REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.5° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

ZIUA MARINEI, 155 de ani. Mii de oameni s-au înghesuit la sărbătoarea marinarilor

ZIUA MARINEI, 155 de ani. Mii de oameni s-au înghesuit la sărbătoarea marinarilor

Replica API 15 august 2015 | 00:00 96

Ceremonii militare, parade şi exerciţii navale, dar şi jocuri marinăreşti, au avut loc, sâmbătă, în faţa Comandamentului Flotei, din Constanţa. Aproape 10.000 de oameni s-au înghesuit pentru tradiţionala sărbătoare a Zilei Marinarilor, care a debutat, ca de fiecare dată, cu ceremonialul ridicării pavilionului, geacului şi Marelui Pavoaz. Deschiderea oficială a festivităţilor a fost făcută de către Şeful Statului Majori al Forţelor Navale, contraamiral dr. Alexandru Mîrşu, care a salutat oficialitățile.

„În numele marinarilor militari, vă adresez un sincer „bine ați venit!” la manifestările prilejuite de manifesările sărbătoririi Zilei Marinei Române. Este o deosebită mândrie pentru noi, oamenii mării, să vă avem astăzi alături în această sărbătoare de suflet, sărbătoare care, începând cu 15 august 1902, a intrat în patrimoniul spiritual al patriei noaste. În fiecare an, sărbătoarea a fost onorată de demnitari și cetățeni ai țării. Participarea domniilor voastre reprezintă pentru noi garanția aprecierii dumneavoastră, un suport moral”, a spus Mîrșu.

La eveniment, au participat o mulțime de personalități, precum vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, alături de oficialitățile locale, precum prefectul Ion Constantin, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Cristinel Dragomir; viceprimarul cu atribuții de primar al Constanței, Decebal Făgădău; prefectul Ion Constantin, precum și mai mulți parlamentari și lideri militari.

Prin ordinul Ministrului Apărării Naționale din 31 iulie 2015, în semn de apreciere al profesionalismului executat, în care personalul și-a îndeplinit misiunile, pe 15 august 2015, cu prilejul Zilei Marinei Române, Statul Major al Forțelor Române a acordat emblema de onoare pe steagul de luptă.

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a precizat că primește semnale de apreciere din partea partenerilor NATO, grație misiunilor pe care militarii noștri le îndeplinesc în operațiunile planificate în străinătate.

„În 1860, domnitorul Cuza semna decretul de unificare a celor două flote, a Țării Românești și a Moldovei și constituirea marinei militare românești. În timp, marinarii militari și-au dat sângele pentru apărarea granițelor României și primul botez la focului l-au primit la 1877, în războiul pentru dobândirea independenței. De asemenea, militarii marinari au participat la bătăliile din Primul Război Mondial, contribuind semnificativ la bătălia de la capătul de pod Turtucaia și sigur că militarii marinari și-au adus aportul deosebit la misiunile pe care Armata Română le-a îndeplinit în cel de-al Doilea Război Mondial, când, practic, asistăm la prima misiune de evacuare navală din istoria noastră. Militarii marinari români au evacuat la Sevastopol și Odessa peste 120.000 de militari și rămân în istorie faptele lor din acea dată. După 1990, mai ales după 2004, când țara noastră a intrat în NATO, structura de forță a Marinei române s-a preocupat în sensul adaptării la standardele NATO și au participat la teatre de operații, conform planificărilor NATO. Am primit și primesc în continuare aprecieri deosebite de la partenerii noștri din NATO”, a spus Dușa.

Vicepremierul Gabriel Oprea, în stilul caracteristic, a ținut un discurs mobilizator, plin de patriotism improvizat, necesar atmosferii.

„România de astăzi oferă cele mai importante garanții de securitate din istoria ei, iar asta înseamnă că opțiunea noastră euro-atlantică a fost una corectă. În actualul context geopolitic, instituțiile din domeniul securității naționale sunt ancorele pe care se sprijină ostașii devotați, care trebuie să asigure securitate și prosperitate semenilor săi. Orice pas înainte, orice proiect important se construiesc având aceste două coordonate. De aceea, trebuie să le mulțumim militarilor români și tuturor celor care slujesc patria sub jurământ, aici în țară și peste tot în lume. O astfel de sărbătoare, ca cea de astăzi, este prilejul cel mai bun să le arătăm că îi apreciem, îi cinstim și îi onorăm”, a spus Oprea.

Activităţile au cuprins un ceremonial militar şi religios, sosirea Zeului Neptun, exerciţiul naval FNR 2015, o paradă navală, jocuri marinăreşti. Ziua Marinei se va încheia la ora 21.00, când va avea loc retragerea consacrată cu torţe, pe itinerariul Comandamentul Flotei - Piaţa Ovidiu - Prefectura Constanţa.

Ziua Marinei Române a fost oficializată ca onomastică a marinarilor români la data de 15 august 1902, iar de peste un secol sărbătoarea marinarilor atrage atenţia publicului atât prin ceremonii militare şi religioase, cât şi prin momente specifice vieţii şi tradiţiilor marinarilor -parade navale, exerciţii demonstrative, competiţii şi jocuri marinăreşti.

Ziua Marinei Române este sărbătorită sâmbătă şi la Brăila, Galaţi, Mangalia, Sulina, Tulcea şi în Bucureşti. În premieră, anul acesta, marinarii militari vor participa la activităţile organizate de către Primăria Oraşului Bicaz pe Lacul Izvorul Muntelui, de la poalele Muntelui Ceahlău.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218