rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 19 decembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Ziua Arbitrajului Instituționalizat, sărbătorită la Constanţa!

Manifestarea „Zilele Arbitrajului Instituționalizat” s-a desfășurat în Târgoviște, București, Constanța și Alba Iulia. Aceasta a cuprins o conferință, un seminar, încheieri de acorduri de colaborare, întâlniri și mese rotunde cu vechi și noi parteneri și s-a finalizat cu Jurământul de primire în profesia de arbitru.

Manifestarea „Zilele Arbitrajului Instituționalizat” a fost un succes, fiind realizate obiectivele pentru care a fost organizată. În acest sens, menționăm că s-a reușit o promovare eficientă în rândul cetățenilor și al instituțiilor statului din aproape toate zonele țării a instituției arbitrajului și a Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat (instituție jurisdicțională care funcționează în cadrul Asociației de Arbitraj Instituționalizat).

În organizarea evenimentelor pendinte manifestării s-a colaborat cu instituții/autorități din județul Dâmbovița (Consiliul Județean Dâmbovița, Primăria Târgoviște, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, CECCAR Dâmbovița, Crucea Roșie Dâmbovița, Corpul Profesional al Madiatorilor din Dâmbovița), din București (Confederația „Patronatul Român”, Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului, Asociația Europeană „Dimitrie Cantemir”, Asociația Ofițerilor în Rezervă din România, Consiliul Directorilor din Serviciile Funerare, Asociația Specialiștilor Auto din România, Autoritatea de Supraveghere Financiară), din Prahova (CECCAR Prahova), Constanța (Universitatea „Spiru Haret” din Constanța), Alba (Arhiepiscopia Alba Iulia, Prefectura Alba, Primăria Alba și Casa Județeană de Pensii Alba, Garnizoana Alba) și din Italia (Organizația Federațiilor Românești din Italia).

Activitățile din cadrul manifestării au făcut obiectul unor știri/reportaje transmise de posturi de radio și televiziune, precum și de presa scrisă.

Manifestarea s-a desfășurat sub semnul Cenenarului Marii Uniri. Aceasta a debutat la Târgoviște, în „cetatea celor 33 de domnitori, acolo unde s-a zamislit ideea Marii Uniri” cu Conferința ”Justiția privată în contextul Marii Uniri”, care pe lângă caracterul științific al temelor abordate a fost, potrivit afirmațiilor unor participanți, „o manifestare a românismului”.

În cadrul conferinței au fost prezentate lucrări de un real interes pentru auditoriu. Din comunicările susținute desprinzându-se următoarele concluzii: justiția privată s-a practicat din cele mai vechi timpuri pe spațiul locuit de români, fiind precursoarea justiției statale; reglementarea justiției private (a arbitrajului) s-a făcut odată cu primul Cod de procedură civilă, însă au existat forme de prereglementare încă din 1812; dreptul justițiabilului de a-și alege calea prin care să-și soluționeze disputele face parte din categoria drepturilor omului; profesiile din domeniul justiției private au viitor în România.

Conferința s-a bucurat de prezența istoricului prof. honor. univ. dr. George Coandă, care într-o expunere magistrală privitoare la “Contextul istoric şi socio-politic al înfăptuirii Marii Uniri” a arătat că „ideea Unirii este mult mai veche, aceasta datând de pe timpul marelui domnitor Mircea cel Bătrân”. De asemenea, organizatorii au inclus în program și de un moment de ”istorie vie” prezentat de membrii Asociației Tradiții Ostășești.

O altă activitate derulată în cadrul manifestării a fost Seminarul „Arbitrabilitatea litigiilor din domeniul transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile”, organizat în zilele de 14 si 15 septembrie 2018, la Constanța.

În prima zi de activitate, participanții au beneficiat de teme bine documentate, clare, concise și cu elemente de noutate, elaborate de către arbitrii Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat.

