REPLICA ONLINE CONSTANTA

17° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Ziua Dobrogei, sărbătorită de constănţeni prin muzică, dans şi ospăţ boieresc!

Ziua Dobrogei, sărbătorită de constănţeni prin muzică, dans şi ospăţ boieresc!

Replica API 14 noiembrie 2016 | 00:00 376

La mulţi ani!

La mulţi ani!

Constănţenii au sărbătorit „Ziua Dobrogei” duminică, 13 noiembrie a.c, în Piaţa Ovidiu din Constanţa. Se pare că nici gerul de afară nu i-a oprit pe constănţeni din a participa la eveniment, acesta dovedindu-se a fi o zi aşa cum nu s-a mai văzut! Cei prezenţi s-au încălzit la Festivalul Etniilor Dobrogene cu un ospăţ boieresc, bucate alese, muzică de calitate şi dansuri tradiţionale. Meşterii-sculptori în lemn, în pictură pe apă, în ii şi porturi tradiţionale etnice au fost şi ei prezenţi pentru a încânta cu produsele muncii lor ce cuprind simbolurile mai multor generaţii. De la ora 12.00, în Piaţa Ovidiu s-au prezentat meşteri tradiţionali de renume. Comunitatea Cusături Dobrogene, Centrul Cultural Turc Yunus Emre Constanţa, Comunitatea Meşterilor Populari din Breaza sunt doar câteva dintre numele asociaţiilor culturale şi tradiţionale care au fost prezente.

Constănţenii s-au arătat fascinaţi de produsele artizanale care au cuprins fascinante sculpturi în lemn, o expoziţie generoasă de costume populare, celebrele păpuşi Matrioska, haine, cuverturi şi diverse produse turceşti tradiţionale, podoabe, decoraţiuni şi porţelanuri, şi, nu în ultimul rând, extraordinara pictură pe apă, realizată de artiştii Centrului Cultural Turc Yunus Emre Constanţa. Un alt lucru inedit au reprezentat şi documentele vizuale care povestesc despre importantul eveniment: expoziţii dedicate Zilei Dobrogei, realizate în parteneriat cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

Se pare că nimic nu a putut strica petrecerea de Ziua Dobrogei din Piața Ovidiu. “Ne simțim minunat, admirăm spectacolul realizat de tinerii talentați din ansamblurile din țară, mâncăm și ne distrăm”, a declarat, ieri, un constănțean venit la spectacol. Pe unii însă îi gonește frigul spre cafenele aflate în centrul vechi. Astfel, după o masă copioasă, aceștia s-au retras în barurile din Piața Ovidiu. “Am venit de la ora 12.00, am înghețat un pic de frig și vrem să ne retragem la o cafenea din zonă. Foarte gustoasă mâncarea, frumos și spectacolul organizat de acești tineri talentați. Ne bucurăm totuși că nu plouă, asta ne-ar fi încurcat planurile de duminică”, a declarat un alt constănțean prezent la eveniment.

GOLIATH, cel mai mare grătar din sud-estul Europei!

Cel mai mare grătar din sud-estul Europei, Goliath, s-a aflat în piaţă încă din zori, sub atenta supraveghere a celebrilor bucătari de la Masters of Flames! Chef Radu Zărnescu, unul dintre cei mai cunoscuţi maeştri ai grătarului din Europa, multipremiat, alături de alţi trei specialişti şi ajutoarele lor au fost protagoniştii unui adevărat spectacol gastronomic, din care au făcut parte reţete vechi ale tuturor etniilor din Dobrogea. Cea mai inovativă metodă de a găti din Europa a fost şi ea prezentă: „Poarta ţărănească“ cu... 7 ceaune imense, unde s-a pregătit celebrul borş lipovenesc, precum şi alte minunăţii al căror gust au creat amintiri de neuitat. Maestrul Zoltan Demeny a prezidat cele două proţapuri imense, pe care s-au perpelit un viţel şi un batal.

Paula SOLOMON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218