REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.3° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Ziua Arbitrajului Instituționalizat, sărbătorită la Constanţa!

Ziua Arbitrajului Instituționalizat, sărbătorită la Constanţa!

Replica API 12 octombrie 2018 | 00:00 460

Manifestarea „Zilele Arbitrajului Instituționalizat” s-a desfășurat în Târgoviște, București, Constanța și Alba Iulia. Aceasta a cuprins o conferință, un seminar, încheieri de acorduri de colaborare, întâlniri și mese rotunde cu vechi și noi parteneri și s-a finalizat cu Jurământul de primire în profesia de arbitru.

Manifestarea „Zilele Arbitrajului Instituționalizat” a fost un succes, fiind realizate obiectivele pentru care a fost organizată. În acest sens, menționăm că s-a reușit o promovare eficientă în rândul cetățenilor și al instituțiilor statului din aproape toate zonele țării a instituției arbitrajului și a Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat (instituție jurisdicțională care funcționează în cadrul Asociației de Arbitraj Instituționalizat).

În organizarea evenimentelor pendinte manifestării s-a colaborat cu instituții/autorități din județul Dâmbovița (Consiliul Județean Dâmbovița, Primăria Târgoviște, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, CECCAR Dâmbovița, Crucea Roșie Dâmbovița, Corpul Profesional al Madiatorilor din Dâmbovița), din București (Confederația „Patronatul Român”, Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului, Asociația Europeană „Dimitrie Cantemir”, Asociația Ofițerilor în Rezervă din România, Consiliul Directorilor din Serviciile Funerare, Asociația Specialiștilor Auto din România, Autoritatea de Supraveghere Financiară), din Prahova (CECCAR Prahova), Constanța (Universitatea „Spiru Haret” din Constanța), Alba (Arhiepiscopia Alba Iulia, Prefectura Alba, Primăria Alba și Casa Județeană de Pensii Alba, Garnizoana Alba) și din Italia (Organizația Federațiilor Românești din Italia).

Activitățile din cadrul manifestării au făcut obiectul unor știri/reportaje transmise de posturi de radio și televiziune, precum și de presa scrisă.

Manifestarea s-a desfășurat sub semnul Cenenarului Marii Uniri. Aceasta a debutat la Târgoviște, în „cetatea celor 33 de domnitori, acolo unde s-a zamislit ideea Marii Uniri” cu Conferința ”Justiția privată în contextul Marii Uniri”, care pe lângă caracterul științific al temelor abordate a fost, potrivit afirmațiilor unor participanți, „o manifestare a românismului”.

În cadrul conferinței au fost prezentate lucrări de un real interes pentru auditoriu. Din comunicările susținute desprinzându-se următoarele concluzii: justiția privată s-a practicat din cele mai vechi timpuri pe spațiul locuit de români, fiind precursoarea justiției statale; reglementarea justiției private (a arbitrajului) s-a făcut odată cu primul Cod de procedură civilă, însă au existat forme de prereglementare încă din 1812; dreptul justițiabilului de a-și alege calea prin care să-și soluționeze disputele face parte din categoria drepturilor omului; profesiile din domeniul justiției private au viitor în România.

Conferința s-a bucurat de prezența istoricului prof. honor. univ. dr. George Coandă, care într-o expunere magistrală privitoare la “Contextul istoric şi socio-politic al înfăptuirii Marii Uniri” a arătat că „ideea Unirii este mult mai veche, aceasta datând de pe timpul marelui domnitor Mircea cel Bătrân”. De asemenea, organizatorii au inclus în program și de un moment de ”istorie vie” prezentat de membrii Asociației Tradiții Ostășești.

O altă activitate derulată în cadrul manifestării a fost Seminarul „Arbitrabilitatea litigiilor din domeniul transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile”, organizat în zilele de 14 si 15 septembrie 2018, la Constanța.

În prima zi de activitate, participanții au beneficiat de teme bine documentate, clare, concise și cu elemente de noutate, elaborate de către arbitrii Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat.

Astfel, au fost susținute comunicări privind: „Evoluția proprietății și a dreptului de proprietate pe teritoriul României”- arbitru Rida Elena , ”Particularitățile convenției arbitrale privitoare la transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor immobile” - arbitru Roșca Raluca, „Excepțiile procesuale” – arbitru Iancu Livia Elena, „Probele administrate în litigiile privitoare la transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile” – arbitru Bomboș Ana Otilia, „Expertiza în specialiatea topo și în construcții” – arbitru Alniței Marin, „Scurte considerații privind protecția datelor cu caracter personal în cadrul Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat” – arbitru Năbârjoiu Neculae, „Hotărârea arbitrală în materia transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile”- arbitru Turcu Elena, „Arbitrajul – mecanism juridic utilizat în cazul proprietății spațiilor de locuit” - arbitru Lameș Daniela, „Comunicarea hotărârii arbitrale” - arbitru Avram Razvan și „Executarea silită a hotărârilor arbitrale”– arbitru Grasu Iulian.

De o atenție aparte s-a bucurat prezentarea domnului arbitru Marin Alniței privitoare la expertiza topo și în construcții și importanța acesteia în soluționarea litigiilor privitoare la transferul dreptului de prioprietate asupra bunurilor imobile.

A doua zi de seminar, arbitrii împărțiți pe ateliere de lucru au soluționat (în cadrul unor role playuri) spețe cu un grad ridicat de complexitate din domeniul transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile.

Cei prezenți au fost călăuziți în activitățile practice de doamna arbitru, conf. univ. dr. Elena Turcu și au beneficiar în redactarea hotărârii arbitrale de îndrumările domnului arbitru Grasu Iuliana (executor judecatoresc).

Manifestarea s-a încheiat la Alba Iulia, cu o Ceremonie de primire în profesie a celei de-a X-a promoții de arbitri a Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat – promoția Centenarului Marii Uniri, organizată în fața Catedralei Reîntregirii Neamului.

Cu această ocazie arbitri au jurat să respecte Constituția și legile țării, drepturile și libertățile omului și să exercite cu cinste și demnitate profesia.

În cuvântul de deschidere al ceremoniei, arbitru Rodica Vlaicu – președintele Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat, a aratat că Jurământul de primire în profesia de arbitru nu este o simplă formalitate, acesta „este legământul arbitrilor în fața lui Dumnezeu și a celor prezenți la festivitate” că vor fi cinstiți și drepți și că vor face o dreaptă judecată celor care vor alege să-și soluționeze litigiile în cadrul Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat.

P.S.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614