Astfel, au fost susținute comunicări privind: „Evoluția proprietății și a dreptului de proprietate pe teritoriul României”- arbitru Rida Elena , ”Particularitățile convenției arbitrale privitoare la transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor immobile” - arbitru Roșca Raluca, „Excepțiile procesuale” – arbitru Iancu Livia Elena, „Probele administrate în litigiile privitoare la transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile” – arbitru Bomboș Ana Otilia, „Expertiza în specialiatea topo și în construcții” – arbitru Alniței Marin, „Scurte considerații privind protecția datelor cu caracter personal în cadrul Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat” – arbitru Năbârjoiu Neculae, „Hotărârea arbitrală în materia transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile”- arbitru Turcu Elena, „Arbitrajul – mecanism juridic utilizat în cazul proprietății spațiilor de locuit” - arbitru Lameș Daniela, „Comunicarea hotărârii arbitrale” - arbitru Avram Razvan și „Executarea silită a hotărârilor arbitrale”– arbitru Grasu Iulian.

De o atenție aparte s-a bucurat prezentarea domnului arbitru Marin Alniței privitoare la expertiza topo și în construcții și importanța acesteia în soluționarea litigiilor privitoare la transferul dreptului de prioprietate asupra bunurilor imobile.

A doua zi de seminar, arbitrii împărțiți pe ateliere de lucru au soluționat (în cadrul unor role playuri) spețe cu un grad ridicat de complexitate din domeniul transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile.

Cei prezenți au fost călăuziți în activitățile practice de doamna arbitru, conf. univ. dr. Elena Turcu și au beneficiar în redactarea hotărârii arbitrale de îndrumările domnului arbitru Grasu Iuliana (executor judecatoresc).

Manifestarea s-a încheiat la Alba Iulia, cu o Ceremonie de primire în profesie a celei de-a X-a promoții de arbitri a Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat – promoția Centenarului Marii Uniri, organizată în fața Catedralei Reîntregirii Neamului.

Cu această ocazie arbitri au jurat să respecte Constituția și legile țării, drepturile și libertățile omului și să exercite cu cinste și demnitate profesia.

În cuvântul de deschidere al ceremoniei, arbitru Rodica Vlaicu – președintele Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat, a aratat că Jurământul de primire în profesia de arbitru nu este o simplă formalitate, acesta „este legământul arbitrilor în fața lui Dumnezeu și a celor prezenți la festivitate” că vor fi cinstiți și drepți și că vor face o dreaptă judecată celor care vor alege să-și soluționeze litigiile în cadrul Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat.

P.S.

vineri, 12 octombrie 20181470
Comentarii
mai mult...Ultima oră
19 dec 00:00Ultima orăVești URIAȘE pentru sectorul construcțiilor: Firmele sunt SCUTITE de la plata contribuţiilor sociale

Guvernul a anunţat, marţi, unele măsuri fiscal-bugetare şi în domeniul investitiilor publice pentru anul 2019, una...84

19 dec 00:00Ultima orăIohannis, despre graţiere: Nici Ceauşescu, dacă a dat-o, nu a făcut-o ca să spele dosare153
18 dec 00:00Ultima orăGALAȚI: Un centru social a luat foc, iar 40 de bolnavi au fost evacuați89
18 dec 00:00Ultima orăNENOROCIRE! Sute de case mistuite de flăcări și mii de oameni au fost evacuați, în Brazilia

Mii de persoane au fost evacuate, marţi, în oraşul brazilian Manaus, după un incendiu care a afectat aproximativ 600...107

18 dec 00:00Ultima orăIon Iliescu anunță CANDIDATUL PSD la prezidențiale: 'Are mai multe şanse'427
18 dec 00:00Ultima orăIohannis îi solicită prenmierului să includă pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern protejarea drepturilor românilor din Marea Britanie127
18 dec 00:00Ultima orăDezvăluiri despre ultima ședință a CSAT. Eugen Teodorovici spune ce se va întâmpla cu bugetul serviciilor de informații în 2019

