REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Ziua Mondială a Meteorologiei! Mesajul Secretarului-General al Organizaţiei Meteorologice Mondiale!

Ziua Mondială a Meteorologiei! Mesajul Secretarului-General al Organizaţiei Meteorologice Mondiale!

Replica API 22 martie 2019 | 00:00 268

Sâmbătă, 23 martie, se sărbătorește Ziua Mondiala a Meteorologiei. Cu această ocazie, secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale, Petteri TAALAS, a transmis un mesaj.

”Ziua Mondială a Meteorologiei 2019 este dedicată temei “Soarele, Pământul și Vremea”. Soarele furnizează energia care însuflețește toate formele de viață de pe Pământ, este la originea vremii, curenților oceanici și ciclului hidrologic, ne influențează starea de spirit și activitățile zilnice și reprezintă o inspirație pentru muzică, fotografie și artă.

Situat la aproape 150 milioane km de Pământ, Soarele se află în centrul sistemului nostru solar, păstrând planeta noastră suficient de caldă pentru ca toate formele de viață să prospere. De peste 4,5 miliarde ani, această minge fierbinte de plasmă strălucitoare, reprezintă forța de care depind vremea, clima și viața pe Pământ.

Măsurătorile satelitare făcute în ultimii 30 de ani demonstrează că energia solară nu a crescut în intensitate și că recenta încălzire globală observată, nu poate fi atribuită modificărilor activității solare.

Creșterea temperaturii care provoacă topirea gheții și încălzirea oceanelor este datorată gazelor cu efect de seră care persistă timp îndelungat în atmosferă. Concentrația CO2 a atins 405,5 părți/milion și continuă să crească.

Ca o consecință, din anul 1990 până în prezent, forcing-ul radiativ total a crescut cu 41 % având un efect de încălzire asupra climei cu contribuția gazelor cu efect de seră. CO2 a contribuit cu 82% la amplificarea forcing-ului radiativ în ultimul deceniu.

Dacă tendința de creștere a concentrației gazelor cu efect de seră continuă, am putea fi martorii unor creșteri ale temperaturii cu 3-5oC până la sfârșitul secolului. Aceste valori s-ar situa mult peste ținta Acordului de la Paris al Convenției Cadru a Națiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice, care are ca țintă o creștere a temperaturii medii globale mai mică de 2oC, cât mai aproape de 1,5oC.

Schimbările climatice au dus la o multiplicare a temperaturilor maxime extreme și la stabilirea de noi recorduri de temperatură, la nivele locale zilnice, regionale și globale, valurile de căldură încep mai timpuriu și se încheie mai târziu în timpul anului, devenind în același timp mai frecvente și mai intense, ca rezultat al schimbărilor climatice.

Modelele climatice proiectează o creștere a temperaturii medii a aerului, pe majoritatea suprafețelor de uscat și de apă, valori termice extreme din ce în ce mai ridicate în majoritatea regiunilor locuite, precipitații abundente în anumite regiuni dar și apariția secetei și a deficitelor de precipitații în alte regiuni. Riscurile asociate climei asupra sănătății, securității alimentare, aprovizionării cu apă, siguranței populației, a efectivelor de animale și a creșterii economice sunt proiectate să crească proporțional cu încălzirea globală.

Soarele poate furniza o sursă alternativă de energie, care poate fi valorificată chiar și pe timp noros. Într-adevăr, energia solară este utilizată în întreaga lume și este din ce în ce mai mult exploatată pentru a produce electricitate sau încălzire și pentru desalinizarea apei.

De aceea, înțelegerea modului în care Soarele influențează vremea și clima este crucial pentru misiunea fundamentală a Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) – aceea de a contribui la sporirea rezistenței comunităților umane.

O abordare integrată a sistemului terestru de către comunitatea statelor membre ale OMM, va permite utilizarea celor mai avansate cunoștințe științifice și servicii operaționale, pentru sprijinirea tuturor țărilor în domeniile vremii, climei, hidrologiei, oceanelor și mediului înconjurător”, a transmis secretarul general.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367