REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Ziua Eroilor, marcată în județul Constanța

Ziua Eroilor, marcată în județul Constanța

Replica API 22 mai 2015 | 00:00 546

Manifestările dedicate Înălţării Domnului și Zilei Eroilor nu au ocolit Constanța. Joi, mai multe locații din municipiu și din județ au găzduit ceremoniile religioase și militare pentru cinstirea celor care și-au dat jertfa supremă în războaiele la care românii au participat de-a lungul timpului.

Astfel, la Casa de Cultură, a avut loc o amplă ceremonie, deschisă de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, urmată de depunerea de coroane. Au participat la eveniment reprezentanți ai instituțiilor publice locale, precum prefectul Constanței, Ion Constantin; consilierul local Mărioara Cojoc; asociațiile rezerviștilor sau lideri politici locali, precum președintele PNȚCD, Tudorel Chesoi sau Costin Răsăuțeanu, din partea Tineretului Social-Democrat. De asemenea, n-au lipsit nici membrii Asociației M10, care, la rândul lor, au depus o coroană de flori.

„Respectarea eroilor neamului este o obligație pentru noi, ca întreg popor, pentru a îmbrățișa valorile pentru care acești eroi, de-a lungul istoriei României, și-au jertfit viața. Valori importante pentru noi ca popor în acest moment, pentru a putea depăși situația și de a merge înainte. De asemenea, vreau să transmit „La mulți ani!” Constantinilor, Elenelor și, nu în ultimul rând, orașului Constanța”, a spus prefectul.

La Cernavodă, cadre militare din structura Unităţii Speciale 72 Jandarmi Protecţie Instituţională „Anghel Saligny” au fost prezente la desfăşurarea manifestărilor din oraş. În cadrul ceremonialului care a avut loc la Monumentul Eroilor, personalul unităţii a participat la slujba religioasă de pomenire a eroilor, după care conducerea unităţii a depus o coroană de flori, iar o subunitate formată din trei ofiţeri şi treizeci de subofiţeri jandarmi a defilat alături de celelalte formaţiuni militare participante, sub comanda domnului colonel Marian Axente, comandantul unităţii.

La Medgidia, la Monumentul Eroului Român, a fost oficiată slujba de comemorare a ostașilor căzuți pe câmpul de luptă și s-au depus coroane de flori în memoria acestora. Și-au prezentat omagiul pios în fața monumentului și au depus coroane de flori militarii și asociațiile rezerviștilor, precum și partidele politice. Tot în cadrul acestui ceremonial, au transmis gândurile cu prilejul acestei zile primarul localității, Marian Iordache, comandantul garnizoanei, col. Florin Pâcleanu, și general de brigadă în retragere Petre Stoica. “Prin jertfa lor pentru neam și omenire, eroii noștri seamănă cu Domnul Iisus Hristos. Nu știm dacă ei sunt în cartea sfinților, dar credem cu tărie că Dumnezeu le-a pregătit un loc special pentru că au îndeplinit acea poruncă care spune că: mai mare dragoste decât acesta, nimeni nu are, ca sufletul lui să-l pună pentru prieteni săi. Datoria noastră este să-i cinstim pe eroii neamului, deoarece un popor fără eroi nu poate fi de conceput,” a spus Iordache, care a mai participat şi la serbarea hramului Bisericii „Sfinţii Constantin şi Elena” din Valea Dacilor, unde a luat parte la slujba religioasă.

În fiecare an, potrivit tradiţiilor româneşti, în cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti se sărbătoreşte Ziua Eroilor, sărbătoare închinată tuturor ostaşilor şi martirilor neamului românesc.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218