Eugen Teodorovici sustine ca ultima reuniune a CSAT a fost foarte bună, mentionând că ordinea de zi a fost...143

18 dec 00:00Ultima orăKlaus Iohannis vrea o 'DISCUȚIE AȘEZATĂ' pentru ca România să devină republică prezidențială: 'Am putea să reluăm dezbaterea pe arhitectura statului'121
18 dec 00:00Ultima orăCCR, reacție la criticile Comisiei de la Veneția: Nu mai subzista posibilitatea președintelui Curții de a dispune nepublicarea opiniilor separate157
18 dec 00:00Ultima orăVictor Ciutacu s-a dezlănțuit, după ÎNREGISTRĂRILE SECRETE cu șefa DNA și o anchetatoare din Direcție: 'DNA trebuie să aibă soarta Cetății Troiei. Ras, dat foc'

Anca Jurma, șefa interimară a DNA, și Florentina Mirică, unul dintre procurorii Direcției, au fost înregistrate...322

18 dec 00:00Ultima orăKlaus Iohannis NU CREDE că se va da OUG pentru aministie și grațiere și anunță că merge la ședințele de Guvern: 'Ar fi un derapaj groaznic de la democrație'176
18 dec 20:24Ultima orăAccident rutier pe podul de la Ovidiu!2069
Vremea
2.4°-0.5° - 4.7° marţi, 18 decembrie 2018
ninsoare ușoarăUmiditate: 0%
Vânt: 8.25 m/s din NNE
Presiune: 1031.47 milibari

Loto
6/49162733344447
5/404192830332
joker9222331437
Horoscop
mai mult...SPSportRT
19 dec 00:00SportSterling s-a făcut de râs la executarea penalty-urilor, dar Manchester City s-a calificat în semifinalele Cupei Ligii

Manchester City s-a calificat cu mari emoții în semifinalele Cupei Ligii Angliei. ”Cetățenii” au trecut după...89

19 dec 00:00SportBologna - Milan 0-0. Rossonerii au ratat şansa de a se desprinde de Lazio

AC Milan a ratat şansa de a-şi consolida poziţia a patra în clasamentul din Serie A, după al doilea egal consecutiv...79

19 dec 23:57SportEuroliga. Fenerbahce - CSKA Moscova: 79-75

Deşi a fost condusă în mare parte a meciului, finalista Euroligii din sezonul trecut s-a impus pe final şi îşi...87

19 dec 00:04SportDusseldorf - Dortmund 2-1. Echipa lui Favre a suferit prima înfrângere în acest sezon de Bundesliga

Borussia Dortmund a suferit primul eşec după 16 etape, în deplasare cu Fortuna Dusseldorf, care a deschis scorul...95

Local
19 dec 00:10LocalVIDEO Accident rutier pe Nicolae Iorga. O mașină a fost proiectată într-un stâlp!

Un accident rutier în care au fost implicate două autoturisme s-a produs pe strada Nicolae Iorga, colț cu Lahovary,...2919

19 dec 02:30LocalContainer sosit în portul Constanța, verificat de polițiști. Iată ce au descoperit

Poliţiştii Serviciului de Poliţie Transporturi Maritime, împreună cu lucrători din cadrul Biroului Vamal de...480

19 dec 02:30LocalVremea rea dă startul accidentelor rutiere! Iată cum le puteți evita

Nu mai este o noutate faptul că, pe timpul condițiilor meteo nefavorabile, se înregistrează mai multe accidente...301

19 dec 02:29LocalPolițiștii au discutat cu elevii despre deținerea și folosirea articolelor pirotehnice

Apropierea sărbătorilor de iarnă îi determină pe mulți tineri să-și exprime bucuria prin intermediul folosirii...178

19 dec 02:27LocalProgramul casieriilor RAJA în perioada sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou

RAJA S.A. aduce la cunoştinţa tuturor abonaţilor că, în perioada sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou,...180

19 dec 02:26LocalAccident rutier cu persoană ÎNCARCERATĂ, la Tulcea!

