz în serviciu, respectiv infracţiuni la legea minelor. De anchetă s-au ocupat Garda Financiară, Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Constanţa şi Parchetul. Interesaţi să aflăm un punct de vedere din partea lui Valentin Zeicu, acesta ne-a informat că SUP-ul este datat 14.01.2011, dar că "apreciază interesul" presei. "Au spus că am efectuat activităţi miniere, iar ulterior s-a dovedit că nu este aşa", a mai comentat Zeicu, alături de alte câteva ironii pe temă, cărora însă nu le vom da curs. Mult mai serios în explicaţii a fost juristul Iulian Trandafir, care a precizat că materialul vândut de ACN a fost de fapt pământ, pietriş, nisip, rezultate din escavări la canal. "Statul a primit în schimbul acestui material, conform evaluării, acţiuni la ACN. ACN a rămas cu materialul, pe care l-a depozitat şi apoi a decis să vândă. Nu ştiu dacă aţi sesizat, dar la intersecţia Ovidiu -DN2A există movile de pământ. Acela este materialul. Nu este un deal format natural, este pământul nostru", a explicat Trandafir, care a mai adăugat că dosarul i-a creat disconfort, în sensul că "ştiam că domnul procuror de caz este unul dur, care te cam leagă. Până la urmă, cercetările au arătat că nu am încălcat legea", a concluzionat reprezentantul ACN.

(Daniel ALBU)

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102