rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 17 octombrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Ziua Arbitrajului Instituționalizat, sărbătorită la Constanţa!

Manifestarea „Zilele Arbitrajului Instituționalizat” s-a desfășurat în Târgoviște, București, Constanța și Alba Iulia. Aceasta a cuprins o conferință, un seminar, încheieri de acorduri de colaborare, întâlniri și mese rotunde cu vechi și noi parteneri și s-a finalizat cu Jurământul de primire în profesia de arbitru.

Manifestarea „Zilele Arbitrajului Instituționalizat” a fost un succes, fiind realizate obiectivele pentru care a fost organizată. În acest sens, menționăm că s-a reușit o promovare eficientă în rândul cetățenilor și al instituțiilor statului din aproape toate zonele țării a instituției arbitrajului și a Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat (instituție jurisdicțională care funcționează în cadrul Asociației de Arbitraj Instituționalizat).

În organizarea evenimentelor pendinte manifestării s-a colaborat cu instituții/autorități din județul Dâmbovița (Consiliul Județean Dâmbovița, Primăria Târgoviște, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, CECCAR Dâmbovița, Crucea Roșie Dâmbovița, Corpul Profesional al Madiatorilor din Dâmbovița), din București (Confederația „Patronatul Român”, Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului, Asociația Europeană „Dimitrie Cantemir”, Asociația Ofițerilor în Rezervă din România, Consiliul Directorilor din Serviciile Funerare, Asociația Specialiștilor Auto din România, Autoritatea de Supraveghere Financiară), din Prahova (CECCAR Prahova), Constanța (Universitatea „Spiru Haret” din Constanța), Alba (Arhiepiscopia Alba Iulia, Prefectura Alba, Primăria Alba și Casa Județeană de Pensii Alba, Garnizoana Alba) și din Italia (Organizația Federațiilor Românești din Italia).

Activitățile din cadrul manifestării au făcut obiectul unor știri/reportaje transmise de posturi de radio și televiziune, precum și de presa scrisă.

Manifestarea s-a desfășurat sub semnul Cenenarului Marii Uniri. Aceasta a debutat la Târgoviște, în „cetatea celor 33 de domnitori, acolo unde s-a zamislit ideea Marii Uniri” cu Conferința ”Justiția privată în contextul Marii Uniri”, care pe lângă caracterul științific al temelor abordate a fost, potrivit afirmațiilor unor participanți, „o manifestare a românismului”.

În cadrul conferinței au fost prezentate lucrări de un real interes pentru auditoriu. Din comunicările susținute desprinzându-se următoarele concluzii: justiția privată s-a practicat din cele mai vechi timpuri pe spațiul locuit de români, fiind precursoarea justiției statale; reglementarea justiției private (a arbitrajului) s-a făcut odată cu primul Cod de procedură civilă, însă au existat forme de prereglementare încă din 1812; dreptul justițiabilului de a-și alege calea prin care să-și soluționeze disputele face parte din categoria drepturilor omului; profesiile din domeniul justiției private au viitor în România.

Conferința s-a bucurat de prezența istoricului prof. honor. univ. dr. George Coandă, care într-o expunere magistrală privitoare la “Contextul istoric şi socio-politic al înfăptuirii Marii Uniri” a arătat că „ideea Unirii este mult mai veche, aceasta datând de pe timpul marelui domnitor Mircea cel Bătrân”. De asemenea, organizatorii au inclus în program și de un moment de ”istorie vie” prezentat de membrii Asociației Tradiții Ostășești.

O altă activitate derulată în cadrul manifestării a fost Seminarul „Arbitrabilitatea litigiilor din domeniul transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile”, organizat în zilele de 14 si 15 septembrie 2018, la Constanța.

În prima zi de activitate, participanții au beneficiat de teme bine documentate, clare, concise și cu elemente de noutate, elaborate de către arbitrii Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat.

Astfel, au fost susținute comunicări privind: „Evoluția proprietății și a dreptului de proprietate pe teritoriul României”- arbitru Rida Elena , ”Particularitățile convenției arbitrale privitoare la transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor immobile” - arbitru Roșca Raluca, „Excepțiile procesuale” – arbitru Iancu Livia Elena, „Probele administrate în litigiile privitoare la transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile” – arbitru Bomboș Ana Otilia, „Expertiza în specialiatea topo și în construcții” – arbitru Alniței Marin, „Scurte considerații privind protecția datelor cu caracter personal în cadrul Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat” – arbitru Năbârjoiu Neculae, „Hotărârea arbitrală în materia transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile”- arbitru Turcu Elena, „Arbitrajul – mecanism juridic utilizat în cazul proprietății spațiilor de locuit” - arbitru Lameș Daniela, „Comunicarea hotărârii arbitrale” - arbitru Avram Razvan și „Executarea silită a hotărârilor arbitrale”– arbitru Grasu Iulian.