Salvatorii Secției de pompieri Măcin, marți, 18 decembrie, în jurul orei 10.50, au fost solicitați să intervină...658

19 dec 02:26LocalTânăr prins beat la volan! S-a ales cu dosar penal

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier, la data de 18 decembrie a.c., în jurul orei 01.00, au depistat un bărbat,...351

19 dec 02:25LocalCercetat pentru că a furat dintr-o societate comercială

Polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție, la data de 17 decembrie a.c., au identificat un bărbat, în vârstă de 41...224

19 dec 02:25LocalMinoră accidentată pe trecerea pentru pietoni!

Un bărbat, în vârstă de 65 de ani, din Constanța, marți, 18 decembrie, în jurul orei 7.20, a condus un autoturism...363

19 dec 02:22LocalAproape 2000 articole pirotehnice ridicate în vederea confiscării de polițiști

Polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase, la 17.12.2018, împreună cu cei ai...204

Politică
19 dec 00:00PoliticăHuțucă: Domnule Făgădău, în realitate, visele dumneavoastră nu au nimic în comun cu acest oraș și cu constănțenii

Președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, îl atacă în termeni duri pe primarul Decebal Făgădău, la...87

19 dec 00:00PoliticăCine este preşedintele interimar al ALDE Constanţa? Vine din Piteşti. “De la anul mă mut cu acte în regulă la Constanţa”

Senatorul ALDE Ion Popa asigură din 29 august 2018 interimatul Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor...102

19 dec 00:04PoliticăGAFĂ a lui Klaus Iohannis: a folosit, la fel ca Viorica Dăncilă, cuvântul pentru care premierul a fost AMENDAT

Klaus Iohannis nu ratează nicio declarație publică în care să nu râdă de Viorica Dăncilă! Însă, luni seara,...239

19 dec 02:34PoliticăPrețul la gaze, creștere nejustificată! O spune ministrul de Finanțe!

Executivul are în vedere plafonarea preţului la gazele naturale din producţia internă la 68 lei/MWh, pe o perioadă...192

19 dec 02:31PoliticăTeodorovici s-a dezlănțuit împotriva băncilor!

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a explicat marți, la Guvern, că Executivul va introduce de la 1 ianuarie...314

19 dec 02:32PoliticăKlaus Iohannis răspunde la întrebarea dacă ar pune un nou Guvern de la PSD: 'Dacă ar fi avut, ar fi venit și până acum'

Președintele Klaus Iohannis lansează un nou atac la adresa PSD și a premierilor pe care partidul condus de Liviu...195

19 dec 02:32PoliticăPSD a schimbat legea pensiilor. Cum și-a securizat Dragnea voturile UDMR

Deputatul UDMR Csep Eva Andreea a dezvăluit, marți, în plenul Camerei Deputaților, că formațiunile din arcul de...308

19 dec 02:23PoliticăProiect de reabilitare a reţelelor termice, la Cernavodă

Primăria orașului Cernavodă intenționează să reabiliteze rețelele termice, iar în acest sens a fost depus la...169

19 dec 02:30PoliticăUSR şi PNL au sesizat CCR privind legea de aprobare a OUG referitoare la înfiinţarea Secţiei de investigare a magistraţilor

PNL şi USR au sesizat marţi Curtea Constituţională în privinţa proiectului de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă...189

19 dec 02:28PoliticăIohannis: Voi merge la şedinţele de Guvern; am constatat din partea doamnei premier o dorinţă de colaborare

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că va merge la şedinţele de Guvern, după ce a constatat "o dorinţă...199

Monden
19 dec 00:00MondenPanică și emoții la ”Chefi la cuțite”. Ce se întâmplă între concurenți și jurați

