rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 26 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Ziua Arbitrajului Instituționalizat, sărbătorită la Constanţa!

Manifestarea „Zilele Arbitrajului Instituționalizat” s-a desfășurat în Târgoviște, București, Constanța și Alba Iulia. Aceasta a cuprins o conferință, un seminar, încheieri de acorduri de colaborare, întâlniri și mese rotunde cu vechi și noi parteneri și s-a finalizat cu Jurământul de primire în profesia de arbitru.

Manifestarea „Zilele Arbitrajului Instituționalizat” a fost un succes, fiind realizate obiectivele pentru care a fost organizată. În acest sens, menționăm că s-a reușit o promovare eficientă în rândul cetățenilor și al instituțiilor statului din aproape toate zonele țării a instituției arbitrajului și a Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat (instituție jurisdicțională care funcționează în cadrul Asociației de Arbitraj Instituționalizat).

În organizarea evenimentelor pendinte manifestării s-a colaborat cu instituții/autorități din județul Dâmbovița (Consiliul Județean Dâmbovița, Primăria Târgoviște, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, CECCAR Dâmbovița, Crucea Roșie Dâmbovița, Corpul Profesional al Madiatorilor din Dâmbovița), din București (Confederația „Patronatul Român”, Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului, Asociația Europeană „Dimitrie Cantemir”, Asociația Ofițerilor în Rezervă din România, Consiliul Directorilor din Serviciile Funerare, Asociația Specialiștilor Auto din România, Autoritatea de Supraveghere Financiară), din Prahova (CECCAR Prahova), Constanța (Universitatea „Spiru Haret” din Constanța), Alba (Arhiepiscopia Alba Iulia, Prefectura Alba, Primăria Alba și Casa Județeană de Pensii Alba, Garnizoana Alba) și din Italia (Organizația Federațiilor Românești din Italia).

Activitățile din cadrul manifestării au făcut obiectul unor știri/reportaje transmise de posturi de radio și televiziune, precum și de presa scrisă.

Manifestarea s-a desfășurat sub semnul Cenenarului Marii Uniri. Aceasta a debutat la Târgoviște, în „cetatea celor 33 de domnitori, acolo unde s-a zamislit ideea Marii Uniri” cu Conferința ”Justiția privată în contextul Marii Uniri”, care pe lângă caracterul științific al temelor abordate a fost, potrivit afirmațiilor unor participanți, „o manifestare a românismului”.

În cadrul conferinței au fost prezentate lucrări de un real interes pentru auditoriu. Din comunicările susținute desprinzându-se următoarele concluzii: justiția privată s-a practicat din cele mai vechi timpuri pe spațiul locuit de români, fiind precursoarea justiției statale; reglementarea justiției private (a arbitrajului) s-a făcut odată cu primul Cod de procedură civilă, însă au existat forme de prereglementare încă din 1812; dreptul justițiabilului de a-și alege calea prin care să-și soluționeze disputele face parte din categoria drepturilor omului; profesiile din domeniul justiției private au viitor în România.

Conferința s-a bucurat de prezența istoricului prof. honor. univ. dr. George Coandă, care într-o expunere magistrală privitoare la “Contextul istoric şi socio-politic al înfăptuirii Marii Uniri” a arătat că „ideea Unirii este mult mai veche, aceasta datând de pe timpul marelui domnitor Mircea cel Bătrân”. De asemenea, organizatorii au inclus în program și de un moment de ”istorie vie” prezentat de membrii Asociației Tradiții Ostășești.

O altă activitate derulată în cadrul manifestării a fost Seminarul „Arbitrabilitatea litigiilor din domeniul transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile”, organizat în zilele de 14 si 15 septembrie 2018, la Constanța.

În prima zi de activitate, participanții au beneficiat de teme bine documentate, clare, concise și cu elemente de noutate, elaborate de către arbitrii Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat.

Astfel, au fost susținute comunicări privind: „Evoluția proprietății și a dreptului de proprietate pe teritoriul României”- arbitru Rida Elena , ”Particularitățile convenției arbitrale privitoare la transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor immobile” - arbitru Roșca Raluca, „Excepțiile procesuale” – arbitru Iancu Livia Elena, „Probele administrate în litigiile privitoare la transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile” – arbitru Bomboș Ana Otilia, „Expertiza în specialiatea topo și în construcții” – arbitru Alniței Marin, „Scurte considerații privind protecția datelor cu caracter personal în cadrul Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat” – arbitru Năbârjoiu Neculae, „Hotărârea arbitrală în materia transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile”- arbitru Turcu Elena, „Arbitrajul – mecanism juridic utilizat în cazul proprietății spațiilor de locuit” - arbitru Lameș Daniela, „Comunicarea hotărârii arbitrale” - arbitru Avram Razvan și „Executarea silită a hotărârilor arbitrale”– arbitru Grasu Iulian.

