REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Zgonea a subliniat la Washington importanța Parteneriatului Strategic cu SUA

Zgonea a subliniat la Washington importanța Parteneriatului Strategic cu SUA

Replica API 28 octombrie 2015 | 00:10 234

Amplificarea Parteneriatului Strategic cu SUA reprezintă o prioritate majoră pentru politica externă și de securitate a României, a declarat președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, prezent marți și miercuri la Washington cu ocazia celei de-a treia ediții a Parliamentary Intelligence - Security Forum, se arată într-un comunicat transmis de Camera Deputaților.

"România și Statele Unite ale Americii împărtășesc o istorie comună de legături strânse între popoarele noastre, un angajament pentru democrație, o relație strategică durabilă, dar și voința de a răspunde provocărilor și amenințărilor comune. Amplificarea Parteneriatului Strategic cu SUA reprezintă o prioritate majoră pentru politica externă și de securitate a țării noastre. Cooperăm îndeaproape în cadrul organizațiilor internaționale pentru gestionarea provocărilor la adresa securității și stabilității internaționale. Am primit aprecieri pentru contribuția semnificativă a României la securitatea Alianței Nord-Atlantice și pentru progresul țării noastre în implementarea planului de acțiune pentru creșterea capacității operaționale a Alianței", a declarat Valeriu Zgonea, în urma întrevederii cu congresmanul Mike Rogers, președintele Subcomisiei pentru forțe strategice din Camera Reprezentanților.

În cadrul întâlnirii au mai fost abordate aspecte privind Parteneriatul Strategic dintre România și SUA, în contextul împlinirii anul acesta a 135 de ani de relații diplomatice, colaborarea în domeniul securității și apărării, operaționalizarea Facilității Antirachetă din cadrul Bazei Militare Deveselu, inițiativele legislative existente la nivelul Congresului cu impact pentru Europa, precum și evoluțiile curente din regiune.

În marja Forumului, Valeriu Zgonea s-a mai întâlnit cu președintele Comisiei pentru supravegherea și reforma guvernului, Jason Chaffetz, președintele Comisiei pentru Securitate internă — Camera Reprezentanților, Michael McCaul, președintele pro-tempore al Senatului american, Orrin Hatch, și co-președintele Caucus-ului pentru România din Congresul SUA, Michael Turner.

Valeriu Zgonea a discutat cu oficiali americani despre aspectele prioritare ale agendei Parteneriatului Strategic dintre România și SUA și și-a exprimat interesul pentru dezvoltarea în continuare a dialogului bilateral, mai ales dintre Grupul "Pro America" din Parlamentul României și Caucus Group "Pro Romania" din Congresul SUA.

Tot în cursul zilei de marți sunt programate întrevederi ale președintelui Camerei Deputaților cu senatorii Mark Kirk și John Cornyn. Senatorul federal Mark Kirk este inițiator al proiectului de lege menit să adauge patru țări din Europa de Est, printre care și România, pe lista țărilor participante în Programul Visa Waiver al SUA. Președintele Camerei Deputaților i-a mulțumit senatorului Mark Kirk pentru această inițiativă, exprimându-și speranța că, într-un timp scurt, vor fi realizate progrese și cetățenii români vor putea să călătorească fără viză în Statele Unite.

Valeriu Zgonea este însoțit la cea de-a treia ediție a Parliamentary Intelligence — Security Forum de o delegație parlamentară din care fac parte deputații Georgian Pop, președinte al Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI, și Alexandru Nazare, membru al Comisiei pentru afaceri europene.

Evenimentul de la Washington își propune dezbateri cu privire la securitatea informatică și necesitatea combaterii finanțării activităților teroriste ale Statului Islamic. În atenția participanților se află, de asemenea, amenințările regionale actuale, provocările complexe de securitate și cooperarea instituționalizată dintre UE și SUA în acest domeniu. La lucrările Forumului Parlamentar sunt prezenți lideri de foruri legislative și experți din zeci de state, oficiali ai Uniunii Europene, alături de înalți demnitari din cadrul Administrației SUA, membri ai Camerei Reprezentanților, oficiali și specialiști americani.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102