De o atenție aparte s-a bucurat prezentarea domnului arbitru Marin Alniței privitoare la expertiza topo și în construcții și importanța acesteia în soluționarea litigiilor privitoare la transferul dreptului de prioprietate asupra bunurilor imobile.

A doua zi de seminar, arbitrii împărțiți pe ateliere de lucru au soluționat (în cadrul unor role playuri) spețe cu un grad ridicat de complexitate din domeniul transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile.

Cei prezenți au fost călăuziți în activitățile practice de doamna arbitru, conf. univ. dr. Elena Turcu și au beneficiar în redactarea hotărârii arbitrale de îndrumările domnului arbitru Grasu Iuliana (executor judecatoresc).

Manifestarea s-a încheiat la Alba Iulia, cu o Ceremonie de primire în profesie a celei de-a X-a promoții de arbitri a Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat – promoția Centenarului Marii Uniri, organizată în fața Catedralei Reîntregirii Neamului.

Cu această ocazie arbitri au jurat să respecte Constituția și legile țării, drepturile și libertățile omului și să exercite cu cinste și demnitate profesia.

În cuvântul de deschidere al ceremoniei, arbitru Rodica Vlaicu – președintele Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat, a aratat că Jurământul de primire în profesia de arbitru nu este o simplă formalitate, acesta „este legământul arbitrilor în fața lui Dumnezeu și a celor prezenți la festivitate” că vor fi cinstiți și drepți și că vor face o dreaptă judecată celor care vor alege să-și soluționeze litigiile în cadrul Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat.

P.S.

vineri, 12 octombrie 20181235
Comentarii
mai mult...Ultima oră
17 oct 00:00Ultima orăLista miniştrilor care vor fi 'executaţi' de CEx-ul PSD

Conducerea PSD a decis convocarea mult așteptatului Comitet Executiv al partidului, în cadrul căruia se va face o...543

16 oct 00:00Ultima orăNaționala de tineret a României s-a calificat la Campionatul European de Fotbal!274
16 oct 22:25Ultima orăDouă persoane rănite, dupa ce ambulanța a intrat în șanț: șoferul avea o alcoolemie de 0,97 mg/l1057
16 oct 00:00Ultima orăPestă porcină, confirmată în judeţul lui Dragnea!

Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru...1307

16 oct 00:00Ultima orăAutovehiculele fără ITP nu vor mai putea fi casate în programele Rabla şi Rabla Plus de la 1 ianuarie 2019315
16 oct 00:00Ultima orăFotbal: UEFA a deschis o procedură disciplinară împotriva României după meciul cu Serbia din Liga Naţiunilor347
16 oct 16:47Ultima orăConcurs Național de Poezie 'Harababuriada', la Centrul Cultural Constanţa!

Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” organizează Concursul Național de Poezie...208

16 oct 00:00Ultima orăSimona Halep s-a retras de la Moscova. Aproape sigur va rata şi Turneul Campioanelor343
16 oct 00:00Ultima orăUnul dintre bărbații implicați în dosarul traficului de xanax şi amfetamină, săltat de polițiști531
16 oct 00:00Ultima orăLaura Vicol, avocata Alinei Bica, achitată definitiv: Mă voi îndrepta împotriva statului român, DNA-ului şi Baroului

Magistraţii instanţei supreme au decis achitarea avocatei Laura Vicol în dosarul în care fusese acuzată de...564

16 oct 15:04Ultima orăALERTĂ ISU. Un bărbat a murit înecat în mare, la Modern!3840
16 oct 00:00Ultima orăAlegeri prezidenţiale în Brazilia. Favoritul este candidatul extremei-drepte, Jair Bolsonaro169
Vremea
17.6°14.2° - 18.5° miercuri, 17 octombrie 2018
cer seninUmiditate: 93%
Vânt: 5.81 m/s din NE
Presiune: 1031.54 milibari

Loto
6/4921924454749
5/4021923303325
joker6171829328
Horoscop
mai mult...SPSportRT
17 oct 00:00SportAdevăratul motiv pentru care Simona Halep a fost doar turist la Moscova

Simona Halep, 27 de ani, 1 WTA, a anunțat ieri că se retrage de la turneul de la Moscova, cu doar o zi înaintea...260

