REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.7° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.7° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Ziua Culturii Naţionale a fost celebrată prin literatură şi muzică la Universitatea Andrei Şaguna

Ziua Culturii Naţionale a fost celebrată prin literatură şi muzică la Universitatea Andrei Şaguna

Replica API 17 ianuarie 2018 | 00:00 500

Șaguniştii constănţeni au sărbătorit Ziua Culturii Naţionale prin şedinţa Cenaclului „Astra Şagunistă”, care a avut, de această dată, două teme importante: ziua naşterii marelui poet al românilor, Mihai Eminescu, şi Centenarul Marii Uniri de la 1918.

Studenţii şi profesorii Universităţii „Andrei Şaguna” au avut invitaţi de marcă, printre care s-a numărat profesorul universitar doctor Nuredin Ibram, colaborator al universității noastre încă de la înființare și partener în numeroase evenimente culturale găzduite de noi.

Dobrogea fiind un spațiu multietnic și multiconfesional, a fost oportun ca întâlnirea prilejuită de Ziua Culturii Naționale să aibă și o latură multiculturală. În acest context, profesorul Ibram a vorbit despre „Eminescu în cultura tătară” și a recitat, în limba maternă, poezii ale poetului național, traduse chiar de domnia sa. Poeziile au fost recitate și în limba română, de profesorul Luciana Șerban.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Cenaclului constănțean „Glykon”, al cărui președinte este poetul Eduard Zalle, absolvent al Facultății de Jurnalism a Universității „Andrei Șaguna” cu o lucrare de licenţă intitulată „Eminescu şi monarhia”. El şi-a urmărit şi cu această ocazie tema preferată, vorbindu-le colegilor şagunişti despre publicistica eminesciană şi despre rolul Casei Regale în înfăptuirea Marii Uniri de la 1918.

Cei prezenți au subliniat rolul Reginei Maria în consfințirea Marii Uniri prin Tratatul de la Trianon, iar președintele UAȘ, prof.univ.dr. Aurel Papari a adus în discuție propunerea înaintată administrației locale de către șaguniști, de acordare a denumirii Trianon parcului de lângă Colegiul Național „Regina Maria”. Inițiativa a fost aplaudată de cei prezenți și considerată ca inspirată și oportună.

Creaţii literare originale au fost prezentate atât de studenţi ai UAŞ, cât şi de membri ai Cenaclului Glykon, printre care se numără și elevi.

Momentele de muzică folk, dăruite celor prezenţi de artiştii Mariana Butnaru, Laurenţiu Marinescu şi Walter Ghicolescu, au punctat emoţional întâlnirea de vineri. Cei mai tineri au avut prilejul să audă pentru prima dată „Dor de Eminescu”, „Eminescu să ne judece” şi cântece pe versuri de M. Eminescu, iar cei maturi şi-au adus aminte cu nostalgie de versuri binecunoscute, precum „Într-o lume relativă,/ Ce-a făcut şi-a desfăcut,/ Eminescu-i remuşcarea/ Dorului de absolut”, versuri ce descriu inspirat sentimentele românilor faţă de poetul lor naţional.

C.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Vezi Papari ca lipseste Porcu Macedon Teodosie alias Mache securistul !!!
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614