Cea de-a doua confruntare pe echipe a sezonului șase ”Chefi la cuțite”, ce are loc în această seară, de la...94

19 dec 03:16MondenCe cadou inedit a primit DJ Wanda de Crăciun de la iubitul ei

DJ Wanda a fost vizitată de Moș Crăciun mai devreme în acest an. Vedeta a primit cel mai inedit cadou din partea...90

19 dec 00:00MondenCheeky Girls, din nou în gura presei. Suma uimitoare pe care au plătit-o britanicii să le asculte cântând în club

Gabriela și Monica Irimia, româncele devenite celebre în întreaga lume, cu formația Cheeky Girls, sunt din nou pe...91

19 dec 03:15MondenDiana Munteanu, criticată dur de Iulia Albu. „Cea mai proastă ținută din acest an”

Prezentatoarea de televiziune Diana Munteanu a ajuns în vizorul fashion-editorului Iulia Albu, care a criticat-o dur...186

19 dec 03:16MondenCasa lui Quentin Tarantino a fost spartă de hoți, iar regizorul a dat nas în nas cu spărgătorii

Quentin Tarantino a dat nas în nas cu doi bărbați care i-au spart casa din Los Angeles. După ce s-au întâlnit cu...87

19 dec 19:38MondenGemenele lui Julio Iglesias, frumoase de pică. Incredibil cum arată Victoria și Cristina

Cântărețul spaniol Julio Iglesias este tată de gemene adolescente. Victoria și Cristina sunt superbe, moștenind...98

19 dec 03:18MondenWoody Allen, relație cu un model de 16 ani. Regizorul avea 41 de ani atunci când a început aventura cu aceasta

O femeie din California spune că timp de opt ani a avut o relație cu regizorul Woody Allen. Totul a început pe când...89

19 dec 03:17MondenFilmul "A doua şansă", cu Jennifer Lopez, pe primul loc în box office-ul românesc de weekend

Lungmetrajul "A doua şansă/ Second Act", regizat de Peter Segal, cu Jennifer Lopez în rolul principal, s-a situat pe...98

19 dec 03:18MondenAcademia de la Hollywood a anunţat semifinaliştii pentru 9 categorii la premiile Oscar din 2019

Academia de Arte şi Ştiinţe Cinematografice de la Hollywood a anunţat luni filmele semifinaliste la 9 categorii...94

19 dec 00:00MondenProducţiile Marvel au dominat topul celor mai profitabile filme lansate în acest an

Filmele cu supereroi care fac parte din universul benzilor desenate create de grupul Marvel ocupă cinci poziţii în...87

Mapamond
19 dec 00:00MapamondPutin: Retragerea Statelor Unite din Tratatul INF ar putea distruge întregul sistem de control al armelor

Retragerea Statelor Unite din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) ar putea afecta întregul sistem de...92

19 dec 00:00MapamondSUA: Fundaţia Trump va fi dizolvată, în urma unui acord cu procurorul general al statului New York

Fundaţia preşedintelui american Donald Trump a acceptat marţi să se dizolve, în urma unui acord cu procurorul...89

19 dec 00:00MapamondONU condamnă încălcările ''sistematice, generalizate şi flagrante'' ale drepturilor omului în Coreea de Nord

Adunarea Generală a ONU a condamnat luni într-o rezoluţie "încălcările sistematice, generalizate şi flagrante ale...93

19 dec 00:00MapamondTurcia: Aproape 2.000 de condamnări la închisoare pe viaţă dictate de justiţie în legătură cu puciul eşuat

Justiţia turcă a condamnat la închisoare pe viaţă aproape 2.000 de persoane în cadrul proceselor desfăşurate în...93

19 dec 00:00Mapamond"Vestele galbene": Guvernul francez propune o primă de 300 de euro pentru poliţiştii şi jandarmii mobilizaţi