17 oct 00:00SportBăieții de la Dobrogea Constanța și-au aflat adversarii din cupele europene

HC Dobrogea Constanța și CSM București și-au aflat adversarii din turul al treilea de calificare din Cupa EHF,...101

17 oct 00:00SportDinamo a făcut o ofertă pentru Denis Drăguş. Reacţia atacantului de la Viitorul

Atacantul echipei FC Viitorul, Denis Drăguş, a oferit un interviu emoţionant site-ului Eu Sunt 12, după ce a bifat...159

17 oct 00:00SportIncredibil! De ce nu-l lasă moldovenii pe Postolachi la naționala României: "Avem boală pe Stoichiță"

Federația de fotbal din Republica Moldova trage cu dinții ca atacantul Virgiliu Postolachi (18 ani) să joace pe...133

Local
17 oct 00:28LocalTânără din Costinești, căutată de polițiști. Ați văzut-o?

Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la dispariţia unei femei, Loredana Ionela Beleuji, în vârstă de 28 de ani,...956

17 oct 00:27LocalUn taximetru a lovit un copil care traversa strada în fugă!

Un bărbat, în vârstă de 26 de ani, marți, 16 octombrie, în jurul orei 13.00, a condus autoturismul marca Dacia...413

17 oct 00:27LocalMarinarii militari desfăşoară misiuni de supraveghere a traficului naval în Marea Neagră!

Fregata „Regele Ferdinand” desfășoară, în această perioadă, misiuni de supraveghere a traficului naval în...291

17 oct 23:59LocalAtentat la sănătatea consumatorilor! Mai multe magazine din sudul litoralului, închise!

Incredibil! Se joacă cu sănătatea consumatorilor! Priviți în ce condiții își desfășoară activitatea...1498

17 oct 00:26LocalAtenţie, constănţeni! Încep înscrierile pentru acordarea de gratuitate pe RATC!

Serviciul Public de Asistență Socială Constanța anunță că în perioada 22.10.2018-20.11.2018, de luni până...477

17 oct 00:24LocalUn copil de 5 ani, lăsat nesupravegheat, a fost lovit de mașină

O femeie, în vârstă de 56 de ani, marți, 16 octombrie, în jurul orei 14.30, a condus autoturismul marca Dacia...764

17 oct 00:21LocalBeat și fără permis, la plimbare cu mașina pe străzile din Castelu

Polițiștii din cadrul Secției 4 Rurală Medgidia, la data de 15 octombrie a.c., au depistat un bărbat, în vârstă...572

17 oct 00:20LocalFurturi din magazinele din Constanța: printre hoți e un bărbat din Teleorman!

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Năvodari, la data de 15 octombrie a.c., au depistat un bărbat, în...281

17 oct 00:19LocalOuă Kinder CONTRAFĂCUTE, confiscate în port

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în data de 15.10.2018, au participat la controlul amănunțit...1383

17 oct 00:18LocalCum s-a petrecut accidentul din Cumpăna, provocat de o tânără șoferiță

Trei persoane au fost transportate la spital în urma unui accident rutier petrecut la Cumpăna. Potrivit...5456

Politică
17 oct 00:00PoliticăDeputatul Mircea Dobre, despre modificările aduse legilor justiţiei: ‘S-au făcut pe repede-înainte, fără o dezbatere normală şi coerentă’

Guvernul a adoptat, luni, ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul...131

17 oct 00:36PoliticăViorica Dăncilă NU s-a ţinut de cuvânt: Guvernul nu a trimis Comisiei Europene cererea de finanţare pentru Centura Capitalei

Premierul Viorica Dăncilă declara joi, 11 octombrie, că dosarul prin care România solicită finanţarea din bani...372

17 oct 00:31PoliticăOrdonanța de urgență pentru legile justiției a fost publicată în Monitorul Oficial

Ordonanța de urgență pentru legile justiției, adoptată luni dimineață de către Guvern, a fost publicată,...474

17 oct 00:31PoliticăÎncep înscrierile pentru programul 'RESPECT'!

Serviciul Public de Asistență Socială Constanța, anunță că, începând cu data de 22.10.2018, de luni până...301

17 oct 00:24PoliticăPrimarul Iaşiului, atac macabru: La moartea lui Liviu Dragnea, din salariul meu, voi face un foc de artificii

Atac fără precedent la Liviu Dragnea, de la Iaşi. "Vom fi aici şi după ce moare Dragnea şi toate lichelele pe care...455

17 oct 00:22PoliticăAtenţie, constănţeni! Se depun cererile pentru acordarea ajutoarelor de încălzire!

