REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Ziua Limbii Turce, sărbătorită la Constanţa

Ziua Limbii Turce, sărbătorită la Constanţa

Replica API 6 iunie 2017 | 00:00 456

Uniunea Democrată Turcă din România sărbătoreşte luni, 5 iunie, în premieră, Ziua limbii turce, ca urmare a adoptării de către Parlamentul României a Legii nr. 223 din 17 noiembrie 2016, prin care se instituie ca Zi a Limbii Turce, ziua de 5 iunie. Conform legii iniţiate de deputatul Iusein Ibram, anual, cu prilejul Sărbătorii Zilei limbii turce, în localităţile în care trăiesc menbri ai comunităţii turce se organizează manifestări culturale dedicate acestui eveniment.

Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi organizaţiile neguvernamentale interesate pot oferi sprijni logistic şi / sau financiar, după caz, în organizarea manifestărilor dedicate acestei zile. De asemenea, atât Societatea Română de Radiodifuziune cât şi Societatea Română de Televiziune pot include în programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători. Conform articolului 3 al Legii nr.223 din noiembrie 2016, în instituţiile în care se predă limba turcă, în ziua de 5 iunie, se pot organiza manifestări dedicate acestei sărbători.

Datorită vacanţei de Rusalii (1-5 iunie), Uniunea Democrată Turcă din România va organiza la Constanţa, o serie de manifestări culturale dedicate Zilei limbii turce, în perioada 9-10 iunie 2017.

Manifestările culturale vor debuta vineri, 9 iunie la ora 11.00, în Sala „Remus Opreanu" din incinta Instituţiei Prefectului-Judeţul Constanţa, cu Concursul Naţional „Frumoasa mea limbă maternă” organizat de MEN în parteneriat cu UDTR.

Evenimentele culturale vor continua sâmbătă, 10 iunie, ora 11.00 cu o paradă a costumelor tradiţionale turceşti pe traseul:Instituţia Prefectului-Bd-ul Ferdinand-Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa-Casa de Cultură.

De la ora 16.00, în Sala Mică a Casei de Cultură din Constanţa va începe un spectacol de dansuri şi cântece tradiţionale turceşti. În debutul spectacolului Preşedintele UDTR, domnul Osman Fedbi, va înmâna plachete omagiale unor personalităţi din spaţiul public, care prin activitatea lor au contribuit la promovarea limbii, culturii turce şi a imaginii etnicilor turci din România.

Cu prilejul Zilei Limbii Turce, Preşedintele UDTR, Osman Fedbi a declarat: „Fie ca această zi pe care o sărbătorim cu mândrie, să vă aducă tuturor bucurie în suflete, unitate şi satisfacţia că suntem o comunitate care şi-a păstrat identitatea etnică şi religioasă de-a lungul timpului, o etnie loială şi respectată de statul român. La mulţi ani!"

C.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
in turcaletii ma-tii si in toate rasele de tataroi garoi tiganoi machedoni borati.
1
0
de ziua lor
0
1
daca articolul a aparut in 6 iunie, de ce se scrie ca sarbatoreste ziua pe 5 iunie ? Nu a trecut ieri ziua de 5 iunie ? Ziaristi de cacat !!!!!!!!
1
0
Si inturcia se sarbatoreste Ziua Limbii Romane si se va construi o biserica ortodoxa si un asezamint pentru pelerini.Reciptocitatea este un semn de civilizatie intre doua tari.
1
1
Nu este de interes pentru europeni.Tocmai acest stil turcoman a distrus civilizatia balcanilor.
2
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218