De o atenție aparte s-a bucurat prezentarea domnului arbitru Marin Alniței privitoare la expertiza topo și în construcții și importanța acesteia în soluționarea litigiilor privitoare la transferul dreptului de prioprietate asupra bunurilor imobile.

A doua zi de seminar, arbitrii împărțiți pe ateliere de lucru au soluționat (în cadrul unor role playuri) spețe cu un grad ridicat de complexitate din domeniul transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile.

Cei prezenți au fost călăuziți în activitățile practice de doamna arbitru, conf. univ. dr. Elena Turcu și au beneficiar în redactarea hotărârii arbitrale de îndrumările domnului arbitru Grasu Iuliana (executor judecatoresc).

Manifestarea s-a încheiat la Alba Iulia, cu o Ceremonie de primire în profesie a celei de-a X-a promoții de arbitri a Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat – promoția Centenarului Marii Uniri, organizată în fața Catedralei Reîntregirii Neamului.

Cu această ocazie arbitri au jurat să respecte Constituția și legile țării, drepturile și libertățile omului și să exercite cu cinste și demnitate profesia.

În cuvântul de deschidere al ceremoniei, arbitru Rodica Vlaicu – președintele Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat, a aratat că Jurământul de primire în profesia de arbitru nu este o simplă formalitate, acesta „este legământul arbitrilor în fața lui Dumnezeu și a celor prezenți la festivitate” că vor fi cinstiți și drepți și că vor face o dreaptă judecată celor care vor alege să-și soluționeze litigiile în cadrul Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat.

P.S.

vineri, 12 octombrie 20181553
Comentarii
mai mult...Ultima oră
26 mai 00:00Ultima orăIncident la secţia de votare, cu mama primarului Decebal Făgădău

Incident la secția de pe strada Badea Cârţan! Mama primarului Decebal Făgădau ar fi luat 5 buletine de vot pentru...253

26 mai 00:00Ultima orăClaudiu Palaz a stat la coadă pentru a vota93
26 mai 12:22Ultima orăCăruță lovită de mașină, la Amzacea : două persoane au fost rănite!380
26 mai 12:09Ultima orăVotanții STAU LA COADĂ, la secțiile din Constanța!

Județul Constanța se află printre județele fruntașe la prezența la vot, potrivit datelor actualizate în...792

26 mai 00:00Ultima orăProcesul de vot la Penitenciarul Poarta Albă: iată câți deținuți votează!157
26 mai 12:10Ultima orăConstanța, ora 11.00. PREZENȚA LA VOT 12,75% pentru europarlamentare, 10,69% - referendum!750
26 mai 00:00Ultima orăŞofer depistat mort de beat la volan

La data de 25 mai a.c., în jurul orei 20.30, poliţişti din cadrul Secției 5 Rurală Cogealac au depistat un bărbat,...364

26 mai 10:41Ultima orăCum va fi celebrată Ziua Copilului la Constanța. Iată cât plătește primăria164
26 mai 00:00Ultima orăConsilierul Mihaela Andrei a votat pentru o Românie educată!163
26 mai 10:29Ultima orăKlaus Iohannis, după ce a votat: Nu lăsaţi pe alţii să decidă în locul vostru

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a mers la vot, în jurul orei 10.00. După ce a stat la coadă câteva minute,...151

26 mai 10:25Ultima orăTeleorman, județul cu cea mai mare prezență la vot la ora 10,00!205
26 mai 00:00Ultima orăCu ce gând a votat preşedintele PNL Constanţa, Bogdan Huţucă!114
Vremea
23.9°18.6° - 24.4° joi, 23 mai 2019
cer seninUmiditate: 51%
Vânt: 5.5 m/s din V
Presiune: 1010.1 milibari

Loto
6/4952231383947
5/4014171924256
joker4182131451
Horoscop
mai mult...SPSportRT
26 mai 00:00SportValencia a câștigat Cupa Spaniei, după 2-1 cu Barcelona. Primul trofeu după 11 ani al liliecilor în centenar

Valencia şi-a făcut cadou Cupa Regelui la 100 de ani de la înfiinţare. Liliecii au început ca din tun finala cu...219