Începând cu data de 22 octombrie 2018, constănțenii pot depune formularele de Cerere și declarație pe proprie...792

17 oct 00:00PoliticăSONDAJ CURS - Revocările lui Kovesi și Lazăr au SCINDAT societatea românească

Cel mai nou sondaj de CURS de tip OMNIBUS (perioada 20 septembrie – 1 octombrie) a măsurat inclusiv temele care au...376

17 oct 00:20PoliticăSorina Matei îl 'termină' pe Klaus Iohannis: 'Stan fără Bran de la Preşedinţie se încurcă el în el pe el. Look at Dorel de la Cotroceni'

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut o gafă de protocol, vizibilă în înregistrările evenimentului oficial, la...396

17 oct 00:19PoliticăCSM a pornit selecţia candidaţilor pentru Secţia care va investiga infracţiunile magistraţilor

Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat că a pornit procedura de selecţie a candidaţilor pentru funcţia de...218

17 oct 00:07PoliticăFostul subprefect al Constanței, Levent Accoium, numit secretar de stat la IMM

Constanța a rămas fără singurul subprefect, în luna septembrie! Guvernul a emis, pe 20 septembrie a.c., HOTĂRÂREA...744

Monden
17 oct 20:43MondenSalman Khan o ajută pe Iulia Vântur în cariera din India. Gestul neașteptat făcut de celebrul actor

La câteva ore după ce Iulia Vântur a împărtășit că o nouă experiență bifată în cariera ei, Salman Khan a...96

17 oct 00:00MondenEllie White a refuzat să intre în politică. “Nu aș putea juca rolul unei marionete”

Ellie White este o artistă complexă. Pe lângă muzica sa, cu care își încântă fanii, ea își împărtășește...91

17 oct 20:37MondenTrupa Sweet Kiss se reunește după 17 ani! Autorii hitului “Alin, Alin” își încearcă din nou norocul în muzică

Într-o perioadă în care se poartă “la greu” resuscitarea trupelor destrămate la începutul anilor 2000, foștii...91

17 oct 00:00MondenCarmen Iohannis, aspru criticată pentru ținuta aleasă pentru vizita la Episcopia Română din Italia. „Când încurci 25 cu 52″

Președintele Klaus Iohannis este însoțit de soția sa, Carmen Iohannis, în vizita pe care o efectuează în Italia....118

17 oct 00:00MondenLady Gaga a dat vestea cea mare: s-a logodit. Alesul e cu mult mai în vârstă decât ea

Cântăreața Lady Gaga, în vârstă de 32 de ani, a confirmat la un eveniment monden care a avut loc la Beverly Hills,...89

17 oct 00:00MondenGafă marca Donald Trump. Președintele american și-a lăsat soția în ploaie, fără umbrelă

Donald Trump și soția lui, Melania, se pregăteau să plece în Florida, pentru a evalua pagubele produse de uraganul...93

17 oct 00:00MondenPippa Middleton a născut un băieţel. Sora ducesei Kate este în culmea fericirii

Pippa Middleton, sora ducesei Kate, a devenit mamă. Tânăra a născut un băieţel, care e sănătos, anunţă presa...83

17 oct 00:00MondenCopilul lui Meghan Markle nu va purta titlu princiar

Copilul ducesei Meghan de Sussex, care se va naşte în primăvara anului viitor, nu va moşteni titlul de prinţ pe...99

17 oct 00:00MondenMihail va cânta piesa "Who You Are" la concertul anual de Crăciun de la Vatican

Cântăreţul de origine basarabeană Mihail a fost invitat la concertul anual de Crăciun de la Vatican, care va avea...88

17 oct 00:00MondenCăsătoria cu Tom Cruise a salvat-o pe Nicole Kidman de hărţuirile de la Hollywood. Mărturisirile vedetei despre protecţia oferită

Actriţa australiană Nicole Kidman a declarat că datorită căsătoriei cu Tom Cruise a fost protejată de abuzurile...105

Mapamond
17 oct 00:00MapamondRemaniere a guvernului francez: „O echipă reînnoită, dar cu acelaşi mandat politic“

Preşedintele Republicii Franceze a remaniat guvernul pentru a forma "o echipă reînnoită, cu un nou suflu, dar al...81

17 oct 00:00MapamondPreşedintele Republicii Moldova propune organizarea unui Sinod panortodox la Chişinău

Preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a propus marţi, într-o declaraţie făcută pentru agenţia de...86

17 oct 00:00MapamondVladimir Putin, la Paris pentru ceremoniile dedicate încheierii Primului Război Mondial; va fi prezent şi Donald Trump

