REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.6° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI, marcată la Constanţa

ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI, marcată la Constanţa

Replica API 2 decembrie 2016 | 00:00 508

La împlinirea celor 98 de ani de la Marea Unire, românii din toată țara au sărbătorit Ziua Națională a României. Constanța s-a pregătit pentru sărbătoarea Zilei Naționale cu decoruri specifice. Constănțenii care au trecut pe Bulevardul Tomis au fost încărcați de un sentiment patriotic, deoarece acesta a fost împodobit de la un capăt la altul cu steaguri tricolore cu ocazia zilei naționale a României.

Sărbătoarea a fost marcată în Piața Ovidiu, unde au avut loc mai multe manifestări specifice. La eveniment au participat primarul Decebal Făgădău, viceprimarii, oficialități ale armatei, președintele PMP Constanța, Claudiu Palaz, dar și prefectul Adrian Nicolaescu. Prefectul județului Constanța a citit mesajul transmis de către premierul României, Dacian Cioloș, care îndeamnă la unitate și la integritate. Următorul care a ținut discursul a fost primarul orașului, Decebal Făgădău, care a punctat un aspect clar: „dezbinați suntem slabi, uniți suntem mai puternici”.

El a precizat și că centenarul Unirii care va avea loc în 2018 are o semnificație deosebită. Următorul care a vorbit a fost Costin Scurtu, directorul Muzeului Militar din Constanța care a prezentat istoria zilei de 1 Decembrie. La final, defilarea armatei în fața sutelor de persoane prezente a fost momentul cel mai așteptat, încheiat cu fanfara, care a avut un moment unic coregrafic și muzical. Programul ceremoniei de 1 Decembrie la Constanța a început cu depunerea coroanelor la mormintele soldaților care au pierit în Primul Război Mondial, la Cimitirul Militar din Constanța. Soldați din cadrul armatei, preoți și oficiali reprezentantivi ai județului au fost prezenți la eveniment.

Horia Țuțianu, la parada din Capitală

Președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, a participat la parada cu ocazia 1 Decembrie la București, la Arcul de Triumf. Pe rețeaua de socializare Facebook a postat mai multe imagini de la eveniment, însoțite de următorul mesaj: „Astăzi e o zi plină de semnificație pentru noi, românii. Este momentul în care s-a înfăptuit marea unire. Este ziua în care, cu toții, trebuie să aducem un omagiu înaintașilor care s-au jertfit pentru constituirea unui stat național român. Unirea din 1918 este una dintre cele mai mari realizări ale poporului nostru. Este datoria noastră, a tuturor să transmitem generațiilor viitoare respect față de eroii naționali, aceleași idealuri pe care le-au avut cei care au luptat pentru independența naționașă, dar și un sistem de valori bazat pe loialitate, curaj și onoare! Din fața Arcului de Triumf, un simbol al victoriei românești urez tuturor românilor: La mulți ani!”.

Zi festivă și la Medgidia

Primăria Municipiului Medgidia a marcat această zi festivă printr-o serie de manifestări care au debutat cu un ceremonial de omagiere și comemorare a făuritorilor unității, independenței și suveranității statului român. Acest ceremonial a constat într-o slujbă religioasă de pomenire a eroilor români căzuți pe fronturile de luptă și ceremonialul de depunere a coroanelor de flori la Monumentul Eroilor Români. În continuarea programului locuitorii municipiului Medgidia au întâmpinat pe platoul din fața Casei de Cultură a Sindicatelor ”Lucian Grigorescu”, oficialitățile civile și militare locale, printre care primarul municipiului Medgidia, Valentin Vrabie și comandantul Garnizoanei Medgidia, colonel Eugen Călin.

În semn de recunoștință pentru contribuția adusă în cadrul acestor manifestări, edilul municipiului a înmânat diplome comandanților unităților militare din municipiu : col. Eugen Călin - comandantul Garnizoanei Medgidia, col. Gheorghe Gherghe – Batalionul 911 Infanterie, loc. col. Florin Coteț - Batalionul 345 Artilerie, Alexandru Dică – comandantul Poliției Municipiului Medgidia, Dan Ionuț Dinu – comandant al Detașamentului 7 de Jandarmi, Lucian Crăciun – comandant al Detașamentului de Pompieri Medgidia, Sabin Nica – director al Poliției Locale Medgidia.

Claudia CORBU

VIDEO https://www.youtube.com/watch?v=NFKLYtXwm-s&feature=youtu.be

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218