25 mai 01:08SportSimona Halep este FAVORITĂ la Roland Garros: Pariul pus de legendara Martina Navratilova

Fosta sportivă Martina Navratilova a notat, într-un editorial pentru wtatennis.com, că deşi Naomi Osaka este liderul...366

25 mai 01:08SportAuto: Formula E - Brazilianul Di Grassi (Audi Sport), învingător la Berlin

Pilotul brazilian Lucas Di Grassi (Audi Sport) a câştigat, sâmbătă, ePrix-ul de la Berlin contând pentru...194

25 mai 01:06SportVictorie pentru constănțeanca Antoanela Manac, la cursa de triathlon din Kazastan

Constănțeanca Antonela Manac, declarată „sportivul anului” în 2018 de către Federația Română de Triatlon, se...350

Local
25 mai 00:00LocalNESIMŢIT, TUPEIST, COCALAR: şofer din categoria 'Parchez ca un bou', la Casa de Cultură

Când eşti nesimţit... eşti nesimţit! Nu contează câţi bani ai, dacă eşti patron de local sau dacă ai bolid de...2054

25 mai 01:19LocalA intrat cu mașina în copac, într-o curbă!

În după-amiaza zilei de vineri, 24 mai, un tânăr de 19 ani, din Tulcea, în timp ce conducea un autoturism, pe DJ222...466

25 mai 01:20LocalComisarul care a ajutat la introducerea de telefoane mobile în penitenciar, în fața judecătorilor

Anchetatorii l-au trimis în judecată Silviu Ioan Ionele, la data faptelor comisar în cadrul Penitenciarului Tulcea,...922

25 mai 01:35LocalMuzeul Marinei Române, la 50 de ani de existență!

Cu jumătate de secol în urmă, la 29 mai 1969, prin Hotărârea Consiliului de Miniştri nr. 1127, lua ființă Muzeul...331

25 mai 00:24LocalPrinşi în flagrant după săvârşirea unei infracţiuni de furt calificat

Poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, joi, 23 mai a.c., au prins în...458

25 mai 00:24LocalSE RIDICĂ MAȘINILE! Poliția Locală, în control pe străzile principale din Constanța!

Joi, 23 mai a.c., poliţiştii locali cu atribuții în domeniul circulației pe drumurile publice au executat acţiuni...1492

25 mai 00:23LocalElevii din Medgidia, de vorbă cu polițiștii constănțeni

Poliţişti din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Constanţa, la data de 23 mai a.c.,...322

25 mai 00:26LocalUn bărbat MORT de BEAT a provocat un accident rutier, în Constanța

Polițiști din cadrul Serviciului Rutier Constanța, la data de 24 mai a.c., în jurul orei 4.30, au depistat un...1785

25 mai 00:22LocalSpectacolul „Coșmarul lui Puck” pe scena Teatrului „Căluțul de mare”

Duminică, 2 iunie a.c., ora 19,00, ASOCIAȚIA TEEN TALENT în parteneriat cu Teatrul „Căluțul de mare” va...309

25 mai 00:22LocalRADET citește contoarele de energie termică!

RADET Constanța anunță că în intervalul de timp 27 – 31 mai a.c. se vor efectua citirile contoarelor de energie...345

Politică
25 mai 00:00PoliticăSe modifică anumite tarife la RATC

Consilierii locali municipali constănţeani sunt convocaţi joi, 30 mai 2019, ora 13.00, în sala „Remus Opreanu” a...375

25 mai 00:00PoliticăAdevărul despre viața dusă de Mazăre în Madagascar

Mama lui Radu Mazăre, Gabriela Victoria Mazăre, a făcut o dezvăluire incendiară despre pe care o ducea fiul său...1110

25 mai 00:00PoliticăConsilierii locali din Eforie, convocaţi în şedinţă

Consilierii locali din Eforie au fost convocaţi în şedinţă ordinară, joi, 30 mai, pe ordinea de zi fiind înscrise...495

25 mai 01:45PoliticăElena Udrea a scris totul, într-o carte: Va fi lansată la editura lui Adrian Sârbu și redactată de Ion Cristoiu

Elena Udrea urmează să publice o carte despre experiența ei în exil. Fostul ministru a trimis deja manuscrisul la o...390

25 mai 00:00PoliticăDECIZIA Biroului Electoral Central: CURS și Avangarde vor face singurul EXIT-POLL la alegeri

Biroul Electoral Central (BEC) a decis acreditarea Centrului de Sociologie Urbană și Regională (CURS) și Grupului de...295

