REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită și la Constanța

Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită și la Constanța

Replica API 25 ianuarie 2022 | 00:00 1084

În istoria României, ziua de 24 ianuarie are o însemnătate crucială. Procesul de construire a statului român modern, a fost unul anevoios și plin de greutăți, datorită intereselor divergente ale Marilor Puteri europene la gurile Dunării.

“Situația geopolitică n-a permis realizarea unirii, decât la mijlocul secolului al XIX-lea, prin fuziunea politico-juridică și administrativă a Moldovei și Valahiei. Prilejul realizării acestui deziderat s-a ivit în contextul războiului Crimeiii, când cele două Principate au intrat, practic, sub garanția colectivă a Marilor Puteri europene. Acestea au acceptat ca românii să fie consultați asupra dorinței de unire într-un singur stat. Domnia lui Alexandru Ioan Cuza a fost o perioadă de maximă dezvoltare a României moderne. Prin recunoașterea Unirii depline, crearea primului Parlament unic al României si al primului guvern unitar, precum și prin reformele sale a pus bazele dezvoltării moderne a României. Tot lui i se cuvin și simboluri naționale actuale, drapelul, stema țării, sigiliul și imnul național. UNITATEA ȘI PERSEVERENȚA sunt cuvintele care definesc acestă zi! Sunt calități pe care poporul român le-a demonstrat cu prisosință de-a lungul istoriei sale, dar mai ales în ultimii doi ani. Vreau să mulțumesc tuturor factorilor implicați în combaterea pandemiei și în special cadrelor medicale și să ne amintim cu respect și pioșenie de sacrificiul predecesorilor noștri în realizarea unității poporului român. La mulți ani, români! La mulți ani, România!”, a declarat Mihai Lupu, Președintele Consiliului Județean Constanța.

A.V.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108