REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Ziua Marinei a adunat o mulțime de oameni. Președintele a pus accent pe importanța alocării a 2% din PIB pentru Apărare

Ziua Marinei a adunat o mulțime de oameni. Președintele a pus accent pe importanța alocării a 2% din PIB pentru Apărare

Replica API 16 august 2017 | 00:35 341

Ziua Marinei a debutat pe faleza din fața Comandamentului Flotei de la Constanța. Prezenți au fost cei mai importanți oameni din România: Președintele Klaus Iohannis, miniștri din cabinetul Tudose: Petre Daea, Liviu Pop, Adrian Țuțuianu, dar și reprezentanți locali, precum primarul Decebal Făgădău, prefectul Ioan Albu, președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu, consilieri locali și județeni, IPS Teodosie, Ieronim Iacob, dar și muftiul Murat Iusuf.

Astfel, la ora 9.55, a fost intonat Imnul Național, în timp ce pe catargul de pe faleză a fost ridicat cel mai mare drapel de la malul Mării Negre, iar la bordul navelor, militarii au arborat pavilionul, geacul și Marele Pavoaz. Momentul a fost urmat de salutul solemn al celor 21 de salve de tun, care s-au auzit din Portul Tomis. În continuare, Şeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiralul Alexandru Mîrșu, a preluat cuvântul de deschidere, ce a fost precedat de citirea Ordinului Comun al Ministrului Apărării Naţionale, Ministrului Transporturilor şi al Ministerului Afacerilor Interne privind sărbătorirea Zilei Marinei Române 2017.

După care, Muzica Militară și garda de onoare s-au retraade pe faleză. La ora 10.20, s-a oficiat serviciul religios, de către IPS Teodosie, concomitent cu depunerea de ancore de flori pe mare, iar, 15 minute mai târziu, Zeul Neptun a sosit din larg, în timp ce navele au pus în funcțiune mijloacele de semnalizare acustică, iar pe digul din Portul Tomis s-a realizat spectacolul de efecte pirotehnice pe timp de zi.

Salutul de deschidere a exercițiului a fost dat, la ora 10.50, de elicopterul Puma Naval și de cei cinci parașutiști militari lansați de la înălțime, care au purtat drapelele României, NATO și UE. Momentul de început al spectacolului a cuprins evoluția remorcherelor multifuncționale Voinicul, Vânjosul și Vârtosul pe acorduri de vals, începând cu ora 10.55. Grațiosul dans a fost urmat, la ora 11.05, de salturile efectuate de scafandrii de la Forțe Speciale din două elicoptere Puma Naval și două ambarcațiuni rapide.

Iohannis a vorbit în discurs despre importanța alocării a 2% din PIB pentru Apărare. „România îşi asumă şi mai activ profilul de stat puternic şi de actor regional relevant. Suntem un pilon de stabilitate şi furnizor de securitate în regiune. Depunem eforturi consistente pentru ca rolul Mării Negre şi importanţa sa strategică să fie recunoscute la nivelul NATO şi al Uniunii Europene.

Un stat nu poate fi cu adevărat puternic dacă nu are capacitatea de a-şi proteja cetăţenii şi de a le asigura securitatea. Avem nevoie de o armată înzestrată şi pregătită să facă faţă cu succes provocărilor actuale, şi aceasta implică eforturi deosebite în ceea ce priveşte dotarea şi modernizarea”, a precizat președintele României, Klaus Iohannis.

El a transmis și un mesaj călduros marinarilor, care își riscă viața pentru patrie și familie. "Dincolo de primejdiile acestei meserii, trăiţi bucurii pe care mulţi dintre noi nu le vom cunoaşte niciodată. Călătoriile dumneavoastră reprezintă o descoperire unică a vieţii, sub semnul unei relaţii aproape sacre cu marea. Când vă veţi regăsi pe oceane, departe de casă şi de cei dragi, amintiţi-vă că faceţi cinste României prin curajul şi dăruirea de care daţi dovadă. Sacrificiul dumneavoastră este recunoscut şi preţuit! Sunteţi întruchiparea profesionalismului, dedicării şi responsabilităţii”, a spus șeful statului.

Aproximativ 13.000 de persoane au participat la evenimentul de pe faleză, iar președintele Iohannis a ținut să sublineze faptul că mulțimea a venit să vadă un spectacol, dar, mai mult, a punctat fericirea sa să vadă așa mulți copii. "Este cea mai bună dovadă a preţuirii de care dumneavoastră, cei din Marina Română, vă bucuraţi pentru devotamentul cu care vă faceţi datoria faţă de ţară. Este o recunoaştere pe care o meritaţi pe deplin.

Vă felicit că reuşiţi, în fiecare an, să fiţi cu adevărat în mijlocul oamenilor. Este o parte extrem de importantă a misiunii dumneavoastră publice. Văd astăzi mulţi copii, care aşteaptă nerăbdători exerciţiile desfăşurate pe mare. Ştiu din experienţa mea de profesor că nimic nu se compară cu satisfacţia de a surprinde în privirea celor tineri entuziasmul şi curiozitatea care, nu de puţine ori, inspiră o viitoare carieră", a punctat Klaus Iohannis.

Claudia CORBU

VIDEO:

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca s-ar face eforturi reale,nu de imaginative ori propagandistice pentru dezvoltarea economiei nationale,atunci 2% dintr-un PIB mai mare ar insemna mai mult. Se poate incepe si cu reanalizarea vanzarilor tuturor resurselor interne si cu stimularea desffacerii produselor ce se fac deja si nu ajung in piete,cu stavilirea importurilor de produse ce se produc la noi si sunt mai bune calitativ. Apoi,vine si restul ,dar se vrea oare? Asa cu palavre si fanfare nu se face decat vibratie sonora,nimic mai mult.
0
0
Ultima gasca din europa .Cine plmea la pus pe papagalul asta president ?
5
2
Sasul johanis si de ziua marinei romane o suge la doua capete? Daca si el incalca juramantul depus atunci si eu pot sa-i spun sa ne suga pula bagami-as pula in familia lui de nenorocit.
5
0
Respect .'''Marinarilor,,, .La multi ani !
7
1
sarantoci ca noi exact gaura din baraj pe care incerci s-o acoperi cu o manuta de nisip.asa se scurg si banii romaniei in zadar,intr-un sistem de inutili-vedeti ,,armata de generali,,de 45-50 de ani in rezerva la pensioara cu drepturi uluitoare,practic incurajam putorile astea ordinare sa sfideze zilnic pensionarii care-au dus greul tarii in timp ce astia se invarteau in jurul gratarului cu seapka trasa pe ceafa amortiti de fiolele destupate.nato reprezinta un sistem de capusare si o incurajare a tinerilor sa plece mercenari in zone de razboi care nu ne apartin si cumparam vechiturile altora.
3
3
Stiu din experienta mea ca profesor ca nimic nu se compara cu banii din meditatii care inspira cumpararea de case
8
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614