25 mai 23:31PoliticăFacebook intră în joc: Le cere românilor să meargă la vot, alături de Tinder și Snapchat

Platformele de social media şi serviciile de internet, utilizate de milioane de europeni, s-au alăturat efortului de a...350

25 mai 23:34PoliticăŞase foşti ambasadori ai SUA, semnal de ALARMĂ cu privire la România. Scrisoare dură publicată în Jerusalem Post

Alfred Moses, James Roseapepe, Michael Guest, J.D. Crouch, Nicholas Taubman şi Mark Gitensteein, foşti ambasadori ai...665

25 mai 01:43PoliticăDNA: 59 de inculpaţi au fost condamnaţi în aprilie în dosare de corupţie; unul e primar

Direcţia Naţională Anticorupţie a informat vineri că, în luna aprilie, au fost condamnaţi definitiv 59 de...590

25 mai 01:20PoliticăCăsuțe pentru copii abandonați și persoane cu dizabilități, în Medgidia, Nicolae Bălcescu, Chirnogeni și Topraisar

Demersurile Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Constanța și ale Consiliului...841

25 mai 01:14PoliticăCazul jurnalistei Emilia Şercan: Prorectorul Academiei de Poliţie şi-a dat demisia

Prorectorul Academiei de Poliţie ''Alexandru Ioan Cuza'', Mihail Marcoci, a anunţat vineri că şi-a dat demisia din...538

Monden
25 mai 00:00MondenOana Zăvoranu revine spectaculos în televiziune. În ce serial va juca

Oana Zăvoranu revine spectaculos în televiziune, la 15 ani de la ultimul său rol. Aceasta va face parte din...294

25 mai 02:00MondenFlorin Piersic va fi cetăţean de onoare al municipiului Iaşi. „E cel mai charismatic actor român”

Actorul Florin Piersic va primi distincţia de cetăţean de onoare al municipiului Iaşi, decizia în acest sens fiind...329

25 mai 00:00MondenCe spune Ioana Ginghină despre divorțul de Alexandru Papadopol. De când au început problemele

Ioana Ginghină și Alexandru Papadopol s-au despărțit în urmă cu patru luni, când actorul a părăsit casa în...373

25 mai 00:00MondenAlexandra Stan și iubitul ei s-au despărțit după patru ani de relație

Alexandra Stan și iubitul ei, Bogdan, și-au spus adio la patru ani de relație. Deși au locuit împreună și s-au...316

25 mai 18:58MondenArnold Schwarzenegger şi Linda Hamilton, din nou parteneri în trailerul viitorului film din seria „Terminator“

Franciza cinematografică ''Terminator'' a prezentat joi trailerul viitorului film ''Terminator: Dark Fate'', care...262

25 mai 00:00MondenSigourney Weaver, la cea de-a 40-a aniversare a lungmetrajului SF „Alien“: "Am crezut că este un film mic"

Sigourney Weaver era o actriţă de teatru necunoscută, în vârstă de 28 de ani, atunci când a primit rolul lui...256

25 mai 00:00Monden„Aladdin“ şi duhul interpretat de Will Smith iau cu asalt box-office-ul american

''Aladdin'', clasicul film Disney într-o nouă versiune live-action, este principala lansare din acest weekend în...253

25 mai 01:21MondenSophie Turner afirmă că nu a putut să iasă în cluburi şi să bea alcool în timpul filmărilor la ''Game Of Thrones''

Actriţa Sophie Turner a declarat că, în timpul filmărilor la serialul ''Game Of Thrones'', nu a avut posibilitatea...267

25 mai 00:00MondenHarvey Weinstein a ajuns la o înţelegere financiară cu acuzatorii şi creditorii lui

Fostul producător căzut în dizgraţie Harvey Weinstein a ajuns la o înţelegere financiară, în cadrul unei...242

25 mai 00:00MondenOzzy Osbourne se recuperează după începutul de an „foarte greu“ şi urmează şedinţe de psihoterapie

Sharon Osbourne a dezvăluit că cea mai mare dificultate cu care se confruntă soţul său, rockerul britanic Ozzy...231

Mapamond
25 mai 00:34MapamondATAC TERORIST în Franța: O explozie a făcut mai multe victime, la Lyon

Mai multe persoane au fost rănite în urma unei explozii produse vineri după-amiază în oraşul Lyon, situat în...1566

25 mai 00:00MapamondRegatul Unit: Theresa May a anunţat că va demisiona pe 7 iunie

Şefa executivului britanic Theresa May a anunţat vineri că va demisiona în data de 7 iunie, cedând astfel...250