Preşedintele rus Vladimir Putin se va deplasa la Paris la 11 noiembrie pentru a lua parte la ceremoniile comemorative...95

17 oct 00:00MapamondStudiile de gen vor fi eliminate din universităţile ungare, a decis Viktor Orban

Studiile de gen vor fi eliminate din toate universităţile ungare începând cu anul universitar care începe în 2019,...84

17 oct 00:00MapamondMike Pompeo a discutat la Riad cu regele Arabiei Saudite în legătură cu dispariţia jurnalistului Khashoggi

Secretarul de stat american Mike Pompeo, trimis de urgenţă la Riad în legătură cu dispariţia la Istanbul în urmă...84

17 oct 00:00MapamondIranul dispune de rachete sol-mare care pot ajunge la 700 km

Iranul a extins raza de acţiune a rachetelor sale balistice sol-mare la 700 de kilometri, a anunţat marţi un înalt...86

17 oct 00:00MapamondGermania: Expulzările de migranţi către alte state europene s-au triplat în 2018

Autorităţile germane au expulzat în acest an de trei ori mai mulţi solicitanţi de azil în alte ţări europene...80

17 oct 00:00MapamondCincisprezece milioane de oameni din RD Congo se confruntă cu foametea

Cincisprezece milioane de oameni din Republica Democratică Congo nu au suficientă mâncare la dispoziţie, de două...84

17 oct 00:00MapamondMaroc: Un accident de tren a făcut cel puţin 6 morţi şi 86 de răniţi

Un tren de pasageri a deraiat marţi la circa douăzeci de kilometri nord de Rabat, făcând şase morţi şi 86 de...84

17 oct 00:00MapamondIsraelul a atacat aerian mişcarea Hamas în Fâşia Gaza

Israelul a efectuat un atac aerian luni în Fâşia Gaza împotriva unei poziţii a Hamas, mişcarea islamistă care...84

Sănătate
16 oct 00:08SănătateSe va extinde clădirea spitalului Municipal Mangalia

Spitalul Municipal Mangalia are o vechime de aproape 60 de ani și se află într-o continuă dezvoltare, iar în...595

4 oct 00:23SănătateŞase decese din cauza virusului West Nile, în ultima săptămână

Nouăsprezece noi cazuri de meningită şi meningo-encefalită cu virus West Nile, transmis prin înţepătura de...604

5 oct 19:09SănătateSecția de terapie intensivă nou-născuți de la Spitalul Judeţean, în proces de renovare şi modernizare!

Proiectul renovării și modernizării Secției de terapie intensivă nou-născuți a Spitalului Clinic de Urgență...950

28 sep 23:56SănătatePrimul studiu de amploare pentru personalizarea depistării cancerului mamar va începe pe 1 decembrie

Un studiu de amploare va începe pe 1 decembrie pe un eşantion de 85.000 de femei din Europa şi Israel cu scopul de a...703

26 sep 12:00SănătateBolnavii de cancer nu mai pot face radioterapie GRATUITĂ în Constanţa!

Singurul centru de radioterapie din Constanța unde pot fi tratați bolnavii de cancer din toată Dobrogea nu mai oferă...1328

26 sep 12:05SănătateClinica de Neuropsihiatire de la Palazu va intra în renovare

Imagini dezolante în incinta Clinica de Neuropsihiatrie de la Palazu: saloane în paragină, cu mobilier care are zeci...986

26 sep 00:36SănătateToți angajații de la Spitalul Județean Constanța vor fi testați, până la sfârșitul anului, pentru hepatită și HIV

La Secţia Pneumologie TBC din Agigea, secţie exterioară a Spitalului Judeţean Constanţa, s-a încheiat activitatea...1149

22 sep 01:02SănătateSemnal de ALARMĂ al medicilor: 'Ucigaşul silenţios' afectează zeci de mii de români

O substanţă din alimentaţie este numit și „ucigașul silențios”, pentru că produce pagube întregului...3421

18 sep 16:33SănătateUn reputat chirurg pediatru din Turcia vine la Constanţa. Şansă în plus pentru copiii nascuţi cu malformaţii grave

În data de 29 septembrie a.c., prof. dr. Ahmet Alptekin, unul dintre cei mai cunoscuţi chirurgi pediatri din Turcia,...1036

17 sep 01:03Sănătate„11 căi de luptă împotriva depresiei” – ghid practic, în biblioteca virtuală Baylor

Biblioteca virtuală Baylor se îmbogăţeşte cu un nou ghid de stil de viaţă: „11 căi de luptă împotriva...1228