Guvernul francez a propus acordarea unei prime excepţionale de 300 de euro pentru membrii forţelor de ordine...95

19 dec 00:00MapamondRusia: Implicarea minorilor în manifestaţii se va pedepsi cu închisoarea

Organizarea unei demonstraţii neautorizate la care participă minori va fi acum pedepsită în Rusia cu amendă şi...90

19 dec 00:00MapamondBrexit: Guvernul britanic accelerează pregătirile pentru eventualitatea ieşirii din UE fără un acord

Premierul britanic Theresa May s-a întâlnit marţi cu membrii cabinetului său pentru a analiza posibilitatea ca...87

19 dec 00:00MapamondZoran Zaev şi Alexis Tsipras, nominalizaţi la Premiul Nobel pentru Pace 2019

Premierii macedonean şi grec, Zoran Zaev şi Alexis Tsipras, au fost nominalizaţi marţi pentru Premiul Nobel pentru...92

19 dec 00:00MapamondGermania: Percheziţie la o moschee din Berlin; imamul, suspectat de finaţarea terorismului în Siria

Poliţia şi forţele speciale germane au întreprins marţi dimineaţă un raid la o moschee din Berlin al cărei...92

19 dec 00:00MapamondGuvernul Noii Zeelande a anunţat organizarea unui referendum asupra legalizării consumului de canabis în scop recreativ

Guvernul Noii Zeelande a anunţat marţi organizarea unui referendum asupra legalizării consumului de canabis în scop...95

Sănătate
13 dec 03:45SănătateTratament salvator pentru pacienții cu accident vascular cerebral, la Spitalul Județean Constanța

Medicii din cadrul Secției de Neurologie au participat zilele trecute la o simulare națională, desfășurată sub...1551

12 dec 03:27SănătateVor fi livrate ambulanţe în toată ţara. Vin şi la Constanţa

Primele 300 de ambulanţe, achiziţionate prin Programul POIM 2014 - 2020, vor fi livrate începând de marţi, anunţă...593

12 dec 01:20SănătateAJUTAŢI-L PE VLĂDUŢ! Apel umanitar: Un băieţel de 6 ani, diagnosticat cu neuroblastom POATE FI SALVAT

Un băieţel de 6 ani poate fi salvat cu ajutorul dumneavoastră. Vlăduţ Cîrciu, copilul colegului nostru Sorin, a...479

7 dec 00:16SănătateCardurile naţionale de sănătate expirate, valabile încă doi ani de la data expirării

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate anunță furnizorii de servicii medicale aflaţi în contract cu...924

1 dec 10:57SănătateDupă cazul de la Giuleşti, este aşteptat un control şi la Maternitatea Spitalului Judeţean Constanţa

Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a solicitat Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Prof. Dr. Panait...1630

30 noi 00:36SănătatePoliclinicile 1 și 2 ale Spitalului Județean Constanța, ÎNCHISE în minivacanța de Ziua Marii Uniri

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța aduce la cunoștința...752

29 noi 00:31SănătateSpitalul din Medgidia caută medic nefrolog

Ne confruntăm cu un deficit de medici nefrologi la nivelul întregii ţări. Potrivit dr. Liliana Tuță, președintele...1124

27 noi 00:48SănătateChemoembolizări în Spitalul Județean Constanța

Patru ședințe de chemoembolizare au fost efectuate, cu succes, la sfârșitul săptămânii trecute. Doi dintre...1472

24 noi 04:34SănătateSăptămână Europeană a Testării. Constănțenii, chemați să se testeze pentru hepatită și HIV!

Fundaţia Baylor Marea Neagră se alătură organizaţiilor neguvernamentale, instituţiilor şi liderilor de opinie din...958

21 noi 01:19SănătatePacienții constănțeni care suferă de HIV, fără tratament! Nu există contract de achiziție pentru medicamente

Pacienţii români care suferă de HIV au rămas fără tratament, probleme majore cu lipsa medicaţiei fiind...940