25 mai 00:00MapamondSUA: O procedură de destituire a lui Trump ar fi prematură, asigură preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor

Preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, a reafirmat joi că este prea devreme pentru a...216

25 mai 00:00MapamondPreşedintele Iranului afirmă că ţara sa nu va capitula sub presiunile SUA, chiar dacă va fi bombardată

Iranul nu va capitula sub presiunile Statele Unite şi nu va renunţa la obiectivele sale, chiar dacă este bombardat, a...241

25 mai 00:00MapamondIstoria îi va da dreptate cancelarului german Angela Merkel în privinţa refugiaţilor, crede Jean-Claude Juncker

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a lăudat-o pe cancelarul german Angela Merkel pentru politica sa de...242

25 mai 00:00MapamondMarea Britanie - 10 persoane arestate după un documentar BBC despre abuzurile comise într-un spital privat

Poliţia britanică a arestat 10 membri ai personalului unui spital privat, în urma unui documentar BBC Panorama despre...238

25 mai 00:00MapamondSUA: Departamentul Justiţiei anunţă încă 17 capete de acuzare împotriva lui Assange, în baza legii împotriva spionajului

Departamentul Justiţiei al SUA a anunţat joi inculparea lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, pentru încă 17...218

25 mai 00:00MapamondMigraţia din Uniunea Europeană către Regatul Unit a atins un minim în 2018

Migraţia pe termen lung din Uniunea Europeană către Regatul Unit a scăzut anul trecut la cel mai mic nivel de după...226

25 mai 00:00MapamondFacebook estimează că 5% din conturile active sunt „false“

Facebook încearcă să răspundă creşterii importante a numărului tentativelor de creare automată de conturi în...211

25 mai 00:00MapamondAngajaţi ai unui spital din Marea Britanie, filmaţi în timp ce 'torturau' pacienţi cu autism şi dizabilităţi de învăţare

Angajaţi ai unui spital din Marea Britanie au fost filmaţi cu camera ascunsă în timp ce "torturau" pacienţi cu...255

Sănătate
25 mai 01:09SănătateNoi informații despre SPITALUL REGIONAL: Va fi făcut la Constanța, pentru a deservi și turiștii, militarii de la Kogălniceanu, dar și migranții!

Aflat într-o vizită în județul Tulcea, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a făcut afirmații și cu...1132

25 mai 01:07SănătateCOPIII MOR CU ZILE, în așteptarea unui loc în spital…

În campania Pacient în România, despre lipsurile sistemului medical, echipa Digi24 a ajuns la spitalele pentru copii....364

25 mai 00:25SănătateNu ați primit CARDUL DE SĂNĂTATE? Aflați unde este, printr-o aplicație!

Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța îi informează pe constănțenii care constată,...1086

24 mai 00:42SănătateSpitalul Medgidia intră în REPARAȚII CAPITALE!

A fost semnat contractul de execuție a lucrărilor de reabilitare a Spitalului Municipal Medgidia, aferente proiectului...561

23 mai 17:21SănătateCASA SOARELUI va primi pacienți începând cu 1 iunie!

Compartimentul de Îngrijiri Paliative din cadrul Secției de Oncologie a Spitalului Județean Constanța – fosta...3474

18 mai 01:39SănătateRujeola face ravagii în 13 județe din țară și în București

Alte 83 de cazuri nou-confirmate de rujeolă au fost raportate, în ultima săptămână, în 13 judeţe şi în...541

18 mai 00:10SănătateHoria Ţuţuianu despre Spitalul Regional: Singura cerinţă pe care am avut-o şi o am este ca acesta să fie în Constanţa

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Marius Ţuţuianu a susţinut vineri, 17 mai a.c., o conferinţă...1004

18 mai 00:10SănătateSpitalul Județean Constanța s-a alăturat campaniei „Salvează vieți: igiena mâinilor”

Micuții pacienți din secțiile Pediatrie și Chirurgie Pediatrică dar și însoțitorii lor au participat, vineri, 17...564

18 mai 00:11SănătateLecții despre infecția cu HIV/SIDA și stand-up comedy în școlile din Constanța

Aproximativ 1.500 de elevi din județul Constanța vor participa luna aceasta la sesiuni educative pentru prevenirea...552

17 mai 00:00SănătateCongresul Național de Anatomie aduce medici de renume la Constanța!

Constanța găzduiește, în perioada 16 – 18 mai a.c., a XX-a ediție a Congresului Național de Anatomie, eveniment...607